ZAANDAM - Bij de eerste thuiswedstrijd in de eigen topsporthal startte afgelopen zaterdag Zaanstad heren 1 gedreven tegen het Barneveldse Advisie/SSS, waar in de oefencampagne tweemaal van was gewonnen. Het team wilde zich revancheren voor de teleurstellende uitnederlaag tegen Coniche Zwolle en het Zaanse thuispubliek laten zien waartoe het in staat is. Het moest voorkomen dat het team van de ervaren trainer-coach Ivo Martinovic in zijn eigen spel zou kunnen komen. Coach Sandor Rieuwers kon nog niet beschikken over Marijn van Gool (daarom was Bas Roosendaal aan de selectie toegevoegd) en wilde extra aanvalskracht achter de hand hebben en had daarom good old Erwin Huinen ook toegevoegd (die niet met heren 2 hoefde te spelen).

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Homburg, David Bes, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones. Binnen korte tijd stond Zaanstad met 8-1 voor door aces van Joris Berkhout en Daniel Homburg, door goede sets van Joris Berkhout waarop David Bes en Lars de Boer konden scoren en door een killblock van Lesley Kef. Zij dwongen Ivo Martinovic tot een time-out, waarna drie fouten bij Zaanstad het verschil kleiner maakten: 9-6. Zaanstad herpakte zich en na een nieuwe ace van Joris Berkhout moest Ivo Martinovic zijn manschappen opnieuw moed inspreken tijdens een time-out op 12-7. De Zaanse aanval ging daarna door naar 17-10. Advisie/SSS kwam daarna licht terug naar 19-15. Een sterke servicebeurt van Daniel Hooghout vergrootte de Zaanse voorsprong naar 22-15. Op 24-16 leek de setwinst binnen, maar Dwin Brouwer (de ervaren middenman van Advisie/SSS) dacht daar anders over. Op zijn service werd het nog even spannend (24-21), maar David Bes scoorde soeverein het beslissende punt: 25-21.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis door, maar Dwin Brouwer scoorde snel drie aanvalspunten (waarvan 1 in een prachtige lange rally) en Zaanstad keek tegen een 2-5 achterstand aan. Een sterke servicebeurt van Lars de Boer zorgde ervoor dat Ivo Martinovic op 8-6 een time-out moest nemen. Door goed serveren door Daniel Hoonhout liep Zaanstad daarna door naar 11-7. Dwin Brouwer bracht vervolgens aanvallend en blokkerend het verschil terug naar 12-11. David Bes pakte serverend het initiatief terug voor Zaanstad, gesteund door de harde knallen van Daniel Homburg. Op 18-13 bracht coach Sandor Rieuwers via de dubbele wissel Erwin Huinen en Ferdy Wever in om het karwei af te maken. De Zaanse aanval stokte echter en op 19-17 was een Zaanse time-out nodig. Dat hielp, want via de Zaanse aanval werd het 23-18. Op 24-21 had Zaanstad alles nog in eigen hand, maar weer werd Dwin Brouwer een kwelgeest voor Zaanstad via zijn aanval en blok. Ondanks een geweldige redding van David Bes werd het 25-25. Lars de Boer en Erwin Huinen sloegen daarna de 27-25 winst binnen.

In de derde set startte Zaanstad weer met dezelfde basis. Na een aarzelende start brachten vijf Zaanse aanvalspunten de stand op 7-5. Erwin Huinen werd weer ingebracht en scoorde meteen met een ace, waarop Ivo Martinovic antwoordde met een time-out en een wissel. Dat had even effect, want het werd 8-7. Daarna had de Barneveldse passlijn veel moeite met de service van Lars de Boer en dwong de jonge spelverdeler Hugo van Garderen om boven de netrand de bal tot set-up te verwerken. De arbitrage beoordeelde die tweemaal als een “gestolen bal” en Zaanstad kwam op 11-7. Het verschil bleef lang vier punten, omdat aan Zaanse kant de aanval van Daniel Hoonhout, het blok van David Bes en de service van Lars de Boer scoorden en aan Barneveldse kant de beide passer/lopers scoorden. Op 20-15 voor Zaanstad probeerde Ivo Martinovic met een time-out het tij te keren, maar via Lars de Boer bleef de Zaanse aanval scoren. Op 22-17 probeerde Advisie/SSS via een geweldige redding van Hugo van Garderen nog wat terug te doen, maar het was tevergeefs. Met twee rake klappen zorgde Lars de Boer voor 25-18.

Met 18 punten was Lars de Boer duidelijk de “Man of the Match”. Bij Advisie/SSS was wie anders dan Dwin Brouwer de man met de beste score (11 punten). Het Zaanse publiek stond steeds achter het eigen team en verwelkomde de zege met luid applaus. Belangrijk was dat Zaanstad meer aanvalspunten scoorde dan de tegenstander en minder eigen fouten maakte dan die tegenstander. Dat biedt perspectieven voor volgende week, als Zaanstad weer thuis speelt, tegen Taurus en hopelijk heeft het Zaanse publiek dan weer reden voor zoveel enthousiasme!