APELDOORN - Na de teleurstellende nederlaag tegen Taurus was Zaanstad in Apeldoorn erg gemotiveerd om tegen Dynamo een goed resultaat neer te zetten. Het zette Dynamo onder druk en daarna maakte Dynamo vanaf het begin veel fouten en kon Zaanstad zelf veel scoren. Later kreeg Dynamo meer controle op de wedstrijd en ging het lange tijd gelijk op. Op het eind trok Dynamo toch aan het langste eind, want met een 1-3 overwinning kon het ontsnappen.

In de eerste set startte Zaanstad-coach Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Kjeld Broekema, David Bes, Jannes van der Ham, Lars de Boer, Daniel Hoonhout en libero Rueben Schoones. Op 0-4 moest Dynamo-coach Redbad Strikwerda al zijn eerste time-out nemen, want op de service van Joris Berkhout was de pass van Dynamo slecht. Daarna kwam Dynamo wat terug, maar op de service van Lars de Boer liep Zaanstad naar 7-11 en Redbad Strikwerda moest zijn tweede time-out nemen. Op een tweede serviceronde van Joris Berkhout kon de Zaanse aanval volop scoren en liep naar 9-17. Dynamo probeerde daarna Zaanstad serverend onder druk te zetten, maar maakte veel fouten. De Zaanse aanvallers bleven echter scoren. Jannes van der Ham was de beste scorer met 3 aanvals- en 2 blokpunten. Dynamo maakte deze set door de Zaanse druk 12 persoonlijke fouten en verloor de set met 16-25.

In de tweede set startte Zaanstad met dezelfde opstelling. Dynamo kwam wat beter uit de startblokken en nam een voorsprong: 8-5. De servicebeurten van Jannes van der Ham en Lars de Boer dwongen Dynamo tot 5 persoonlijke fouten en Zaanstad kwam op voorsprong: 9-10. Dynamo vocht zich terug naar 11-10, maar de Zaanse aanval bracht de stand op 12-13. Daarna stokte de Zaanse organisatie even en kon de aanval van Dynamo voor een voorsprong van 17-14 zorgen en zag coach Sandor Rieuwers zich genoodzaakt via een time-out zijn team weer scherp te krijgen. De Zaanse aanval kon de aanval niet meer goed afmaken en op 20-16 bracht Zaanstad good old Erwin Huinen in. Op 22-16 nam Zaanstad de tweede time-out en een aanvalspunt van Erwin Huinen en een killblock van de in gebrachte Marijn van Gool brachten hoop bij Zaanstad, maar de aanval van Dynamo maakte de set af op 25-18.

In de derde set bleef bij Zaanstad Erwin Huinen staan. De aanval van Dynamo startte goed en op 6-2 moest Sandor Rieuwers een time-out nemen. Meteen erna werd Wessel Blom afgeblokt en begon David Bes aan een lange servicebeurt, die ondanks een time-out van Redbad Strikwerda op 6-6 doorliep naar 6-8 voor Zaanstad. Wessel Blom maakte daarna zijn zwakke serie goed en mede door fouten bij Zaanstad moest Sandor Rieuwers op 14-11 een time-out nemen. Op de service van Joris Berkhout kwam Zaanstad toen terug naar 14-14. Daarna ontspon zich een spannende strijd waarin beide teams weinig persoonlijke fouten meer maakten en alle Zaanse aanvallers punten scoorde, terwijl bij Dynamo de punten vooral van Nico Manenschijn moesten komen. In deze set scoorde hij met zijn aanval 8 punten en dat was net genoeg om de set binnen te slepen met 22-25.

In de vierde set ging Zaanstad door met dezelfde opstelling. De aanval van Dynamo was vanaf het begin iets sterker, ook al omdat Zaanstad meer moeite kreeg om de steeds sterker wordende verdediging van Dynamo te verschalken. Door Lars de Boer bleef Zaanstad wel meedoen. Op 14-10 moest Sandor Rieuwers toch zijn eerste time-out nemen. Op 17-11 bracht hij Jannes van der Ham voor Erwin Huinen. Lars de Boer scoorde met zijn aanval en op zijn servicebeurt volgden prachtige rally’s die Daniel Hoonhout afmaakte. Op 17-14 was er weer hoop voor Zaanstad. Door aanvalspunten van Lars de Boer en Kjeld Broekema kwam Zaanstad op 19-17. Daarna was de pijp leeg bij Zaanstad. Het blok van Dynamo scoorde twee keer en wie anders dan Nico Manenschijn scoorde 2 aanvalspunten na een paar geweldige rally’s. Met een mislukte pipe-aanval van Lars de Boer werd het 25-17 voor Dynamo, maar Lars de Boer scoorde deze set 6 aanvalspunten en de 9 persoonlijke fouten bij Zaanstad gaven deze set de doorslag (terwijl Zaanstad met 13 aanvalspunten beter was dan Dynamo).

Helaas heeft het sterke spel van Zaanstad geen punten opgeleverd, maar het heeft Dynamo wel lang onder druk gezet. De (aanvals)drive van Nico Manenschijn werd onze mannen echter teveel. En hij inspireerde zijn teamgenoten om geweldig te verdedigen onder leiding van libero Dustin Bontrop. Volgende week zijn er nieuwe kansen voor Zaanstad om te laten zien dat er goed gevolleybald kan worden. Dan wordt op zondag 4 november om 16.30u in ons Topsportcentrum gestart tegen Orion uit de Achterhoek.