KOOG AAN DE ZAAN - De Zaanstad mannen wisten zich tegen Dynamo en Orion niet met een wedstrijdpunt te belonen, ondanks goed spel. Voor de thuiswedstrijd tegen het Talentteam Papendal waren de voortekenen beter. Dames 1, dames 2 en heren 2 van Zaanstad wonnen allemaal met 4-0, dus de goede sfeer hing vooraf al in de topsportzaal. Ook van de Zaanse Schans bij de landelijke intocht van Sinterklaas waren verwachtingen voor een kadootje voor de Zaanstad mannen binnen gewaaid. En op grond van het spreekwoord ”Drie maal is scheepsrecht” verwachtte het Zaanse thuispubliek (250 toeschouwers) tegen het Talentteam Zaanse punten. Alleen de 15 supporters van het Talent Team dachten daar anders over. Zij gingen ervan uit dat hun diagonaal Martijn Brilhuis (koploper in het klassement van puntenscoorders) ook deze zaterdag zou heersen.

Ook deze keer had de Nevobo het vuurtje alvast een beetje opgestookt door Jannes van der Ham, onze veelzijdige en multi-functionele voorspeler, op het Eredivisieplatform de schijnwerper te zetten. Bij Zaanstad was ondertussen door een actieve groep rond Edwin de Groot gewerkt om de Zaanse topsporthal voor de wedstrijd in een Zaanse volleybaltempel om te zetten. Er was een groot LED-scherm gekomen en openingsceremonie was professioneel. Het zorgde voor sfeer en zou op de Zaanse spelers overslaan. De persaandacht deed Jannes van der Ham goed. Hoewel hij grieperig was wilde Jannes afgelopen zaterdag per se spelen, ook al omdat David Bes en Marijn van Gool door blessures niet konden spelen. In de eerste set toonde Jannes meteen zijn veelzijdigheid. Hij scoorde toen 6 punten: 2 met zijn serve, 3 met zijn aanval en 1 met zijn blok. En zijn passie nam het Zaanse team mee in de strijd.”

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Ferdy Wever, Kjeld Broekema, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Good old Erwin Huinen scoorde met zijn aanval het eerste Zaanse punt, waarna op 3-2 Jannes van der Ham met zijn serve (2 aces en zoveel druk dat Martijn Brilhuis de set-up uit sloeg en tot 13-10 niet aan scoren toekwam) voor 6-2. Talentteam-coach Claudio Gewehr nam meteen een time-out en het Talentteam zich een beetje, maar het verschil bleef 3 punten en dat liep later op tot 5 punten en op 24-19 leek de set voor het grijpen. Nimo Benne (met zijn roots in het Noord-Hollandse Castricum) scoorde een aanvalspunt en met zijn service zette hij zoveel druk dat Zaanstad fouten ging maken. Het werd 25-25 en Sjors Tijhuis (die excelleerde met Jong Oranje onder 20 op het EK in Ede) maakte aan de Zaanse illusies een einde door Jannes van der Ham af te blokken: 25-27. Bij Zaanstad was Lars de Boer met 7 aanvalspunten overigens de topscorer in deze set en 4 persoonlijke fouten meer dan het Talentteam had de Zaankanters van winst in deze set afgehouden.

In tweede set kwam Lesley Kef op de plaats van Kjeld Broekema en scoorde Jannes van der Ham in korte tijd 3 aanvalspunten. Het stond toen 4-3. Leon Luini (met roots in het Noord-Hollandse Ouderkerk aan de Amstel) zorgde met 3 aanvalspunten dat het talentteam een voorsprong met 2 punten kreeg. Dat verschil bleef lang bestaan, maar op 16-17 nam Zaanstad op de serve van Daniel Hoonhout eindelijk een voorsprong: 18-17. Op 20-20 kwam Jesper van der Muijden (met roots in Enkhuizen, Noord-Holland) aan service en dat bracht het Talentteam weer op voorsprong: 20-22. Op 22-25 kwam het teleurstellend einde voor Zaanstad, toen Nimo Benne aanvallend scoorde. Jannes van der Ham was weer veelzijdig geweest (3 aanvalspunten en 2 blokpunten).

In de derde set startte Joris Berkhout als setter. Na een gelijk op gaand begin mocht Leon Luini gaan serveren op 3-2. Hij produceerde zoveel servicedruk dat Zaanstad fouten maakte en op 3-7 Sandor Rieuwers een time-out moest nemen. Op 9-11 startte Lesley Kef met serveren en gaf zoveel druk dat het 12-11 voor Zaanstad werd. De teams hielden elkaar in evenwicht, maar op 16-15 werd bij Zaanstad Bas Roosendaal op de serviceplaats ingebracht voor Daniel Hoonhout. Hij vervulde zijn taak goed. Er was zoveel servicedruk dat Zaanstad uitliep naar 19-15. Het werd uiteindelijk 25-21 voor Zaanstad. Inmiddels was duidelijk geworden dat Erwin Huinen en Lars de Boer warm waren gedraaid. Ze scoorden 6 respectievelijk 5 aanvalspunten in deze set, terwijl Jannes van der Ham nog 2 aanvals- en 2 blokpunten bijdroeg.

In de vierde set bleef de Zaanse opstelling staan en weer zorgde Jannes van der Ham met 3 punten ervoor dat op 4-4 alles nog open was. Toch liep daarna het Talentteam langzaam uit en op 8-12 zag het er niet goed uit voor Zaanstad. Lesley Kef scoorde echter met zijn aanval en ging meteen serverend door, zodat het 12-12 werd. Het bleef gelijk tot 17-17 doordat Sjors Tijhuis (Talentteam) en Lars de Boer blokkerend sterk speelden. Jannes van der Ham bracht Zaanstad weer op 18-18 en een ace van Joris Berkhout zorgde voor een Zaanse voorsprong: 20-19 Coach Sandor Rieuwers wilde doordrukken en bracht Daniel Homburg voor Erwin Huinen om nog meer energie in het Zaanse spel te brengen. Op 22-21 stond nog steeds voor, maar de man van de wedstrijd (Martijn Brilhuis) mocht na een aanvalspunt van Leon Luini serveren. Op zijn power liep Zaanstad stuk en op 22-25 kwam het einde. Jannes van der Ham (4 aanvalspunten en 1 blokpunt) en Lars de Boer (2 aanvalspunten en 3 blokpunten) waren de Zaanse topscorers.

Toch weer een 1-3 nederlaag voor Zaanstad. Nu maar hopen dat het Talentteam ook tegen onze concurrenten blijft winnen. Hoe teleurstellend het eindresultaat voor de Zaanse mannen ook was, er waren veel goede momenten en strijd in lange rally’s en terugkomen na 0-2 achter vergt veel mentale weerstand. De Zaanse passing was heel behoorlijk en Sandor Rieuwers vond dat zijn team toch weer een stapje verder was gekomen. Dat drie voormalige Noord-Hollanders zoveel belangrijke punten tegen Zaanstad scoorden was jammer, maar als een speler als Martijn Brilhuis (met roots in Denekamp) deze avond bij Zaanstad had gespeeld, waren de punten in Koog aan de Zaan gebleven. De realiteit is anders en daar hebben we mee te leven. We wijzen eigenlijk nooit een “man of the match” aan. Voor ons team maken we deze keer een uitzondering: Jannes van der Ham was erg goed, maar wat was Rueben Schoones super!

De volgende thuiswedstrijd is op woensdag 12 december tegen promovendus Sliedrecht Sport, die het tot dusver erg goed doet. In de oefenwedstrijden waren beide teams gelijkwaardig. En stiekem rekenen we erop dat op grond van “Drie maal is scheepsrecht” dat de Nevobo de week ervoor op het Eredivisieplatform weer een Zaanstad-talent in de schijnwerpers zet. Los daarvan hebben we de steun van het Zaanse publiek weer nodig om de doorslag te geven.