ZAANDAM - Het is zondag 5 februari 2017 des Heeren Jaren. De wekker gaat, na het openen van de gordijnen is daar in eerste instantie een grijze wereld. Gelukkig weet de zon al snel de mist te verdrijven en wordt het alsnog een heldere, zonnige dag. Maar wat zou deze dag brengen?

En wat betreft de wedstrijd?  U zult spoedig meer hier over lezen. De wedstrijd van vandaag is de thuis wedstrijd tegen de mannen van Zaandijk, ook wel Krentekakkers genaamd. Deze bijnaam komt hoogst waarschijnlijk van een gedichtje:

Op Zaandaik daar benne ze raik,
Daar dragen ze gouwe kappen,
Maar s'avonds als de vrijer komt,
Dan benne het ouwe lappen.

Ook de Zaandammer heeft een bijnaam namelijk: Galgezagers. Deze naam kregen de Zaandammers na de Turfopstand in 1687. (voor meer gedetailleerde info, zie de geschiedenis boeken) Nu even overgaan tot de orde van de dag en wel de terug wedstrijd tegen Zaandijk 4. Deze vindt plaats op ons welbekende Jagersveld. En zoals u als bekende volger van de Gladiatoren van RCZ 4 gewend bent is daar eerst de rit door het altijd pittoreske Zaandam voordat je aankomt bij het Jagershuis op het sportpark Jagersveld. Aldaar aangekomen bleken de meeste Gladiatoren reeds aanwezig te zijn en werd meteen de kleedkamer opgezocht die was aangewezen door de dienst hebbende kantine dame. Dit keer niet onze gebruikelijke kleedkamer nr. 8 maar kleedkamer 2.  Nadat de wijziging van de kleedkamer doorgedrongen was tot de meeste Gladiatoren sloeg de schrik om hat hart van de Coaches John en Ruud. Zou deze wijziging  geen gevolgen hebben voor de wedstrijd?

Lees door en u krijgt uw antwoord. Het is elf uur als scheidsrechter dhr. K. Koning voor de eerste keer het geluid van zijn fluit door de frisse ochtend lucht laat klinken. Het begin van de eerste helft werd gebruikt om de krachten van Zaandijk 4 te testen. Al gauw bleek dat de Racers van RCZ 4 de overhand hadden. Dit werd niet meteen in doelpunten uitgedrukt, de kansen waren daar maar deze werden niet verzilverd. Erger nog, het was Zaandijk dat profiteerde van het onjuist afgestelde horloge van Niels waardoor zijn timing niet klopte en hij onder de hoge voorzet doorging en de spits van Zaandijk een niet te missen kans bood, wat hij ook niet deed. Op het denkbeeldige electronische scorebord verscheen de stand 0-1. Gelukkig bleef het antwoord van de Racers niet te lang op zich wachten en was het Kalebas die een einde maakte aan zijn droogstand ( wat betreft doelpunten) en de 1-1 op het denkbeeldige electronische scorebord lichte op. De koek voor de Racers was nog niet op. Een mooie crosspas van Jim belande op de borst van Wim en zonder dralen haalde Wim de trekker over en schoot de 2-1 tegen de touwen.

De Gladiatoren van RCZ 4 konden niet lang genieten van de voorsprong. Door nog niet opgehelderde redenen kwamen de coaches Ruud en John met een nieuw strijdplan ( waarom was voor de spelers en de massaal toegestroomde toeschouwers een absoluut raadsel. Enige logische verklaring ligt wellicht dat de coaches door de wijziging van de kleedkamer zij toch enigszins van hun apropos waren gebracht)  Hoe dan ook. Het werd er niet beter op. En helaas profiteerde Zaandijk hier optimaal van. Door een lichte overtreding van Martijn was de goed leidende scheidsrechter dhr. K. Koning genoodzaakt de bal op de stip te leggen en dit buitenkansje liet Zaandijk zich niet ontnemen en werd de stand op 2-2 gebracht. Hierna bleef Zaandijk de bovenliggende partij totdat Martijn, Patrick en Niels besloten in te grijpen en de verdediging weer lieten spelen zoals voor het nieuwe strijdplan van de coaches.  Na deze wijziging was het RCZ 4 wat de klok sloeg en dat werd gehonoreerd met weer een doelpunt van Kalebas die zijn tweede van de dag achter de keeper van Zaandijk kopte en de 3-2 op het denkbeeldige electronische scorebord liet oplichten. Al gauw was het tijd voor het welverdiende bekertje thee in de rust. Tijdens het nuttigen van dit heerlijke bekertje thee werd nog eens uitgebreid stilgestaan bij de  diverse wendingen in het spelbeeld tijdens de eerste helft. De start van de tweede helft moest toch even wachten omdat grensrechter Jan eerst even een sanitaire stop moest maken. Nadat Jan ook weer acte de presence gaf kon dhr. K. Koning voor het begin van de tweede helft fluiten.

Het spelbeeld van de eerste helft zette zich voort in de tweede helft. Al gauw kon de massaal aanwezige toeschouwers juichen voor doelpunt nr 4 van de Racers. Voor de verandering was hier weer Kalebas voor verantwoordelijk, hoewel Rob heel blij was met de 4-2 voorsprong liep hij met een gezicht als een boekworm terug naar de middenlijn omdat Kalebas een zeker lijkend doelpunt via de kale kop van Rob voor zijn kale kop weg kaapte. Geeft niks hoor Rob, Je was steeds vandaag goed aanspeelbaar, werkte hard voor het team maar je gaf jezelf geen beloning voor je goede spel door een .doelpunt te maken. Het zit wel is  mee en het zit wel is tegen. Als excuse kan je altijd opvoeren dat je heel blij bent nu je weet dat je OPA gaat worden. ( niet te zien aan je spel) Dan nog even over het verdere verloop van de wedstrijd. Het was Patrick die ( dachten de toeschouwers) een einde maakte aan de illusie van Zaandijk dat zij wellicht  1 of meerdere punten van het Jagersveld mee naar Zaandijk konden nemen.

Met een geweldig afstand schot kreeg hij de handen op elkaar en lichte op het denkbeeldige electronische scorebord de stand 5-2 op. Martijn vond het een wat saaie wedstrijd worden na de wissel van Jim en Niels - ex aequo tot MAN OF THE MATCH vernoemd en kopte hoogst persoonlijke de 5-3 tegen het net en liet hiermee voor de derde keer deze wedstrijd Jordy de bal uit het doel vissen. Omdat vandaag Kalebas in een bloedvorm stak wilde hij nog wat aan de stand doen. Na enkele knappe schijn bewegingen dacht hij zijn mede speler Rob ook een doelpunt te gunnen deze middag en speelde Rob strak aan zodat hij alleen nog maar zijn voet tegen de bal hoefde te zetten om te kunnen scoren.

Nou weet ik niet of dit echt waar is maar de geruchten gaan dat omdat Rob op Zaandijk woont de spelers van Zaandijk niet wilden dat hij zou scoren en daar alles voor zouden doen omdat voor elkaar te krijgen. Blijkbaar hadden ze hier zoveel voor over dat ze zelfs bereid waren om de bal in hun eigen doel te schieten en zo geschiedde. Hiermee kwam de eindstand op 6-3 in het voordeel van de Racers. Hulde. Ook voor de spelers van Zaandijk dat het een fijne en sportieve pot voetbal was. Verder valt er nog te vermelden dat Lennart omver werd gelopen door een Zaandijk speler waardoor er nu een kuil in het kunstgras zit. Dat het voetbal spel een wereld van opportunisme is was al bekend maar als je eerst een bliksem transfer naar OFC heb afgedwongen en tenslotte gaat  deze niet door en dat je dan als aanvoerder in de tweede helft mag optreden dat gaat zelfs Rodney niet in zijn koude kleren zitten en met tranen in zijn ogen nam hij de aanvoerders band over van zijn goede vriend Jim.

Wat ook nog even vermeld moet worden is dat Jeroen en Martijn thuis onder de plak zitten. Waarom zou je anders direct naar de wedstrijd je goede voetbal vrienden alleen laten om thuis op de bank te gaan zitten. Vandaag was Dani ook weer aanwezig, op de weg terug van een knie blessure ( zegt hij, maar hoe kan je iemand vertrouwen die met een mobiele telefoon rondloopt waarvan ze in 1998 zeiden dat deze modern was)Ook Marcel liet gezellig zijn gezicht zien, helaas kon hij vandaag niet optreden op het groene laken vanwege zijn nog steeds opspelende knie kwetsuur. Beterschap.

Nou beste lezers dat was het weer voor deze editie. Rest mij u nog te vermelden dat aanstaande zondag er geen live verslag zal zijn van de wedstrijd Jisp 2 - RCZ 4. Dit ivm BBHH van uw  razende reporter de Knoet.