ZAANDAM - Op een late zondagmiddag hoopten de mannen van Zaanstad in de nieuwe sporthal in Ede tegen het Talentteam Papendal (verder TTP te noemen) een punt mee te pakken. Dat was nodig om de weg naar plaatsing voor de play-offs in eigen hand te houden. De selectie van 12 man kende geen blessures, maar Kjeld Broekema had door griep de laatste training moeten overslaan. Bij Zaanstad waren Joris Berkhout en David Bes extra gemotiveerd. In deze hal hadden zij in juni 2018 bij het EK onder 20 jaar samen gespeeld met veel van de huidige TTP-spelers. Zij stonden bijna steeds in de basis van het team dat een mooie vierde plaats op het EK haalde.

In de eerste set startte Sandor Rieuwers met Joris Berkhout, Lesley Kef, Lars de Boer, Jannes van der Ham, Marijn van Gool, Erwin Huinen en libero Rueben Schoones. Op een serviceserie van Sjors Tijhuis (beste blokkeerder bij het EK onder 20 in Ede) liep het TTP naar 10-3. Op een serviceserie van Lars de Boer (die zelf een ace sloeg) pakten Lesley Kef en Jannes van der Ham twee blokpunten en op 11-8 was het gat bijna gedicht. De topscorer van de eredivisie (Martijn Brilhuis) kwam daarna los en bracht met zijn aanval de stand op 18-12. Op een service-serie van Daniel Homburg (ingewisseld voor Erwin Huinen) kwam Zaanstad op 21-18. Op 24-21 leek de set gelopen, maar nadat het eerste setpoint was weggewerkt kreeg Joris Berkhout (zeer gedreven spelend) de kans de andere setpoints weg te werken: 24-24. Het werd een spannend slot, waarbij over en weer setpoints werden weggewerkt. Een aanvalsfout van Martijn Brilhuis bracht Zaanstad de setwinst met 29-27. Bij analyse van de gescoorde punten bleken de zeven Zaanse blokpunten doorslaggevend.

In de tweede set leek Zaanstad door te gaan: 3-5. Op een servicebeurt van Leon Luini liep TTP naar 7-5. De volgende bal leidde tot commotie, omdat de lijnrechter te vroeg en onterecht had gevlagd en er was juryberaad nodig. Daarna liep het TTP naar 11-6, waarbij het elfde punt na een geweldig redding aan TTP-kant tot stond kwam. Daniel Hoonhout mocht de plaats van Marijn van Gool innemen. Op de servicebeurt van Erwin Huinen werd het gat enigszins gedicht: 11-9. Op de service van Markus Held liep TTP weer weg: 15-9. Op de service van Daan Streutker liep TTP zelfs naar 22-14. David Bes mocht toen vast warmdraaien voor de volgende set, maar deze set eindigde met 25-16. Aanvallend was Zaanstad gelijkwaardig aan TTP, maar de eigen foutenlast deed Zaanstad de das om.

In de derde set ging David Bes op de plaats van Daniel Hoonhout staan. TTP nam weer op de service van Leon Luini een voorsprong: 5-2. Dat verschil bleef bestaan tot 16-12. Op de service van Lars de Boer kwam Zaanstad dichterbij: 16-14. Deze set kwam vooral Erwin Huinen aanvallend los en op de servicebeurt van Joris Berkhout kwam Zaanstad langszij: 19-19. Ondanks een geweldige verdedigingsactie kon Leon Luini toch zorgen voor een gaatje: 21-19. De komst van Kjeld Broekema voor Lesley Kef gaf Zaanstad nieuwe moed, vooral ook omdat TTP onder druk drie fouten maakte en Zaanstad op 23-22 naar setwinst leek te gaan, maar twee Zaanse foutserves brachten TTP weer in de race en dat cadeautje pakte TTP graag uit: 26-24. Zaanstad had vier aanvalspunten meer dan TTP gescoord.

In de vierde set begon Zaanstad weer met de beginopstelling van de derde set. Na een mooi punt van Jannes van der Ham was Zaanstad even de weg kwijt, want drie ballen werden in het blok van TTP geslagen: 4-1. Alleen David Bes en Joris Berkhout (die de concurrentie met hun maten van Jong Oranje nog wilde volhouden) konden nog scoren. Het was weer Leon Luini die de voorsprong vergrootte naar 10-4. Op 11-5 ontstond er discussie over de stand. Die zorgde voor veel commotie aan Zaanse kant, maar dat loste niets op. Onze middenmannen (Jannes van der Ham en David Bes) konden hun frustratie daarna even kwijt in drie prachtige middenaanvallen. Op de service van oud-Zaanstadspeler Nimo Benne werd het gat vergroot naar 17-8. De strijd was echter gestreden en het einde kwam met 25-15. Het was de enige set waarin TTP meer aanvalspunten scoorde dan Zaanstad.

De punten bij Zaanstad werden gescoord door: Lars de Boer (13), Erwin Huinen (12), Jannes van der Ham (8), David Bes (8), Lesley kef (7), Joris Berkhout (6), Marijn van Gool (5), Daniel Homburg (5), Daniel Hoonhout (2). Er komen nog twee belangrijke wedstrijden. Beide thuiswedstrijden op zondag: op 3 februari tegen kampioen Lycurgus en op 10 februari tegen Corniche Zwolle. Daarin moet het plaatsen voor de play-off dan maar gebeuren.