ZAANDAM/AMSTERDAM - Bij de 37e Dam tot Damloop op zondag 17 september is het Nederlandse startveld van ongezien niveau. Richard Douma, Khalid Choukoud, Diane van Es en Jill Holterman gaan jagen naar een topklassering. In het pre-olympische jaar kan winst in de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam de Nederlandse atleten een boost geven.


Voor Douma, Choukoud en Holterman is de Dam tot Damloop een belangrijk meetmoment. De trainingen van deze hardloopwonders staan in het teken van de Olympische marathon, die volgende zomer plaatsvindt in Parijs. Daarvoor moeten ze nog één horde nemen: de limiet lopen tijdens de TCS Amsterdam Marathon op zondag 15 oktober (mannen 2:08:10, vrouwen 2:26:50).

Na de Olympische marathon die Choukoud (37) in Tokio moest staken, wil hij zijn Olympische droom een kleurrijk gevolg geven. Een uitschieter bij de Dam tot Damloop zou niet misstaan achter zijn naam. Vorig jaar werd de Hagenaar vijfde: “Ik loop elk jaar graag de Dam tot Damloop. Ook dit jaar past het weer perfect in mijn voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon.”

De 30-jarige Douma scherpte dit jaar zijn beste marathontijd aan tot 2:11:21. Hij moet flink aan de bak om de limiet te slechten. De voormalig baanatleet kan goed uit de voeten op 16,1 kilometer, de afstand die afgelegd dient te worden bij de Dam tot Damloop. “De mensen, de stad en de race. Dam tot Damloop is mijn thuiswedstrijd en ik kijk er enorm naar uit om hier weer aan de start te staan!”

Olympiër Jill Holterman kan volgend jaar haar tweede Olympische Spelen beleven als de komende weken de puzzelstukjes op hun plaats vallen. De 31-jarige ASICS-atlete vindt de Dam tot Damloop een prachtige thuiswedstrijd. “Ik doe al vanaf jongs af aan mee. Ik kijk ernaar uit om deze gezellige wedstrijd met thuispubliek te doen in voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon”, aldus Holterman.

Kan revelatie voor verrassing zorgen?

Diane van Es kwam vorige week in actie tijdens het WK atletiek in Budapest. Op haar favoriete 10.000 meter eindigde ze knap als dertiende. Op deze afstand heeft ze ook al een Olympisch ticket op zak. Met haar snelheid kan de 26-jarige revelatie haar vijfde plaats tijdens de Dam tot Damloop van 2022 verbeteren en de Afrikaanse concurrentie verrassen. Van Es: “Dit wordt mijn tweede Dam tot Damloop. Ik heb vorig jaar erg genoten en hoop dat ik dit jaar iets mooi kan laten zien in dit ASICS-evenement.”

Naast deze atleten prijken er nog een aantal sterke atleten op de startlijst. Bij de mannen staan Luuk Maas, Noah Schutte, Tom Hoogeboom, Stan Niesten, Maarten Hindriks, Remyo Tielsema, Stan Schipperen, Frank Futselaar en Tom Hendrikse genoteerd. Bij de vrouwen komt de concurrentie van Andrea Deelstra, Silke Jonkman, Ruth van der Meijden en Tirza van der Wolf.

Dam tot Dam Weekend

Het Dam tot Dam Weekend is met ruim 70.000 deelnemers het grootste sportieve weekend van Nederland. Naast de Dam tot Damloop en Damloop by night, organiseert Sportorganisatie Le Champion op zaterdag 16 september de Dam tot Dam Wandeltocht voor 12.000 wandelaars en op zondag 17 september de Dam tot Dam FietsClassic met 4.000 fietsers. Kijk voor meer informatie op lechampion.nl/dam-tot-dam-weekend

Inschrijving sluit maandag 4 september

De inschrijving voor alle onderdelen is nog geopend t/m maandag 4 september. Iedereen die nog niet staat ingeschreven voor het grootste hardloopfeest van Nederland wordt opgeroepen om snel in te schrijven.