ZAANDAM - Vorige week wist Zaanstad zich niet te belonen tegen Orion. Zaanstad trainde daarna gericht voor het treffen tegen VoCaSa in Nijmegen en hoopte daarmee een herhaling te voorkomen. Bekend was wel dat VoCaSa al verrassende resultaten had geboekt. Omdat er geen wedstrijdprogramma voorafgaand aan de eredivisiewedstrijd was moest het thuispubliek nog op gang komen. Daar hoopten de heren Zaanstad van te profiteren door sterk te starten.

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Joris Berkhout begon te serveren, maar VoCaSa scoorde via Duco krook het eerste punt. Zaanstad nam de leiding met 3-4, maar aanvalsfouten bij Zaanstad en servefouten bij VoCaSa zorgden dat de teams in balans bleven. Op de serve van de Nijmeegse middenman Ryan Anselma werd het 9-6. Op een sterke servicebeurt van Lesley Kef liep Zaanstad van 10-7 naar 10-13. Zaanstad ging door op een servicebeurt van Lars de Boer: 13-18, waarbij Joris Berkhout met twee fantastische killblocks scoorde. VoCasa-coach Joost Joosten probeerde met zijn tweede time-out het tij te keren. Zijn mannen haalden op naar 16-19, maar twee killblocks van Jannes van der Ham en Daniel Homburg frustreerden die plannen. Na een aanvalspunt van Lars de Boer en twee aanvalsfouten bij VoCaSa werd het 18-24. De foutserve van Duco Krook bracht de setwinst voor Zaanstad met 18-25. Daarmee was de cirkel rond, want hij scoorde het eerste en laatste punt van de set. De vijf blokpunten van Zaanstad gaven de doorslag.

In de tweede set bleef het Zaanse zevental staan, maar Joost Joosten bracht Max van der Weerden voor Colin Zuijdgeest (hetgeen later een gouden wissel bleek). Zaanstad ging door op de weg uit de eerste set. Op de serve van Jannes van der Ham trok Lars de Boer de stand naar 3-6. Ryan Anselma bracht VoCasa weer op 5-6 en daarna volgde een slechte serie van Zaanstad. Op de serve van Max van der Weerden maakte Zaanstad drie fouten, terwijl de Nijmegenaren drie aanvalspunten maakten. Van 5-7 werd het 12-7. Een time-out van Sandor Rieuwers bracht rust bij Zaanstad. Daniel Hoonhout haalde de opslag terug en op de serve van Lars de Boer kwam Zaanstad weer gelijk: 12-12. Beide teams scoorden daarna om de beurt en toch kwam Zaanstad achter met 20-17. Sandor Rieuwers bracht Marijn van Gool (die door ziekte een aantal weken niet had gespeeld) als joker in. Door blokpunten van Marijn van Gool en Joris Berkhout werd het 21-21. Joost Joosten zag het gevaar en nam een time-out, maar zijn spelers maakten aanvalsfouten, waardoor het 22-24 werd. Marijn van Gool mocht met een ace de set binnenhalen en het stond 0-2 voor Zaanstad. Van twee aanvalspunten en een blokpunt meer dan VoCaSa maakte Zaanstad efficiënt gebruik.

In de derde set bleef Marijn van Gool staan en kon meteen twee aanvalspunten scoren. Op 4-7 had Zaanstad al vijf aanvalspunten gemaakt. De Nijmegenaren vochten toch terug en verdedigden steeds fanatieker en moesten veel met de aanval scoren, omdat Zaanstad in die fase geen persoonlijke fouten maakte. Op 9-10 scoorde Marijn van Gool voorlopig het laatste aanvalspunt. Pas op 18-19 scoorde Lesley Kef het volgende Zaanse aanvalspunt. Er volgde een spannende slotfase, waarin Zaanstad steeds zicht had op winst van de derde set en een 3-0 overwinning. Op 24-21 leek dat voorbij, maar twee Nijmeegse fouten brachten de spanning terug: 24-23. Max van der Weerden sloeg de Zaanse hoop aan flarden: 25-23. De overmacht van VoCaSa in de aanval was groot (20 tegen 10 punten voor Zaanstad), maar Zaanstad kwam ver door maar twee persoonlijke fouten te maken tegen tien bij het Nijmeegse team.

In de vierde set startte Zaanstad met Ferdy Wever voor Joris Berkhout. Een ace van Ferdy Wever bracht de stand op 2-2. Daarna begon Zaanstad steeds meer de lange rally’s te verliezen. De aanval kon niet worden afgemaakt en VoCaSa verdedigde fanatiek, daartoe gesteund door het Nijmeegse publiek dat kansen voor zijn team rook. Van 2-3, werd het 7-3. Marijn van Gool scoorde voorlopig op 8-4 het laatste Zaanse aanvalspunt. Op 11-5 werd Erik Kerp ingebracht voor Daniel Homburg en op 14-7 mocht Kjeld Broekema de plaats van Lesley Kef innemen. Pas op 17-9 kon Kjeld Broekema weer een Zaans aanvalspunt scoren. Het slagveld werd gedomineerd door de Nijmeegse aanvallers Max van der Weerden en Steffan Hebbink. Op 25-15 kwam een einde aan de vierde set, waarin Zaanstad 12 persoonlijke fouten scoorde en zelf maar zeven aanvalspunten maakte.

In de vijfde set gooide Sandor Rieuwers zijn opstelling behoorlijk om. Joris Berkhout kwam voor Ferdy Wever. Marijn van Gool en Daniel Hoonhout gingen op het midden staan, Kjeld Broekema en Lesley Kef waren de passer/lopers, terwijl Jannes van der Ham als diagonaal ging spelen. Het begin leek goed voor Zaanstad: 3-4, maar Max van der Weerden haalde met zijn aanval de opslag terug en op zijn service liep VoCaSa naar 7-4. Sandor Rieuwers probeerde met wissels het tij (Lars de Boer voor Lesley Kef, Ferdy Wever voor Jannes van der Ham), maar het was inmiddels 12-5 geworden. Joris Berkhout scoorde een aanvalspunt en mocht op 13-6 serveren. De Zaanse voorhoede bracht de stand terug op 13-11, maar Steffan Hebbink haalde de opslag terug voor VoCaSa en op 15-11 kwam het einde voor Zaanstad. Twee punten van de 0-3 verwijderd en dan met 3-2 verliezen. De Zaanse frustraties waren groot, maar de Nijmeegse ploeg had de laatste sets sterk verdedigd en efficiënt gespeeld.

De topscorers zaten bij VoCaSa: Max van der Weerden (21 punten) en Stefan Hebbink (18 punten). Bij Zaanstad werden punten als volgt gescoord: Marijn van Gool (13, waarvan 3 blokpunten), Lars de Boer (10), Jannes van der Ham (9, waarvan 4 blokpunten), Daniel Homburg (9, waarvan 1 blokpunt), Daniel Hoonhout (7), Joris Berkhout (4, waarvan 3 blokpunten), Lesley Kef (4), Kjeld Broekema (3), Erik Kerp (3, waarvan 1 blokpunt), Ferdy (1 ace).