KOOG AAN DE ZAAN - Iedereen verwachtte woensdag 6 maart een prachtige volleybalwedstrijd tussen Zaanstad en Achterhoek Orion. Orion had Lycurgus met 3-1 verslagen en was dus in de winning mood en Zaanstad had wat goed te maken na een gevoelig verlies tegen Dynamo in Apeldoorn. En we weten dat er een (te) groot verschil zit in de prestaties van Zaanstad uit en thuis. Je hoopt dan ook op volle tribunes, maar op een woensdagavond waarbij er ook gewoon getraind wordt, mag je dat misschien niet verwachten. Daarbij werd de wedstrijd wel op deze avond gevolgd door 150 kijkers via de livestream, op dit moment één van de beste livestreams in de eredivisie. De wedstrijd Zaanstad-Orion is ook nu nog terug te kijken via www.youtube.com/channel/UCxLSawFVtp-WqIyp9hQG4CA net als de andere thuiswedstrijden van Zaanstad.

En dan na deze bespiegelingen de wedstrijd zelf. Zaanstad was qua spelers compleet, maar miste Sandor Rieuwers vanwege werkzaamheden, maar Marc Donker verving hem uitstekend. Bij Orion was Joris Marcelis geblesseerd en dat is een aderlating, maar Orion heeft uitstekende zaken gedaan door net voor de sluiting van de licentietermijn de Israëlische passer/loper Shalev Saada (tegen Lycurgus was hij topscorer, vooral door zijn sterke pipe-aanval) binnen te halen.

Coach Marc Donker startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, David Bes, Daniel Hoonhout, Daniel Homburg en Rueben Schoones als libero. Zaanstad startte slap en kon alleen enigszins bij blijven tot 6-9, doordat Orion ook voor Zaanstad de punten scoorde via vijf foutserves. Pas op 7-12 scoorde Lesley Kef het eerste Zaanse aanvalspunt. Daarna bracht David Bes aanvallend en serverend Zaanstad dichterbij: 11-15 en Daniel Hoonhout mocht weer eens het zoet van een binnengeslagen aanvalspunt smaken. Bij Orion bouwde Nikita Artamonov daarna via 3 aces de voorsprong uit naar 13-20. De set ging uiteindelijk met 17-25 naar Orion. Vooral aanvallend was Orion dominant: 14 tegen 6 punten.

Door de slappe eerste set kwam er toch wel vrees voor een snelle 0-3 en om meer power te brengen moesten in de tweede set Daniel Hoonhout (ondanks een 100% score) plaats maken voor Jannes van der Ham en David Bes (scoorde een ace, een aanvalspunt en een blokpunt) voor Marijn van Gool. De rest bleef staan. Marijn van Gool had een binnenkomer met een blokpunt en Zaanstad bouwde een voorsprong op van vier punten: 8-4. Vanaf 15-11 kwam Orion dichterbij naar 15-14. De rally's werden steeds langer, omdat beide teams nu meer aan elkaar gewaagd waren. Drie Zaanse aanvalsfouten brachten de voorsprong bij Orion: 18-19. Vanaf 20-20 ging Lesley Kef heel sterk serveren. Via onder andere twee aces werd het 23-20. Orion sputterde nog wat tegen, maar Lars de Boer kon de bevrijdende setwinst (25-22) binnenslaan. Zaanstad scoorde 2 aanvalspunten meer dan Orion (11 tegen 9) en Daniel Homburg en Lars de Boer scoorden beide 4 aanvalspunten. In de set scoorde beide teams ook zo'n 10 eigen fouten.

In de derde set ging Zaanstad met dezelfde basisopstelling door. Orion had tot 10-10 een lichte voorsprong. Daniel Homburg en Lars de Boer brachten met elk 2 punten Zaanstad op 15-12. Op 16-13 werd Joris Berkhout ingebracht voor Ferdy Wever en begon Lars de Boer aan een sterke servicebeurt, die Orion letterlijk en figuurlijk deed omvallen. Ondanks time-outs en wissels bij Orion werd het 22-13. Dat liet Zaanstad niet meer lopen. Het werd 25-16 en de weg naar 3-1 winst leek open. Zaanstad scoorde deze set op alle onderdelen meer dan Orion en hun gevreesde pipe-aanval via Shalev Saada leek uitgeblust. Opvallend was wel dat bijna alle Zaanse punten via de buitenkant werden gescoord.

In de vierde set startte Zaanstad natuurlijk met dezelfde basis en Ferdy scoorde meteen met een doortikbal. Daarna maakte Zaanstad vijf kostbare foutjes en op 3-7 moest Marc Donker een time-out nemen. Dat hielp, want op een servicebeurt van David Bes (die voor Jannes van der Ham in het team kwam) werd het 9-9. Daarna blokte Twan Wiltenburg onze Daniel Homburg tweemaal af en scoorde Shalev Saada heel slim vier aanvalspunten, waardoor het 13-16 werd. Lange rally's werden daarna in het voordeel van Orion beslist. Op 15-20 begon Pim Kamps twee aces voor Orion te slaan. Op 16-22 kwam Erwin Huinen erin voor Daniel Homburg, maar Orion kon naar 17-25 lopen. Serverend en blokkerend hadden de sterkhouders bij Orion de zaak beslist. Homburg had met 3 aanvalspunten de beste score.

Zou het dan weer niet lukken om het af te maken? In de vijfde set startte Joris Berkhout weer als setter. Zaanstad kwam op voorsprong: 4-2 en het werd zelfs 6-3 door blokpunt van Lesley Kef. Er kwamen steeds langere rally's. Op 7-4 kwam er een rally van 25 seconden, die uiteindelijk door Orion werd gewonnen. Lars de Boer scoorde 8-6, waarna van veldhelft gewisseld werd. Helaas maakte Zaanstad daarna twee fouten en werd het 8-8. Erwin Huinen die inmiddels was ingevallen scoorde 9-8, maar Orion deed wat terug: 9-9. Dankzij een geweldige redding van Lesley Kef volgde weer een lange rally, die voor Zaanstad verloren ging: 9-10. Daniel Homburg kwam weer voor Erwin Huinen en de aanval van Orion zorgde voor 10-13. Aanvallend en serverend bracht David Bes de stand op 12-13. Na weer een lange rally werd Marijn van Gool afgeblokt en stond er een matchpoint op 12-14. Zaanstad kwam nog terug naar 14-14. Na nog een lange rally werd Daniel Homburg afgeblokt. Op matchpoint kon Daniel Homburg alleen maar met een onderhandse set-up worden bediend en die sloeg hij uit: 14-16.

De topscorers bij Zaanstad waren Lars de Boer (19), Lesley Kef (13, waarvan zelfs 2 blokpunten), Daniel Homburg (13), David Bes (7), Marijn van Gool (5), Jannes van der Ham (4), Erwin Huinen (2), Ferdy Wever (2), Daniel Hoonhout (2), Joris Berkhout (1). Laten we het positief benaderen: Zaanstad liep een punt uit op Taurus en kan nu zondag 10 maart bij winst op Taurus de vijfde plaats vast in handen krijgen. Dus zondag 10 maart 16.30u in het Topsportcentrum Koog aan de Zaan kan het weer een spannende wedstrijd worden. We rekenen op massale steun van de Zaanse supporters.