LISSABON - Karateka Lynn Snel heeft zaterdag uitstekend van zich doen spreken tijdens de Premier League van Lissabon. De 22-jarige Zaanse reikte in de Altice Arena tot de kwartfinale in de klasse tot 61 kilogram.

Vooral de winst in de derde ronde op de Peruaanse Alexandra Grande, winnares van de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima (2019), is een belangrijke mentale opsteker in aanloop naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT), medio juni in Parijs. Karate debuteert in Tokio als Olympische sport.

Generale repetitie
Snel verloor uiteindelijk in de kwartfinale van de Française Leila Heurtault. Omdat Heurtault de finale niet haalde, was er geen herkansing voor de karateka van de Amsterdamse Karateschool Fightin' Nabil. De meervoudig nationaal kampioene beschouwde haar optreden niettemin als een prima generale repetitie richting het OKT. "Vrijwel de gehele wereldtop was aanwezig in Lissabon. Voor mij was het een uitstekend moment om te testen waar ik nu internationaal sta. En een plek bij de laatste acht geeft alleen maar vertrouwen."

Ontknoping
Na de wedstrijden in de Portugese hoofdstad kon de balans worden opgemaakt. Op basis van de wereldranglijst zijn Yin Xiaoyan (China), Giana Lotfy (Egypte), Merve Coban (Turkije) en Jovana Prekovic (Servië) inmiddels zeker van de Olympische Spelen in het middengewicht (-61kg). Mayumi Someya krijgt als hoogst geklasseerde Japanse op de ranking het gastland-ticket. De strijd om de olympische karatetickets nadert daarmee een ontknoping. Tijdens het OKT in Parijs verdienen de beste drie een rechtstreeks startbewijs voor de Olympische Spelen.

Het OKT vindt op zaterdag 12 juni plaats in het Stade Pierre de Coubertin. Ter voorbereiding op die laatste horde voor Tokio komt Snel nog in actie tijdens het EK voor senioren in het Kroatische Poreč (19 mei).

Olympische droom
Het olympisch karatetoernooi voor de klasse tot 61 kilogram is op vrijdag 6 augustus in de Nippon Budokan. Snel: "Die datum staat natuurlijk met rood omcirkeld in mijn agenda. De komende periode zet ik met mijn team van trainers alles op alles om mijn Olympische droom te verwezenlijken."