SLIEDRECHT - Na de opmars van de Zaanstad mannen in december, die zeven wedstrijdpunten opleverden, kwam de Kerstvakantiestop. Meteen na die vakantiestop moest op woensdagavond 9 januari dwars door de files van de Randstad naar Sliedrecht worden getrokken om daar de uitgestelde uitwedstrijd van begin oktober te spelen.

Zou de onderbreking van het wedstrijdritme bij de Zaanse mannen verstoring van hun ritme opleveren? Met die vraag kwamen we naar Sliedrecht, dat bij het binnenhalen van drie punten koploper kon worden, terwijl Zaanstad bij een of meer punten kon doorstoten naar de zesde plaats. Die vraag leefde in brede kring, want de tribunes in de Basis (een locatie om je thuis te voelen, zeker met die mooie kantine) zaten behoorlijk vol, ook met een flinke groep Zaanstad-fans.

In de eerste set waren er zeker geen ritmestoornissen bij Zaanstad zichtbaar. Coach Sandor Rieuwers startte met Joris Berkhout, Kjeld Broekema, Lesley Kef, Daniel Hoonhout, Marijn van Gool, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Op de serve van Daniel Hoonhout nam Zaanstad meteen een voorsprong: 0-3. Daarna gingen de teams min of meer gelijk op. Door servefouten aan Zaanse zijde kwam Sliedrecht met 16-14. Toen kwamen de mooie 150 seconden voor Lesley Kef. De wedstrijd was 11 minuten en 45 seconden oud (op 19:41:45) toen hij het op zijn heupen kreeg. Hij scoorde met zijn aanval 16-15. Een Zaanse foutserve bracht Sliedrecht weer even aan serve. Op 19:42:00 scoorde Lesley 17-16. Daarna ging Lesley zelf serveren (19:42:21) en die service bracht Sliedrecht in problemen, waardoor Daniel Hoonhout een blokpunt kon noteren (19:42:35). Op 19:42:58 produceerde Lesley een moeilijke serve, die Sliedrecht tot een moeizame redding dwong en na de free ball kon Lesley met een pipe scoren (19:43:10). Op 19:43:27 produceerde Lesley weer een moeilijke serve, zodat Kjeld Broekema op 19:43:39 met zijn aanval kon scoren: 17-19. Vervolgens nam Paul van der Ven een time-out en op de volgende service van Lesley Kef haalde Bart Yark's aanval de serve bij Sliedrecht terug. De 150 gouden seconden van Lesley legden de basis voor winst in de eerste set voor Zaanstad. Tussendoor scoorde de Sliedrechtse aanval vijf punten, maar op 24-23 scoorde Lars de Boer met een ace de 25-23. Zaanstad was op alle onderdelen beter geweest, behalve op de aanval.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis door. In de setstanden bleven beide teams redelijk dicht bij elkaar, maar vanaf 12-11 zette Niels Vermeulen een sterke service-serie met 2 aces neer, waardoor Sliedrecht "los" was: 16-11. Via 19-13 leek Sliedrecht op weg naar setwinst. En de moeilijk af te stoppen Gerard Baan sloeg het 25e punt binnen. Met 25-19 voor Sliedrecht stond het weer gelijk: 1-1.

In de derde set bleef Jannes van der Ham, die in de loop van de tweede set was ingevallen voor Daniel Hoonhout, staan. Hij scoorde meteen een aanvalspunt en een ace. Sliedrecht antwoordde direct met twee service-series, die Zaanstad in de problemen brachten. Eerst tilden vijf serves van Ian de Bus de stand naar 6-3, waarna Gerard Baan met zijn services de stand op 9-4 bracht. Zaanstad vocht zich terug en op een servicebeurt van Jannes van der Ham kwam Zaanstad op 14-11. Het verschil bleef schommelen rond de 3 a 4 punten en uiteindelijk won Sliedrecht deze set met 25-19. Zaanstad scoorde meer met de serve en het blok dan Sliedrecht, maar kon de bal aanvallend slecht op de grond krijgen, ook omdat Sliedrecht geweldig verdedigde.

In de vierde set startte Zaanstad met Ferdy Wever en bleef Erwin Huinen, die aan het eind van de derde set was ingevallen voor Daniel Homburg, staan. Lars de Boer nam de plaats van Kjeld Broekema in. Jannes van der Ham gaf met een ace meteen aan dat Zaanstad zich nog niet gewonnen gaf. Vooral Erwin Huinen begon te scoren en op 7-10 leek er perspectief voor Zaanstad, maar het Sliedrechtse duo Gerard Baan en Yorick de Groot dacht daar anders over. Baan bracht de stand in evenwicht en Yorick de Groot begon op 13-13 met een serie lastige serves, waarop de Zaanse aanval niet kon scoren en vervolgens wilde forceren en toen fouten ging maken. Op 17-14 dacht Lesley Kef: "ja, maar ik ben er ook nog". Hij sloeg een paar lastige serves, die de Sliedrechtse passers over het net lieten ketsen en Jannes van der Ham kon drie punten scoren. Op 17-17 was alles weer open, maar op een prachtige lange rally wist Gerard Baan toch te scoren. Het werd 20-17, maar Zaanstad kwam fraai terug naar 20-19. Daarna was de koek op bij de vermoeide Zaanse mannen. Vier persoonlijke fouten en een afgeblokte aanval van good old Erwin Huinen bezegelden het einde van de vierde set met 25-20. In deze set scoorden beide teams evenveel met de serve, met het blok en met de aanval. Maar het verschil waren 5 fouten meer bij Zaanstad.

Was de nederlaag van Zaanstad door het verstoorde ritme gekomen? Wie zal het zeggen. Het was bij vlagen een prachtige wedstrijd met twee teams die dicht bij elkaar staan en Zaanstad kan steeds langer meedoen met de teams die nu in het linker rijtje staan. En de les van woensdag was belangrijk: een uitwedstrijd op een midweekse dag met spelers, die allemaal druk zijn overdag, is een stevige opgave. Aanstaande zaterdag 12 januari spelen we uit tegen Orion en daarna volgt op 19 januari de belangrijke thuiswedstrijd tegen Vocasa.