Zaterdag 12 januari reisden de Zaanstad mannen naar Doetinchem af met de hoop dat Orion zich enigszins zou sparen, omdat ze binnen 24 uur de topper tegen Lycurgus moesten spelen. Bij de start van de wedstrijd leek die hoop ijdel. Achterhoek Orion startte met de nieuwe opstelling van 2019 (ook Achterhoek Orion 2.0 genoemd): Pim Kamps weer als spelverdeler, Rob Jorna als libero en Sam Shenton als passer/loper. Zaanstad had twaalf spelers, want David Bes zou voorzichtig wat mee kunnen doen.

In de eerste set startte Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Marijn van Gool, Jannes van der Ham, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. De mannen van Zaanstad kwamen niet scherp genoeg uit de startblokken, want ze hadden moeite met de serve van Pim Kamps, waardoor Joris Berkhout bij zijn set-ups veel moest compenseren. De arbitrage had daardoor wat moeite om zijn set-ups consequent te beoordelen. Al snel stond het daardoor 9-2. Orion kon het zich permitteren met twee passers te spelen en Joris Marcelis kon veel worden bediend. Toch begon Zaanstad zich langzaam te herpakken. Jannes van der Ham gaf het goede voorbeeld door in deze set twee aces, een blokpunt en een aanvalspunt te scoren en kreeg Lesley Kef en Marijn van Gool mee. Daardoor verloor Zaanstad de rest van de set slechts met 16-15 en werd de eindstand 25-17.

In de tweede set startte Zaanstad met dezelfde opstelling. De stand ging gelijk op tot 4-4. Daarna kwam Joris Marcelis aan de service en stopte pas op 10-4. Het verschil schommelde daarna steeds rond de vijf punten tot 17-12. Joris Marcelis kwam weer aan de service en zijn serie stopte pas op 23-12, toen een killblock van Marijn van Gool er een eind aan maakte. De set ging uiteindelijk met 25-14 naar Achterhoek/Orion.

In de derde set kwamen Ferdy Wever, Daniel Homburg en Daniel Hoonhout in de basis, terwijl Kjeld (die in de tweede set op 20-12 voor Lars de Boer er in was gekomen) bleef staan, net als Lesley kef en Jannes van der Ham. Door de twee reuzen van Orion (Joris Marcelis en Twan Wiltenburg) kwam Zaanstad drie punten achter, maar op de serve van Daniel Homburg en Kjeld Broekema sloot Zaanstad weer aan op 8-8. Daarna liep Orion uit naar 14-10. Lesley Kef sloot een lange rally af met een aanvalspunt, maar Orion liep door naar 18-12. Het werd even Broekema-time met twee aanvalspunten, maar een Zaanse foutserve maakte daar een einde aan. We hadden Daniel Hoonhout even nog niet gezien, maar floep zijn lampje ging branden: twee aanvalspunten waar de reuzen uit het Oosten geen antwoord op hadden en een servicebeurt brachten Zaanstad weer dichtbij Orion (20-17). Een servicebeurt van Ferdy Wever met een ace bracht de stand op 21-20 en Martijn van Goeverden moest zijn mannen naar de kant halen. Bij Zaanstad kwam iedereen netjes aan de beurt, dus nu knalde Daniel Homburg de hoop bij Zaanstad terug met twee aanvalspunten: 24-22. Joris Marcelis wilde het (te) snel afmaken en sloeg uit: 24-23. Weer was een time-out voor de Achterhoekers nodig. De volgende set-up ging natuurlijk weer naar Joris Marcelis. Die sloeg de bal naar de uiterste hoek. De scheidsrechter gaf de bal in, maar niet iedereen in de zaal was daarvan overtuigd: 25-23. Deze set was Lesley Kef weer 20 minuten scherp. Hij scoorde daarin vijf aanvalspunten en een killblock tegen Joris Marcelis (een prestatie om trots op te zijn). Daniel Homburg met vier en Kjeld Broekema met drie punten deden goed mee. Aanvallend was Zaanstad deze set succesvoller dan Achterhoek/Orion 2.0.

De Zaanstad mannen hadden natuurlijk weinig illusies gehad over de kans op een punt in Doetinchem. Voor Orion waren wij de ideale oefenpartner voor de wedstrijd van zondag tegen Lycurgus. Joris Marcelis had heerlijk kunnen oefenen voor de wedstrijd tegen Lycurgus, waarin hij in topvorm was en heel Achterhoek Orion 2.0 scherp was. Is het dan een onbeschaamde vraag om aan Orion te vragen: komen jullie in september 2019 wat terug doen door bij ons te oefenen? Nee, dat is ambitie tonen en het project eredivisie 2.0 juicht dat toe (ambitie moet beloond worden)!

Terug naar de realiteit van het heden. Komende zaterdag spelen de Zaanstad heren de cruciale wedstrijd tegen VoCaSa om 20.00u thuis in de Topsporthal. Alle fans die Zaanstad een goed hart toedragen (en dat zijn er vele, ook buiten onze provincie) worden van harte uitgenodigd Zaanstad te komen aanmoedigen!