ZAANDAM - Voor ruim 200 toeschouwers startten de Zaanstad mannen op zondag 24 februari in een prachtige ambiance hun eerste wedstrijd in de kampioenspoule. Die ging tegen Sliedrecht Sport (nummer 2 van de reguliere competitie) en bood meteen de kans op revanche voor de 2-3 nederlaag in de wedstrijd van 12 december. Toen kon Zaanstad een 2-0 voorsprong niet verzilveren. Daarnaast wilde het team stappen maken. Met het bereiken van de kampioenspoule was het seizoen al redelijk geslaagd, maar zeker niet af. En de vijfde plaats bij de start van de kampioenspoule is zeker niet het einddoel, vooral ook omdat het team nu blessurevrij is en de laatste weken heeft ervaren tegen elke tegenstander goed partij te kunnen bieden.

Het resultaat was een twee uur durende thriller met lange rally’s, omdat de twee teams min of meer aan elkaar gewaagd zijn, zoals ook in alle voorgaande oefen- en competitiewedstrijden bleek. De Volleybalkrant meldde slechts dat Sliedrecht een punt morste, maar vergat dat Zaanstad dus twee punten morste. Na de 2-0 voorsprong voor Zaanstad leek het eerder 3-0 voor Zaanstad te worden, dan 2-3 voor Sliedrecht. We wisten natuurlijk wel dat Sliedrecht een heel taaie tegenstander is, waarbij Gerard Baan en Yorick de Groot de topscorers zijn, en het hele team sterk in de verdediging is. In het wedstrijdplan had coach Sandor Rieuwers daar natuurlijk rekening mee gehouden.

In de eerste set startte Sandor Rieuwers met Ferdy Wever, Kjeld Broekema, Lars de Boer, Jannes van der Ham, David Bes, Erwin Huinen en libero Lesley Kef (die inviel voor Rueben Schoones). Zaanstad startte met veel servicedruk. Op een service-serie van Kjeld Broekema liep Zaanstad naar 8-2. Via 13-6 en 18-13 stoomde Zaanstad door. Daarna maakte de Zaanse aanval wat fouten en scoorde Niels Vermeulen met zijn beruchte doortik bal voor Sliedrecht. Een time-out van Sandor Rieuwers op 21-19 bracht rust en vooral door twee mooie middenaanvallen van Jannes van der Ham pakte Zaanstad de setwinst met 25-22. Vooral de lagere foutenlast bij Zaanstad (terwijl Sliedrecht 6 aanvalsfouten maakte) en de 6 punten van Jannes van der Ham in deze set waren bepalend.

In de tweede set bleef de Zaanse opstelling staan. De stand ging lang gelijk op, maar op een servicebeurt van Lars de Boer ging Zaanstad van 8-8 naar 10-8. Vervolgens haalde Sliedrecht bij en liep Zaanstad weer twee punten uit. Op 19-17 kon David Bes met zijn servicebeurt naar 23-17 leiden. Daarna kwam Sliedrecht nog wat terug, maar Kjeld Broekema scoorde het setpoint en Niels Vermeulen serveerde de 25-21 in het net. Deze set was David Bes de man van de meeste punten (1 ace, 3 aanvalspunten en 1 blokpunt) en de 5 aanvalsfouten van Sliedrecht droegen ook aardig bij.

In de derde set bleef de Zaanse opstelling weer staan, maar dat zou niet voor lang zijn. Sliedrecht toonde karakter en gaf niet op en het werd ondanks een mooie rally waarin Zaanstad zich liet zien snel 2-8, waarop Joris Berkhout de plaats van Ferdy Wever innam. Op de service van Lars de Boer kwam Zaanstad terug naar 7-11. De achterstand bleef daarna rond de 4 a 5 punten hangen. We zagen daar nog wel een paar mooie middenaanvallen van David Bes en een ace van Lars de Boer. Op 18-21 wilde de coach van Sliedrecht met een time-out zijn team scherp houden en dat lukte hem, want Sliedrecht liep naar winst met 19-25 en was weer terug in de wedstrijd. Het drietal Erwin Huinen, David Bes en Lars de Boer was deze set met elk 3 punten van belang.

In de vierde set bleef Joris Berkhout het spel verdelen. Sliedrecht veranderde van strategie en speelde vanaf het begin de middenmannen aan en die scoorden 4 punten. Daarna begon Gerard Baan aan een lange service-serie, die de passlijn van Zaanstad niet goed onder controle kreeg. Dat leidde tot 3-9 achterstand. Erwin Huinen was ondertussen vervangen door debutant Kian Macnack. Als 16-jarige in zo’n situatie invallen is niet makkelijk. Op 9-16 moest Sandor Rieuwers zijn tweede time-out gebruiken om het team moed in te spreken. Kian Macnack gaf daarna meteen met een killblock op Gerard Baan het goede voorbeeld. Jannes van der Ham scoorde 2 aces en de terug gekeerde Erwin Huinen en Lars de Boer brachten met hun servicebeurt Zaanstad langszij Sliedrecht (20-20). Helaas werd daarna Lars de Boer afgefloten voor een voetfout bij een 3meteraanval. Die klap kwam Zaanstad niet meer te boven en Sliedrecht won deze set met 21-25. Bij Zaanstad scoorden Jannes van der Ham (2 aces) en David Bes (3 killblocks) beide 4 punten. Vooral de 7 blokpunten vielen op, maar ze konden niet voorkomen dat een vijfde set nodig was.

In de vijfde set startte Zaanstad met de beginopstelling van de wedstrijd. Het ging gelijk op tot 5-5 en er waren lange rally’s, vooral omdat Zaanstad aanvallend vaak de beslissende klap niet kon geven. Daarna sloegen de buitenaanvallers van Sliedrecht een gaatje: 5-8. David Bes stopte ze blokkerend even af, maar twee Zaanse aanvalsfouten en Gerard Baan die even weer los kwam brachten de stand op 6-12. Zaanstad gaf echter niet op en de Sliedrecht-aanval ging fouten maken. Het werd 11-13. Helaas scoorde daarna de lange middenman Ian de Bus 11-14. Zaanstad kwam nog terug tot 13-14, maar Gerard Baan maakte zijn faam weer even waar en scoorde het matchpoint 13-15. Deze set scoorde Kjeld Broekema de meeste punten: 3 aanvalspunten.

Terugkijkend op de wedstrijd zien we dat Sliedrecht vooral op zijn aanval de wedstrijd won, hoewel Gerard Baan niet zijn beste wedstrijd speelde. De foutenlast was bij Sliedrecht toch redelijk hoog. Zaanstad had een veel lagere foutenlast en scoorde meer aces en blokpunten. En er komen nog 9 prachtige wedstrijden aan. De eerstvolgende wedstrijd is uit tegen Dynamo op zaterdag 2 maart om 20.00 uur.