ZAANDAM - In een rommelige ambiance bereidden de Zaanstad mannen zich voor op de bekerwedstrijd tegen Orion. Er was opeens veelvuldig mail- en whatsapp-verkeer tussen Doetinchem, Zaandam, Krommenie, Beverwijk, Haarlem en Portugal toen bleek dat de zaal in Doetinchem zaterdagavond niet beschikbaar was. Zaanstad en Orion kwamen er daarna samen uit om de “uitwedstrijd” te spelen in het Topsportcentrum Koog aan de Zaan op zondag 17.00u. We blijven het samen doen in de eredivisie, dat is mooi! Het betekende nogal wat voor de organisatie bij Zaanstad, want Zaanstad zet heel sterk in op het onderdeel beleving bij de eredivisiewedstrijden. In een dag moesten mensen voor de wedstrijdtafel, ballenkinderen, opbouwteam, muziek, etc. worden geregeld. Maar het lukte en bij de start van de 2e set telde Simon Woldhuis toch 150 toeschouwers. Het Zaanse publiek is best trouw! Maar ook de wedstrijdselectie stelde coach Sandor Rieuwers voor lastige keuzes: er waren twee middens geblesseerd en twee diagonaalspelers niet beschikbaar. Snel werden Robin Ottenhof (mid), Joris Burger (passer/loper) en de jonge Kian Macnack (diagonaal) aan de selectie toegevoegd.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, Daniel Hoonhout, Jannes van der Ham, diagonaal Kjeld Broekema en libero Rueben Schoones. Zaanstad kwam moeizaam uit de startblokken, want op de serve van Jordan Peev werd het 4-0 (voor thuisclub Orion) en moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Na een perfecte pass van Rueben Schoones kon Lesley Kef aanvallend de opslag terug halen en hij mocht zelf serveren. Hij zorgde voor zoveel druk (o.a. twee aces) dat het 4-5 werd. De stand bleef daarna redelijk in evenwicht tot 12-10. Ook toen liep Orion uit op de serve van Jordan Peev: naar 16-10. Weer kon Lesley Kef de opslag terughalen. Ondertussen was duidelijk geworden dat bij Orion Twan Wiltenburg (mid) en Joris Marcelis (diagonaal) aan de lopende band scoorden, terwijl de Zaanstad-aanval geen vuist kon maken. Op 18-14 leek er nog even hoop voor Zaanstad, maar alleen Orion (vooral via Wessel Anker) scoorde en de ingevallen Kian Macnack scoorde als enige nog een punt voor Zaanstad. Lesley Kef scoorde deze set vijf punten, maar toch ging de set met 25-16 naar Orion.

In de tweede set startte Joris Berkhout voor Ferdy Wever. Op de serve van Jordan Peev kwam Orion voor: 2-0. Maar weer werkte Lesley Kef met zijn service de achterstand weg. Zaanstad liep door de inbreng van Jannes van der Ham (3 punten) naar 3-5. Op de service van Daniel Hoonhout werd het verschil nog iets groter: 7-10. Maar weer gooide Jordan Peev met zijn serve roet in het eten. Het werd 10-10. In deze fase scoorde de Zaanse aanval goed: via Lesley Kef en Kjeld Broekema werd het 10-12. Orion-coach Martijn van Goeverden bracht als nieuwe impuls Rob Jorna voor Peter Ogink in. Na een lange rally zorgde Lars de Boer nog voor 12-13. Dat was de laatste keer dat Zaanstad in deze set voorstond. Via drie aces bracht Twan Wiltenburg de stand op 16-13. Die achterstand kon Zaanstad niet meer overbruggen, want Joris Marcelis was deze set geweldig op dreef met acht aanvalspunten. Joris Burger mocht nog even invallen om met zijn lastige service Orion te verontrusten. Dat werkte maar kort. Bij Zaanstad was Jannes van der Ham de enige die nog kon scoren. Zijn score bedroeg in deze set drie aanvals- en vier blokpunten. De set eindigde op 25-20 voor Orion.

In de derde set ging Kjeld Broekema op de plaats van Lars de Boer spelen en startte Kian Macnack in de basis als diagonaal. Kian Macnack en Kjeld Broekema zorgden voor een voorsprong: 2-3. Daarna greep Joris Marcelis in. Met een lange servicebeurt zorgde hij dat het 8-5 werd. Een paar rotaties later zorgde Pim Kamps met een lange servicebeurt dat Orion van 12-9 naar 17-9 ging. En ook een serviceserie van Ivar de Waard bracht de stand op 23-11. Daarna bracht Kian Macnack zijn aanvalsscore in deze set op 5 en maakte Sam Shenton voor Orion met een ace het matchpoint. (25-13).Orion had de wedstrijd tactisch sterk gespeeld, waardoor Zaanstad moeilijk kon scoren en fouten ging maken. Vooral op het eind van de derde set was het geloof bij Zaanstad in een goed resultaat even weg: de foutenlast liep op. De Zaanstad-punten werden door de volgende spelers gescoord: Lesley Kef (10), Jannes van der Ham (10), Kian Macnack (6), Kjeld Broekema (4), Lars de Boer (3), Daniel Hoonhout (2). Bij Orion waren de beste aanvallers: Joris Marcelis (13), Twan Wiltenburg (8), Wessel Anker (6), Pim Kamps (3), de Waard (2), Peter Ogink (1)

De volgende wedstrijden zijn eerst de uitwedstrijd tegen Advisie/SSS op zaterdag 8 december en daarna de thuiswedstrijd tegen Sliedrecht Sport op woensdag 12 december. We gaan nu een belangrijke fase tegemoet!