DOETINCHEM - Zaanstad maakte de lange reis naar Doetinchem met het besef dat het afgelopen zondag kansen op punten had laten liggen, terwijl Taurus daardoor naar de vijfde plaats was gestegen. De Zaanse mannen gingen in Doetinchem meteen met volle energie ten strijde tegen Achterhoek Orion, dat misschien nog een beetje moe was van de Titanenstrijd (3-2 winst) tegen Lycurgus van afgelopen zondag.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, David Bes, Jannes van der Ham, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Vanaf het begin had Zaanstad een voorsprong, Op 12-14 greep Orion naar een time-out, maar de voorsprong bleef. Op 18-18 stonden beide teams gelijk, maar Zaanstad liep weer weg naar 18-20. Orion drong sterk aan en op 21-20 moest Sandor Rieuwers zijn mannen even rust geven. Dat hielp, want Zaanstad scoorde 22-23, waarop Martijn van Goeverden zijn tweede time-out nam. Orion kwam op het eerste setpoint, maar dat werkte Zaanstad weg: 24-24. Daarna liep Orion naar de setwinst met 26-24.

Zaanstad had met deze opstelling heel sterk gespeeld en Sandor Rieuwers besloot die te laten staan. Op de stand 5-4 bleek er in de Zaanse opstellingsbrief in plaats van 14 nr. 4 te staan. Die schrijffout van Sandor Rieuwers was niet bij 0-0 ontdekt. De stand ging terug naar 6-0, een mentale dreun voor het Zaanse team. Orion kon daardoor naar 11-2 lopen, waarna Zaanstad zich herpakte naar 11-6. Op 21-10 leek deze set gestreden, maar Zaanstad rechtte de rug. Via 21-13 en 22-16 kwam Zaanstad dichterbij. Het werd nog 24-19, maar met 25-19 ging deze set naar Orion (en dat had dus minimaal 25-23 kunnen zijn met de beginpunten). En dus wederom een sterke set van Zaanstad, maar weer geen setwinst.

Sandor Rieuwers besloot in de derde set met dezelfde basis door te blijven gaan. En Zaanstad bleef succesvol. Via 0-3, 1-5 werd het 6-9. Orion begon daarna aan spervuur van serves en aanvallen en op 8-9 pakte Zaanstad de eerst time-out. De servicebeurt van Orion ging door en Sandor Rieuwers greep op 11-9 in met de dubbele wissel Ferdy Werver-Daniël Homburg. Pas na een tweede time-out op 13-9 was het Achterhoeks vuur even gedoofd, want Zaanstad kwam terug op 13-11. Orion knalde er daarna een tweede spervuur aan serves en aanvallen in, waarna het 20-11 werd. Zaanstad deed nog wat terug: 20-14. Maar een moegestreden Zaanstad moest de derde set ook aan Orion laten: 25-15.

Zaanstad kon tevreden zijn met het spel. Er was bijna twee en een halve set gelijkwaardig tegenspel geboden, maar dat leverde helaas geen punten op. Die punten zullen er zaterdagavond 30 maart om 20.00u wel moeten komen als Zaanstad in Houten tegen Taurus strijdt voor de vijfde plaats. Nog een paar dagen om ernaartoe te werken en voor de Zaanse supporters is Houten niet ver. Het team rekent op brede steun van het Zaanse publiek in sporthal de Kruisboog in Houten.