ZAANDIJK - In 2023 vierde Zaandijk Rugby haar 10-jarig bestaan op het Sportpark Jagersveld in Zaandam. In 2013 startte de club op het voetbalveld van VV Zaandijk. In 2016 kwam het veld en clubhuis van voormalig PSZ beschikbaar en verhuisde de club naar Zaandam. De club behield echter de naam en het tenue wat hen linkte met Zaandijk. De verhuizing naar Zaandam, het behoud van de Zaandijk naam en het tenue zorgen soms voor verwarring bij bezoekende clubs, potentiële sponsoren en rugbyenthousiastelingen. Daarom heeft bet bestuur de leden voorgesteld de naam met ingang van het nieuwe sportseizoen te wijzigen naar Zaanstad Rugby.

Rugby staat de laatste jaren steeds meer in de spotlights. Ziggo zendt internationale toernooien als de Six Nations, Rugby World Cup en het Nederlandse team in de Rugby Europe Championship uit. De Nederlandse heren zijn onlangs 5e geworden in dit toernooi. De Nederlandse dames hebben zich gekwalificeerd voor de WXV 2024, een toernooi waarin ze zich kunnen plaatsen voor het wereldkampioenschap in Engeland in 2025. De Nederlandse jeugd onder 20 is Europees kampioen. Kortom Rugby zit in de lift.

In combinatie met het 50-jarig bestaan van Zaanstad (de warming-up shirts dragen het 50-jaar Zaanstad logo) wil het bestuur meeliften om de club te laten groeien met nieuwe (jeugd)leden en bij sponsoren onder de aandacht te brengen. Hiervoor is o.a. een nieuw shirt ontworpen wat de binding met Zaanstad uitstraalt. Bij voldoende sponsoropbrengsten zullen alle spelende leden in dit nieuwe shirt gaan spelen.

Net als veel clubs heeft ook de rugbyclub te maken met een verouderde accommodatie. Het clubhuis is inmiddels ruim 50 jaar oud en vertoond de nodige lekkages. Om het dak te vernieuwen en te verduurzamen is ruim € 30.000,- nodig. Men is dus hard op zoek naar nieuwe sponsoren. Daarnaast is rugby een sport die midden in de maatschappij staat. Sponsoring is daarom ook gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties waarmee sponsoren kunnen aantonen dat zij aan 6 van de 17 duurzaamheids-doelstellingen voldoen. Zo zal een deel van de sponsoropbrengsten zal worden besteed aan kleding en gratis lidmaatschap voor jeugd uit minder draagkrachtige gezinnen. Een win-win-win situatie voor zowel de club, het betreffende jeugdlid en de toekomstig sponsor. Er zijn diverse sponsorpakketten.

Als laatste een oproep aan alle Zaanse jeugd om een keer mee te trainen op het sportpark Jagersveld. Je mag één maand gratis meetrainen en rugby is een fantastische sport om eens uit te proberen.

Voor meer informatie voor toekomstig (jeugd)leden en geïnteresseerde sponsoren kunt u contact opnemen met info@zaandijkrugby.nl. Of kom langs tijdens een training op dinsdag of vrijdag van 18:30-20:00u.