ZAANSTAD - Afgelopen zondag overleed oud-profvoetballer Dick Helling op 68-jarige leeftijd aan kanker. Zijn kleinkinderen Luc (14) en Indi (12) maken een documentaire over zijn leven en hebben hem vlák voor zijn dood nog de hemd van het lijf gevraagd. "Ik ben blij dat we zoveel mooie herinneringen hebben gefilmd."

"Op welke positie speelde je, opa?," vraagt kleinzoon Luc Rietvink (14) in de documentaire. "Ik was een middenvelder, maar wel eentje die scoorde," antwoordt Zaandammer Dick Helling trots. Ruim een jaar geleden kreeg de oud-profvoetballer te horen dat hij kanker had. Toen hij onlangs naar hospice De Schelp in Krommenie verhuisde, besloten zijn kleinkinderen dat het tijd was om hun grootvader te gaan filmen.

"In onze documentaire vertelt opa over zijn leven en over het voetballen," vertelt Luc. "Hij maakt veel grapjes en schept lekker op over hoe goed hij wel niet is," vult zijn nichtje Indi Hunter (12) aan. In de film krijgt opa Dick vragen over oude foto's en documenten. "Opa zegt dan: 'Kijk, mijn diploma's van vroeger. Dit geeft maar weer aan hoe verdomde goed ik was,'" zegt Luc lachtend.

Hooligan-moeder
Dick Helling speelde onder andere bij Telstar, Ajax en FC Volendam. "Wat vonden je ouders van je voetbalcarrière?," vraagt interviewer Luc in de film. "Die vonden het geweldig! Ze kwamen naar elke wedstrijd kijken, ook als het in Limburg of Groningen was," antwoordt opa Dick. Hij noemt zijn moeder zelfs 'de eerste hooligan'. "Als ze het niet eens was met de scheidsrechter, rende ze met haar paraplu het veld op om hem eens goed de waarheid te zeggen."

Oud-Ajacied Dick Helling werd ook 'beroemd' door het missen van een cruciale penalty in het UEFA Cup-duel van Ajax tegen het Bulgaarse Levski-Spartak. Hij schoot de bal hoog over het doel, waarna Ajax uitgeschakeld was.

Opa Dick was fanatiek op het veld, maar ook daarbuiten. "Ja, heel erg. Als je met hem ging kwartetten, hield hij kaarten achter, haha. Hij kon absoluut niet tegen zijn verlies," vertelt Indi. Ze gaan hun opa vreselijk missen. "Hij was zo lief en aardig en hij stond voor iedereen klaar," aldus Indi. "En altijd optimistisch. Hij had een hekel aan pessimisten," volgens Luc.

Dick Helling overleed in hospice De Schelp in Krommenie, waar hij zijn laatste dagen doorbracht. Vijf dagen voor z'n dood sprak NH Nieuws hem over zijn laatste kerst.

Eerbetoon
De moeders van Luc en Indi zijn apetrots op de documentaire. "Ja, fantastisch. Echt een mooi eerbetoon aan mijn vader," zegt Kim Rietvink-Helling. Haar zus Kelly Helling is het er roerend mee eens. "Geweldig dat ze dit gedaan hebben. En ook goed om het verlies te verwerken, denk ik." Hun vader voelde zich zeer vereerd dat hij geïnterviewd werd. "Hij vertelde het aan iedereen en alles moest wijken als de 'filmploeg' weer langskwam," zegt Kelly.

De film is voorlopig nog niet in de bioscoop te zien. "Ik ga hem op dvd branden voor vrienden en familie," zegt Luc. Hij en Indi zijn vooral blij dat hun opa de film zelf nog heeft kunnen zien. "Hij heeft er heel erg van genoten. En wij ook." In de video leggen Indi en Luc uit hoe de docu tot stand is gekomen: "We lieten de ster al het werk doen."

Dick Helling wordt dit weekend in besloten kring gecremeerd.

Zie NH Nieuws voor een uitgebreide video-reportage.