WORMER - Over twee weken zou het skeelerevenement Omloop van de Engewormer van start gaan, maar daar heeft het hoogheemraadschap per ongeluk een stokje voor gestoken. Over meer dan de helft van de route is grind gestrooid, waardoor de weg ongeschikt is geworden voor skeeleraars. "‘Het is levensgevaarlijk de tocht door te laten gaan", zegt voorzitter Kees Waqué van STG Zaanstreek, mede-organisator van de tocht.

Door werkzaamheden aan de toplaag van het asfalt is over een lengte van drie kilometer tussen Manege Veldt en Bartelsluis de weg onbegaanbaar geworden voor skeeleraars. "We kunnen hier niks mee, het parcours is geheel onbegaanbaar", vervolgt een teleurgestelde Waqué. "We hebben verhaal gehaald bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die de klus heeft uitgevoerd en gevraagd daadkracht te tonen om de ronde op 23 juni toch door te laten gaan. Borstelen wil men wel. Een vlakke asfaltlaag aanbrengen was niet bespreekbaar."

Volgens het hoogheemraadschap is 'over het hoofd gezien' dat op de route een skeelerwedstrijd zou plaatsvinden. Omwonenden waren wel op voorhand geïnformeerd, de organisatie van de Omloop van de Engewormer niet volgens Waqué.

Het steekt Waqué dat het hoogheemraadschap op een eerder voorstel van de organisatie om een deel van de route te verbeteren niet inging. "Ons verzoek om een stuk van 250 meter minder goed wegdek opnieuw te asfalteren, heeft het hoogheemraadschap naast zich neergelegd. De eerste vijf jaar zouden er geen asfalteringswerkzaamheden plaatsvinden. In plaats daarvan heeft men afgelopen maandag op eigen initiatief op één dag, een stuk van drie kilometer geasfalteerd en gegrind."

Er zouden 120 skeeleraars uit onder meer Amsterdam, Oostzaan en het oosten van Nederland deelnemen aan het skeelerevenement. Het parcours wordt gevormd door een rondje van bijna 5,5 kilometer over het asfalt van de ringdijk rondom de polder de Engewormer. De jeugdskeeleraars zouden aan de start staan van de 1500 meter.