ZAANDAM - Vrijdagavond 1 september klonk het startsignaal van de derde editie van de Pre-Run Dam tot Damloop. 800 hardlopers genoten volop van het parcours langs de traditionele windmolens, historische huisjes en het rijke erfgoed van de Zaanse Schans. Met afstanden van 3,5 Engelse Mijl (5,6 kilometer) en 7 Engelse Mijl (11,3 kilometer) was deze Pre-Run bij uitstek een goed ijkpunt voor deelnemers die ingeschreven staan voor de Damloop by night op zaterdag 16 september of de Dam tot Damloop op zondag 18 september. Inschrijven voor deze evenementen is nog mogelijk tot en met aanstaande maandag 4 september.


Vanaf de Kalveringdijk langs de Zaan luidde om 19.00 uur het startsignaal voor de deelnemers aan de 3,5 Engelse Mijl. De hardlopers werden aan weerszijde omgeven door het Oerhollandse polderlandschap met zijn grazende koeien en tal van molens. Alle deelnemers werden tussen de idyllische houten huisjes van de Zaanse Schans richting de finish toegejuicht.

Terwijl de schemering begon in te treden, mochten om 20.00 uur de deelnemers aan de 7 Engelse Mijl zich wagen aan het prachtige parcours. De vele verlichtte lopers en de ondergaande zon gaf een sfeervol gezicht. Deelnemers aan deze langere afstand werden tussen de opklaringen door verkoeld door de regen. Terwijl de hardlopers hun Pre-Run voltooiden werd alvast vooruitgeblikt naar het Dam tot Dam Weekend.

Bij de mannen kwam na 7 Engelse Mijl Lester du Perron als eerste over de finishlijn in een tijd van 41.10 minuten. Larissa Nieuwenhuizen kon zich winnares noemen van de Pre-Run Dam tot Damloop bij de vrouwen in een tijd van 51.40 minuten. De 3,5 Engelse Mijl werd bij de mannen gewonnen door Remco van Kasteel in 23.52 minuten en bij de vrouwen door Katia Ganda in 25.39 minuten. De volledige uitslagen zijn te vinden op de website van Le Champion.

Het grootste hardloopfeest van het jaar

Op zondag 17 september komen ruim 40.000 hardlopers in actie bij de 10 Engelse Mijl van de Dam tot Damloop. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel en het feit dat de start en finish in twee verschillende steden liggen, maken dit evenement zo bijzonder. Een dag is niet genoeg voor het grootste hardloopfeest van het jaar, daarom is de Damloop by night in het leven geroepen. Op zaterdagavond 16 september kan men het gevoel van de Dam tot Damloop ervaren, maar dan in de avond en een kortere afstand, namelijk 5 Engelse Mijl (8 km). Wie nog mee wil doen, moet snel zijn. Inschrijven kan nog tot en met aanstaande maandag 4 september via www.damloop.nl.