ZAANDAM/AMSTERDAM - De Dam tot Damloop staat bekend als voorloper in de sportwereld op het gebied van duurzaamheid. De focus ligt dit jaar, zondag 17 september, op de monitoring van verschillende duurzaamheidsaspecten, om bij volgende edities en andere evenementen van organisator Le Champion een meer gerichte slag te kunnen slaan. Een ander belangrijk aspect zijn opgeruimde straten, dankzij de inzet van Green Teams.


Deze editie worden er natuurlijk ook maatregelen getroffen om het evenement nu al duurzamer te maken. De pijlers zijn op te delen in circulariteit, afval en energie. Zo wordt er per locatie bepaald welk bekersysteem het meest passend en duurzaam is, wordt er aan de hand van Green Teams zwerfafval gescheiden in heuse Clean Hubs en wordt er langs de routes gestimuleerd zo veel mogelijk duurzame accu’s in te zetten.

In samenwerking met de provincie Noord-Holland worden de Green Teams ingezet. Gedeputeerde Sport, Jeroen Olthof: ”De provincie Noord-Holland is een trotse sponsor van de Dam tot Damloop en de andere Dam tot Dam evenementen. Heel mooi om te zien dat Le Champion stappen blijft zetten in de verduurzaming en ook dit jaar weer Green Teams in Amsterdam en Zaandam inzet. Deze teams richten zich op het verbeteren van de gescheiden inzameling van afval, zodat de stromen beter te recyclen zijn. Kleine moeite met groot effect.”

Le Champion heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en wil bij alle evenementen de impact op de natuur zoveel mogelijk beperken. “Als maatschappelijk gedreven organisatie zit het verduurzamen van onze evenementen dichtbij onze missie. Het is mooi om te zien dat we ook dit jaar weer, tijdens de Dam tot Damloop, goede stappen maken met onze partners en in het bijzonder de provincie Noord-Holland”, aldus race director Dam tot Damloop, Jan Willem Mijderwijk.

Er staan 43.000 hardlopers aan de start van het grootste hardloopevenement van ons land, een dag eerder op zaterdag 16 september vindt in de avond de Damloop by night plaats met 10.000 deelnemers. In totaal zullen 1.500 vrijwilligers zich inzetten voor een sportief weekend in Amsterdam en Zaandam.