ALKMAAR - Na lange tijd tot de onderste ploegen van de tweede klasse te behoren kan Jong Holland aanstaande zaterdag de gevarenzone voorlopig achter zich laten. Bij winst kan de voorsprong groeien naar acht punten waarmee de handhaving bijna zeker lijkt.

Na twaalf wedstrijden wist Jong Holland slechts tweemaal te winnen. Maar in de afgelopen drie wedstrijden wist de ploeg negen punten te pakken en dus de volle buit. Daarmee werd het puntentotaal van twaalf wedstrijden in drie wedstrijden bijna verdubbeld. Daardoor staat de ploeg inmiddels zevende en lijkt degradatie of nacompetitie afgewend. De ploeg staat vijf punten boven de streep en kan komend weekend definitief afstand doen van de zogeheten gevarenzone.

Om dat te bereiken zal er zaterdag gewonnen moeten worden. In eigen huis speelt de ploeg tegen Hellas Sport, de nummer twaalf van deze klasse. De Zaandammers zijn al vijf duels zonder zege, de ploeg pakte slechts drie punten in die periode.

Ervaren coach 

Hellas Sport staat onder leiding van Miel Mans. De coach kent een rijk verleden als profvoetballer. Mans speelde tussen 1996 en 1999 bij FC Volendam, waarvoor hij twintig duels speelde en eenmaal scoorde. Vervolgens kwam Mans vijf seizoenen uit voor AZ. In de eredivisie speelde hij 75 wedstrijden in de hoofdmacht van de Alkmaarders. In zijn laatste drie seizoenen als profvoetballer speelde hij 48 duels voor MVV Maastricht.

Na zijn actieve carrière was hij vijf jaar assistent coach bij Spakenburg om vervolgens twee seizoenen bij Zilvermeeuwen de functie van hoofdtrainer te vervullen. Dit seizoen is Miel Mans bezig aan zijn tweede jaar bij Hellas Sport. Ook volgend seizoen zwaait hij de scepter bij de ploeg uit Zaandam.

Eerder dit seizoen eindigde het duel in 2-3 voor Jong Holland. Via Iwan Axwijk en Jesse Kramer kwam Hellas binnen twintig minuten op 2-0, maar nog voor rust kwamen de Alkmaarders terug tot 2-2. Via doelpunten van Dianto Kuiper, Mark Hondius en Thijs Vos werd er uiteindelijk met 2-3 gezegevierd door Jong Holland. Komende zondag zijn de Alkmaarders de favoriet. In Alkmaar begint het duel om 15.00 uur.