WORMER - Omloop van de Engewormer Comité Engewormer 375, IJsclub Nova Zembla en STG Zaanstreek organiseren op zaterdag 24 juni de 5e Omloop van de Engewormer. Met de unieke combinatie van wedstrijd en toertocht in een landelijk decor is “de Omloop” misschien wel Hollands mooiste skeelerevenement.

De Omloop van de Engewormer is een inline-skatetocht voor jong en oud, toer- en wedstrijdrijder. Het parcours wordt gevormd door een rondje van 5,5 kilometer over het asfalt van de Ringdijk rond polder de Engewormer. Deze kleine veenpolder ( in 1638 drooggelegd o.l.v. ir. Leeghwater) is uniek in zijn soort omdat het zijn oorspronkelijke verkaveling heeft behouden. Velen kennen de Engewormer als “hardlooprondje”, als Zaanse Schansloop en Loopvoorhoop.

Het start/finishdoek hangt voor de deur van Manege Veldt, bij de Tolbrug naar de Wijdewormer. Vanaf de start is het tegen de -meestal- westenwind in langs het bruggetje van het Kerkepad naar ijsclub Nova Zembla, daarna wordt de idyllische Bartelsluisbuurt bereikt. Vanaf hier voert de route langs de Zaan op zijn breedst bij de “Adelaar” en daar doemen de verkeersdrempels op, die dienen om auto’s af te remmen maar niet de skeeleraars, die kunnen er met gemak overheen. Dan kunnen de toertochtrijders genieten van de molens van de Zaanse Schans in de verte en van de natuurreservaat de Kalverpolder. Daarna nog één linkerbocht en dan gaan de skeeleraars langs de Ringsloot richting finish.

Kinderen skaten 1500 m. of tot en met 14 jaar één hele ronde van 5,5 kilometer. De wedstrijdrijders, die gelijk starten, maar in 7 officiële klassen rijden, krijgen na 7 ronden de bel voor de laatste ronde. De toerrijders starten krijgen als laatsten het startschot van Burgemeester Peter Tange.

Het parcours is tijdens de Omloop afgesloten door 13 gecertificeerde verkeersregelaars voor alle verkeer en vijf motorordonnansen zorgen dat wedstrijdrijders en toerrijders elkaar niet in de weg zitten en begeleiden eventuele hulpdiensten. Cliënten van Stichting MIES delen water en koek uit bij een rustpuntje, waar skaters even op verhaal kunnen komen.

Voorinschrijven voor de toertocht op: inschrijven.nl (Engewormer 24 juni) kost €7,50, jeugd tot 12 jaar gratis, voor de jeugd , die één ronde doet €2,50 en voor de toerrijders (tot 7 ronden) €10 bij inschrijven op de dag zelf vanaf 16.00 op Engewormer 25.