ASSENDELFT - Hoe kom je als coureur de coronatijd door? Dat was voor veel rijders de grote vraag! Net als Red Bull F1-coureur Max Verstappen spendeert ook kartkampioen Dylan Visser veel tijd achter de simulator nu er nog geen races zijn. Gelukkig kan er sinds kort wel weer getraind worden op de kartbanen. Zo kon de regerend kampioen zijn nieuwe kart van het merk Oberon aan de tand voelen. “Hij rijdt heel lekker. We zijn met afstellingen bezig geweest en het ging goed. Het was de eerste paar sessies wennen, maar daarna was het gas erop en gaan.”


De 12-jarige karter uit Assendelft werd in 2019 kampioen in de Mini 60cc en stapt dit jaar over naar de IAME X30 Junior. Een overstap naar een grotere en snellere kart. Visser rijdt op een relatief nieuw merk Oberon, dat in Nederland wordt vertegenwoordigd door zijn team TK KartRacing. Helaas is er door de uitbraak van het coronavirus pas sinds kort de mogelijkheid om te trainen. “Heel jammer dat ik zo lang niet heb kunnen rijden en dat de races werden afgelast. Ik wil het liefst ieder weekend rijden, maar dat gaat nu niet.”

Door het coronavirus duikt Visser geregeld in zijn kuipstoeltje van zijn simulator. “Simracen is een leuke vervanger. Ik heb een Formule 1-playseat gekocht. Meestal rij ik GranTurismo Sport, F1 2019 of DiRT Rally 2.0. Het is erg leuk en toch kun je de competitie aangaan nu er nog geen kartraces zijn. Natuurlijk is echt racen leuker, maar als ik maar kan racen.”

Krijg je wat mee van de coronatijd? “Ja, ik kon twee maanden niet naar school en moest thuis leren”, legt Dylan uit. “Gelukkig is niemand in mijn familie besmet met het virus. Ik mis het racen enorm en zou ieder weekend wel naar de baan willen om wedstrijden te racen. Ondanks dat ik niet heb kunnen karten, heb ik nog wel gesport. Verder hebben we een bootje gekocht en ga ik ook vissen.”

Sinds kort kun je gelukkig weer trainen? “Ik heb de afgelopen tijd op Berghem, Eindhoven en Venray getraind”, vertelt Visser. “Het ging wel goed en eigenlijk gaat het iedere keer weer veel beter. Als je naar het eerste weekend kijkt, had ik acht weken niet in een kart gezeten. Je mist het, dus ik moest enorm wennen. In een simulator is het toch anders. Het is wel racen, maar toch anders, dus ben ik blij dat ik weer kan karten. In het echt blijft veel leuker.”

Je bent vorig jaar kampioen geworden en gaat het nu een stapje hogerop proberen. Dylan promoveert naar de misschien wel meest competitieve klasse in Nederland: de IAME X30 Junioren met startvelden van soms wel maar dan 30 a 40 rijders. Wat zijn jouw doelstellingen in de IAME X30 Junior? “Het eerste seizoen in 2020 wordt een leerjaar. Ik hoop in de top 15 te rijden, maar ik

wil natuurlijk richting de top 5. Dat gaat misschien niet direct lukken, maar het is wel mijn doel om vooraan mee te rijden. Ik race dit jaar in het GK4 kampioenschap en we kijken ernaar om nog wat andere races mee te pakken, maar dat hangt ook van de financiën af. Ik heb weer twee nieuwe sponsoren die mij steunen. Dat zijn Sturm Zaandam en Spar Zaandijk. Daar ben ik heel blij mee. Ik hoop er nog meer te vinden om goed en professioneel mijn sport te kunnen beoefenen.”

Dylan Visser wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Metaalhandel Robas, MTS Euro Products, gebroeders Valstar, ABO Autoschade, Fihuma, J. van Huizen, Sign Vision Belettering, Stuba, All in panel, Sturm Zaandam, Spar Zaandijk en opa Visser.