ZAANSTAD - Het is voer voor psychologen of mensen zonder illusies kunnen leven. Die gedachte kan opkomen als we de uitslag van de uitwedstrijd bij Lycurgus zien: een makkelijke overwinning voor Lycurgus, we hadden niets anders verwacht. Toch vertrokken de Zaanse mannen naar Groningen met de illusie dat er misschien behoorlijke tegenstand tegen Lycurgus mogelijk zou zijn, omdat Lycurgus een zware Europa Cup-wedstrijd in Hongarije achter de rug had en de thuiswedstrijd tegen het Hongaarse team voor de boeg had en zo min mogelijk energie wilde gebruiken. Er zullen ook mensen zijn die zeggen: dit had je ook schriftelijk kunnen afdoen. Maar dat zal een echte sportman nooit willen. En wat zouden we dan gemist hebben? We werden bij het betreden van het Alfa College persoonlijk hartelijk welkom geheten door Lycurgus-icoon Wytze Kooistra en we zouden de bel voor het matchpoint van Lycurgus superfan Heiko Treichel niet hebben willen missen. En uiteindelijk voelden we ons vereerd dat 200 man publiek op deze zondagmiddag de tocht naar het Alfa College hadden gemaakt, omdat ze gewoon een lekkere wedstrijd verwachtten.

De realiteit van de wedstrijd was dat we de eerste set dramatisch startten en coach Sandor Rieuwers bij 6-1 voor Lycurgus in een time-out moest vluchten om zijn basis in deze set (Koen Baas, Lesley Kef, Max van Straten, Marijn van Gool, Robin Ottenhof, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones) weer op de rails te krijgen. Op 12-6 had Zaanstad al vier aces om de oren gekregen, maar door drie Groningse aanvalsfouten op de service van Lesley Kef leefde Zaanstad weer op: 12-9. Op een servicebeurt van Geoffrey van Gent liep het verschil weer op naar 17-10. Op de servicebeurten van Koen Baas en Max van Straten kwam Zaanstad mede dankzij slordigheden bij Lycurgus terug naar 18-15. Lycurgus won daarna een lange rally en liep daarna via aanvalspunten van Geoffrey van Gent naar 23-16, waarna met 25-17 de setwinst kwam. De meeste punten scoorde Marijn van Gool (gesteund door zijn oma uit Friesland op de tribune) met 3 aanvalspunten en 1 blokpunt.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis door. En dankzij 2 punten van Marijn van Gool was er een kleine voorsprong: 2-3. Door een ace van Lesley Kef bleef Zaanstad daarna op korte afstand van Lycurgus: 8-7. Door de servicedruk op de serve van Dennis Borst en Sam Gortzak liep Lycurgus naar 14-8 en was Sandor Rieuwers 2 time-outs armer. Lycurgus ging daarna wat slordiger spelen, waardoor het verschil kleiner werd: 18-14. Daarna had Zaanstad veel moeite om te scoren, want de Groningse verdediging stond onder leiding van Steven Ottevanger als een huis. Alleen Lesley Kef kon een fraai aanvalspunt scoren, maar daarna was de Zaanse koek op. Bij 4 fouten tijdens de big points (boven de 20) ben je kansloos en Lycurgus rondde de set professioneel af met 25-16. Ook deze set scoorde Marijn van Gool de meest Zaanse punten met 2 aanvalspunten en 1 blokpunt.

In de derde set moest het dus gebeuren voor Zaanstad. Coach Sandor Rieuwers zette zijn jokers in: Guido Spooren, Erwin Huinen en Ray Espoza. Helaas ging door miscommunicatie meteen een scoringskans voor Zaanstad verloren. Dat riep de vraag op: Moeten we weer vanuit een achterstand de achtervolging inzetten? Gelukkig herpakten de Zaanse mannen zich en kon Zaanstad tot 10-10 goed tegenstand bieden, want de drie jokers waren succesvol: Ray Espoza scoorde 100% op de geboden kansen, Guido Spooren scoorde en good old Erwin Huinen liet zien dat hij na zijn blessure de nodige aanvalspunten kon scoren. Daarna waren er lange rally’s, maar Lycurgus wist de Zaanse aanvallen te pareren, zodat Lycurgus de voorsprong kon uitbreiden. Op 21-17 leek Zaanstad aan te zetten voor een eindsprint door Koen Baas in te brengen. Lycurgus werd er niet warm of koud van, maar pakte gewoon door. En toen mocht Sam Gortzak tegen zijn oude ploeggenoten met een ace deze wedstrijd beslissen: 25-17. Deze set was Erwin Huinen met 4 aanvalspunten de Zaanse topscorer.

Totaalscores Zaanstad-spelers: Marijn van Gool (7), Lesley Kef (6), Erwin Huinen (4), Robin Ottenhof (3), Ray Espoza (2), Daniel Homburg (1), Guido Spooren (1), Koen Baas (1).

De Zaanse mannen sluiten het toernooi af met een open-mix-toernooi op donderdagavond 19 december. Daarna start het Kerstreces waarin iedereen zich kan opladen voor een drukke januarimaand, die start met de thuiswedstrijd op zondag 5 januari om 16.00 uur tegen Sliedrecht Sport.

(bericht: Topvolleybal Zaanstad; verslag: André Triep; foto: Eric Visch)