ZAANDAM - Vrijdagavond 2 september gingen ruim 800 deelnemers op de Zaanse Schans van start tijdens de tweede editie van de Pre-Run Dam tot Damloop. De Pre-Run past naadloos in de voorbereiding naar de Dam tot Damloop en Damloop by night, die op zaterdagavond 17 en zondag 18 september plaatsvinden. Inschrijven voor deze evenementen is nog mogelijk t/m aanstaande maandag 5 september. Vanavond stond er een 3.5 Engelse Mijl (5,6 km) en 7 Engelse Mijl (11,3 km) op het programma.


Om 19.00 uur klonk het startschot voor de deelnemers aan de 3.5 Engelse Mijl. De lopers gingen enthousiast van start aan de Kalverringdijk in Zaandam. Houten huisjes, molens, schuren en karakteristieke huizen vormden het decor voor deze Pre-Run Dam tot Damloop. Terwijl de zon langzaam onderging en de schemering begon in te treden stonden om 20.00 uur de deelnemers aan de 7 Engelse Mijl (11,3 km) aan de start. De verlichtte lopers en ondergaande zon gaf een sfeervol gezicht. Terwijl de hardlopers hun ronde voltooiden werd alvast vooruitgeblikt naar het Dam tot Dam Weekend, die plaatsvindt in het derde weekend van september. Sterke verhalen en trainingstips werden gedeeld. De sfeer zat er goed in.

Richard Douma wint 7 Engelse Mijl

Dat de Pre-Run een ideale voorbereiding is voor de Dam tot Damloop, bleek uit de deelname van diverse wedstrijdlopers. Richard Douma, mocht zich de winnaar van de 7 Engelse Mijl noemen, hij liep sneller (34.10 minuten) dan de snelste tijd van de eerste editie (43.08 minuten). De 29-jarige Douma, die uit Zaandam komt, is nationaal recordhouder op de 10 km. Hij ging voortvarend van start en lag al snel op koers om de overwinning binnen te slepen. De middellange afstandsspecialist kijkt terug op een heerlijke loop en hoopt tijdens de Dam tot Damloop zijn vorm wederom te kunnen laten zien.

Sven Polak kwam als tweede over de finishlijn in 39.18 minuten en Erwin Neuvel als derde in 40.20 minuten. Bij de vrouwen werd Lizzy Verdonk de winnares in een tijd van 48.20 minuten, gevolgd door Carola Tempelaar in 50.59 minuten. Ilonka Betjes eindigde op de derde plek in 52.11 minuten. Bekijk de volledige uitslag op de website van Le Champion.

Inschrijven mogelijk t/m aanstaande maandag voor het Dam tot Dam Weekend

De Dam tot Damloop is onderdeel van het Dam tot Dam Weekend, het grootste sportieve weekend van Nederland. Sportorganisatie Le Champion organiseert in hetzelfde weekend namelijk ook het wandelevenement de Dam tot Dam Wandeltocht met 12.000 deelnemers en het fietsevenement de Dam tot Dam FietsClassic met 5.000 deelnemers. De inschrijvingen voor alle evenementen zijn nog geopend t/m aanstaande maandag 5 september. Voor het gehele weekend is de organisatie ook nog dringend op zoek naar vrijwilligers. Kijk voor meer informatie over de evenementen en de openstaande vrijwilligerstaken op https://www.lechampion.nl/vrijwilligers-dam-tot-dam-weekend

Editie 2023 en volgende Pre-Run

Sportorganisatie Le Champion kijkt terug op een geslaagde editie en kijkt uit naar de volgende Pre-Run. Op zaterdag 10 december vindt de tweede editie van de Pre-Run NN Egmond Halve Marathon plaats. De derde editie van de Pre-Run Dam tot Damloop vindt plaats in augustus 2023, de definitieve datum wordt in het voorjaar van 2023 bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie over de Pre-Run op https://www.lechampion.nl/hardlopen