ZAANDAM - Vorig week juichte het Zaanse publiek Zaanstad heren 1 naar een overtuigende overwinning op SSS. Deze week speelden alle andere Zaanstad-teams uit, waardoor heren 1 een belangrijke steun op de tribune moest missen. In de oefencampagne was Taurus geen makkelijke tegenstander geweest, maar Zaanstad dacht een goed wedstrijdplan te hebben opgesteld.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met het volgende zevental: Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, David Bes, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. De opening was perfect: Lesley Kef scoorde een killblock tegen de Houtense diagonaal Dylan Boerefijn. De laatste sloeg terug met twee aanvalspunten, maar David Bes antwoordde met een ace en een aanvalspunt: 5-4 voor Zaanstad. Die voorsprong bleef maar kort bestaan, want Zaanstad ging serve- en aanvalsfouten maken (totaal 11 in deze set) en liet steeds vaker de (rally)pass over het net vliegen. Taurus kon daardoor geleidelijk een voorsprong opbouwen van 4 punten (14-18) en die liep zelfs op naar 6 punten (16-22). Onder leiding van Lars de Boer kon de Zaanse aanval het verschil terugbrengen naar 2 punten (21-23). De Houtense diagonaal haalde met zijn aanval de winst binnen (21-25). Het verschil was geheel te wijten aan persoonlijke fouten.

In de tweede set kwam Joris Berkhout het spel verdelen, maar de Zaanse (rally)pass bleef langs de spelverdeler vliegen en op 3-6 nam Sandor Rieuwers zijn time-out. Op de service van Lars de Boer kwam Zaanstad weer langszij (7-7). Voor Taurus begon Dylan Boerefijn weer te scoren en Zaanstad raakte achter. Taurus liep steeds verder uit (12-18) en Zaanstad bleek “met een zak aardappels op de nek” in het veld te staan. De Zaanse heren konden ook de steun van het publiek niet meer los krijgen en lieten zich afbluffen door Taurus. Waarbij moet worden opgemerkt dat Mats Bleeker (de Zaankanter in Houtense dienst) werk voor drie deed en bij Zaanstad niemand tot hetzelfde in staat was. Op 14-21 was er even een opleving aan Zaanse kant. Daniel Hoonhout zorgde voor zoveel servicedruk dat Dylan Boerefijn drie aanvallen uit sloeg en zijn vierde aanval door Daniel Homburg werd afgeblokt. Op 18-21 was er dus een glimp hoop, maar twee Zaanse aanvallen waren op te lage set-ups en werden keihard afgeblokt. Op 20-25 was er setwinst voor Taurus en dat was geheel te danken aan het feit dat Taurus zes aanvalspunten meer scoorde.

In de derde set bleef Joris Berkhout staan, maar hij kreeg nu Jannes van der Ham en Kjeld Broekema als aanvallers. Zij gaven Zaanstad een nieuwe impuls en Jannes van der Ham scoorde met zijn blok en aanval en Zaanstad stond zomaar op 5-1. Daniel Hoonhout blokte daarna Dylan Boerefijn af en Taurus-coach Erik Gras besloot de jonge Timo Noordhoek voor hem in te brengen. Op 7-4 kwam Hidde Uittenbosch aan serve. Hij stopte pas op 7-10, nadat hij zomaar 4 aces had gescoord. Op 10-13 kwam Joris Berkhout aan serve, die zoveel servicedruk zette dat Timo Noodhoek tweemaal uit sloeg. Zaanstad rook kansen. Op 13-16 scoorde David Bes een aanvalspunt en een ace. Ondanks een ace van Jannes van der Ham liep Taurus toch weer uit, zodat op 17-20 coach Sandor Rieuwers een time-out moest nemen. Het hielp niet, want het werd 19-24. Op matchpoint serveerde Joris Berkhout vol focus naar 22-24. De time-out van Erik Gras brak die focus en met 22-25 ging de set naar Taurus, daarmee voor Zaanstad een treurige avond afsluitend.

Met 10 punten was Erik Kerp de beste scoorder bij Zaanstad (8 aanvals-, 1 serve- en 1 blokpunt). Bij Taurus scoorde oud-Zaanstadspeler Hidde Uittenbosch de meeste punten: 13 (waaronder 5 aces), maar Dylan Boerenfijn was met 12 punten hun beste aanvaller en Tom van den Boogaard viel op met 5 killblocks. Helaas konden de Zaanstadmannen deze wedstrijd het publiek niet begeesteren en kregen dus ook te weinig steun van het Zaanse publiek. Ze kunnen wel komende week door vrij uit te spelen in Apeldoorn tegen Dynamo laten zien wat ze echt kunnen en dat kan het publiek weer in het Topsportcentrum Koog aan de Zaan brengen op zondag 4 november als Zaanstad om 16.30u thuis speelt tegen Orion uit de Achterhoek.