ZAANDAM - De Zaanstad mannen spelen de laatste tijd veel vijfsetters. Misschien is de reden dat ze hun trouwe publiek gewoon een lange wedstrijd willen laten zien. Maar tegen Taurus raakten de Zaanstad-mannen in de war, toen ze de eerste set over Taurus heen denderden en op een 3-0 overwinning leken af te stevenen. Ze gingen een versnelling lager spelen, maar kwamen in de tweede set toch voor met 16-13 en leken op weg naar nieuwe setwinst. Een romanschrijver zou zo’n versie kunnen schrijven, maar Taurus-coach Erik Gras had op zijn geboortegrond een ander verhaal in gedachten. Hij wisselde via de dubbele wissel diagonaal Dylan Boerenfijn en spelverdeler Bram de Winter in en het werd opeens een ander verhaal, toen Tom van de Boogaard even liet zien dat hij nog lang niet afgeschreven is. Dat boog de wedstrijd om, want Taurus won de tweede en de derde set. En Zaanstad moest opeens flink aan de bak om er überhaupt een vijfde set uit te slepen. En de wedstrijd Zaanstad-Taurus paste uiteindelijk precies in het verhaal dat dit weekend voor de eredivisie heren werd geschreven. Na drie vijfsetters op zaterdagavond werd het op zondag ook een vijfsetter. Dit seizoen is de eredivisie helemaal niet saai! Maar laten we de wedstrijd bij het begin beginnen.

Coach Sandor Rieuwers startte de eerste set met Joris Berkhout, Kjeld Broekema, Lars de Boer, David Bes, Daniel Hoonhout, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Joris Berkhout opende met een ace, maar diagonaal Timo Noordhoek antwoordde met een aanvalspunt. Taurus had daarna een lichte voorsprong, maar op 7-6 schakelde Zaanstad via de serve van Lars de Boer een tandje hoger, waarbij Daniel Hoonhout twee killblocks noteerde. Op 11-6 en 17-10 probeerde Erik Gras via time-outs de opmars van Zaanstad te breken, maar dat lukte niet. David Bes begon aan een sterke serviceserie, die Erik Gras probeerde te breken door zijn assistent Niels Plinck die noodgedwongen als speler op het formulier stond in ten brengen. Zaanstad zette door en hoewel op 23-12 Niels Plinck nog kon scoren werd het een snelle setwinst voor Zaanstad met 25-14. De meeste punten werd gescoord door Lars de Boer (5), Daniel Homburg (5) en David Bes (4).

Zaanstad ging met dezelfde basis de tweede set in. Tot 12-10 had Zaanstad een lichte voorsprong, maar drie persoonlijke fouten brachten Taurus aan de leiding: 12-13. Op de service van Kjeld Broekema liep Zaanstad echter naar 16-13. En toen pleegde Erik Gras de eerdergenoemde dubbele wissel. Op 18-16 leek er voor Zaanstad nog niets aan de hand, maar Dylan Boerefijn haalde met zijn aanval de opslag naar Taurus. En wie verscheen daar aan de opslag? De getergde Tom van de Boogaard. Hij begon met een ace en zijn volgende serves dwongen Zaanstad tot fouten en als de bal zonder fout het net over ging stond Dylan Boerefijn klaar om met zijn aanval te scoren. Tot verbijstering van het Zaanse publiek eindigde de service-serie van Tom van de Boogaard op 18-25 en de Zaanse mannen hadden maar zes aanvalspunten gescoord.

In de derde set bracht Sandor Rieuwers maar 1 wijziging aan: Marijn van Gool kwam op de plaats van Daniel Hoonhout. Taurus ging via Dylan Boerefijn gelijk los. Hij scoorde vier aanvalspunten en Zaanstad maakte drie fouten, zodat op 2-7 een Zaanse time-out nodig was. Via de dubbele wissel kwamen Erwin Huinen en Ferdy Wever erin, maar de Houtense aanval bleef scoren. Via 5-13 en 8-15 zag het er niet best voor Zaanstad uit. Ze maakten geen persoonlijke fouten in deze fase, maar Taurus was dominant met zijn aanval. Op 12-19 probeerde Sandor Rieuwers via een time-out de ommekeer te brengen. Op de serve van Lars de Boer lukte dat ook, want Zaanstad kwam via aanvalspunten van good old Erwin Huinen terug naar 18-21. Twee aanvallen van Kjeld Broekema werden daarna afgeblokt en Taurus speelde geconcentreerd de set uit: 22-25. Zaanstad maakte vrij weinig fouten, maar scoorde met zijn aanval niet genoeg en dat deed Taurus wel met 17 tegen 8 aanvalspunten.

In de vierde set gooide Sandor Rieuwers het over een andere boeg. Hij bracht Jannes van der Ham, Lesley Kef en Ferdy Wever in en Zaanstad ging vanaf het begin weer draaien. Via Kjeld Broekema kwam het op 4-1. Alleen Timo Gras kon nog even tussenbeide komen met drie aanvalspunten, maar toen Jannes van der Ham drie aanvalspunten achter elkaar scoorde, moest Erik Gras op 10-5 naar een time-out grijpen. Er kwamen lange rally’s maar Zaanstad won die nu meestal en via aanvalspunten van Kjeld Broekema en Erwin Huinen werd het 19-10. Taurus probeerde nog wat terug te doen via Dylan Boerefijn, maar kwam niet verder dan 23-18. De set ging met 25-18 naar Zaanstad. De grootste scores kwamen van Kjeld (5), Jannes (5), Marijn (4) en Erwin (3). En zo werd het dus weer een vijfsetter.

In de vijfde set begon Zaanstad weer met de sterk spelende opstelling uit de vierde set en op 3-0 moest Erik Gras een time-out nemen, want Dylan Boerefijn zat er helemaal doorheen en op 5-2 gokte Erik Gras met het inbrengen van de jonge Timo Noordhoek. Zaanstad bleef sterk spelen. De aanval scoorde en op 10-6 leek er niets aan de hand en op 12-8 ook niet. Door een Zaanse netfout kwam Lars Groeneveld aan serve. Met zijn ace en een aanvalspunt van Timo Noordhoek kwam Taurus op 12-11. Kjeld Broekema bracht de stand op 13-11, maar twee Zaanse aanvalsfouten brachten 13-13 op het scorebord. Erwin Huinen scoorde 14-13 en Jannes van der Ham 15-14, maar het beslissende matchpoint kon Zaanstad maar niet maken. Na een nieuw Zaans netfout nam Taurus het initiatief over en Tim Noordhoek kon na het eerste Houtense wedstrijdpunt ook het laatste wedstrijdpunt scoren: 15-17. Zaanstad had weer vergeten zich te belonen en het team baalde, maar het Zaanse publiek – ruim 250 mensen waren naar De Koog gekomen – had toch kunnen genieten van een spannende wedstrijd die helaas dus niet met winst kon worden afgesloten.

Zaanstad gaat nu op zaterdag 16 maart om 20.00u uit in Groningen tegen Lycurgus spelen en speelt dan zondag 24 maart om 16.30u weer thuis tegen Dynamo in ons Topsportcentrum.

Meer foto’s zijn te vinden in het album op facebook.