KOOG AAN DE ZAAN - Vorig seizoen speelde Zaanstad altijd goed tegen Sliedrecht. Met dat gegeven in het achterhoofd reisden de Zaanse mannen naar Sliedrecht. Maar de realiteit was natuurlijk dat zes spelers van de selectie van vorig jaar er niet meer bij waren en de vervangers nog moeten groeien. Mooi was dat Joris Burger de groep wilde aanvullen. Ook was duidelijk dat Sliedrecht zeker in de breedte juist sterker was geworden. Sliedrecht-coach Paul van der Ven kon het zich daardoor permitteren zijn twee topscorers van vorig seizoen (Yorick de Groot en Gerard Baan) geen centrale rol te geven en aanwinst Wessel Anker op de bank te laten. Dan blijft een team over dat net zo sterk is als vorig seizoen.

Sandor Rieuwers startte in de eerste set met de volgende opstelling: Koen Baas, Max van Straten, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Robin Ottenhof en natuurlijk als libero Rueben Schoones. Er ontspon zich een gelijk opgaande strijd. Op 6-5 liet Lesley Kef met een perfect shot zien dat hij goed in de wedstrijd zat. Hij kon daarna met een harde aanval scoren op een perfecte pass van Max van Straten. Na 13-13 liep Zaanstad uit. Lesley Kef had een geweldige redding en daarna kwam de topscorer van deze wedstrijd (Bart Yark van Sliedrecht) een killblock van Marijn van Gool tegen. De diagonaal van Sliedrecht bracht de stand weer in evenwicht: 15-15. Door een mooi aanvalspunt van Max van Straten werd het 15-17. Helaas raakte Zaanstad door foutjes achter: 20-19, maar na een perfecte pass van Rueben scoorde Robin Ottenhof met een prachtige bal. Vanaf 20-20 scoorde de Zaanse aanval nog twee keer mooi (door de ingevallen Erwin Huinen en weer door Robin Ottenhof), maar dat was niet genoeg voor de setwinst. Die ging naar Sliedrecht met 25-23. Maar wat was Zaanstad er dichtbij geweest. De Zaanse topscorer was deze set Daniel Homburg (3 punten).

In de tweede set bleef dezelfde opstelling staan. Zaanstad was niet aangeslagen door het setverlies, want door goede servicedruk door Max van Straten kwam Zaanstad voor: 4-5. Het werd echter 7-5 en op de service van Yorick de Groot ging de blokkering bij Sliedrecht (die in de eerste set onzichtbaar was) draaien. Het werd 14-8 en op de service van David Azantilov werden vier Zaanse fouten gemaakt. Ondanks een prachtige redding door Guido Spooren liep Sliedrecht naar 20-9. Daarna kwam snel het einde van de set op 25-14. De Zaanse topscorer was deze set Lesley Kef (3 punten).

In de derde set begonnen Guido Spooren en Erwin Huinen in de basis. Zaanstad bleef geloven in een positief resultaat, want het had vanaf 4-5 steeds een voorsprong. Boven de 10 won Zaanstad ook een aantal lange rally’s. Op 14-15 kwam Max van Straten erin voor de service en die was lastig, want Zaanstad liep naar 14-17. De Sliedrechtse aanval bracht de stand op 19-19 en Sliedrecht-coach Paul van der Ven wilde de wedstrijd afmaken en bracht Gerard Baan in. Robin Ottenhof blokte hem echter af en toen Erwin Huinen daarna een ace sloeg volgde een time-out van Sliedrecht op 21-23. Na een lange rally kon Lesley Kef voor 22-24 zorgen. Gerard Baan maakte het nog even spannend: 23-24, maar een prachtige aanval van Robin Ottenhof zorgde voor de bevrijdende setwinst: 23-25. De Zaanse topscorer was deze set Erwin Huinen (5).

In de vierde set bleef de basis uit de derde set staan. Na twee aanvalsfouten bij Sliedrecht en een killblock van Lesley Kef leidde Zaanstad zo maar met 1-3. Het werd daarna een gelijk opgaande strijd tot 9-9. Toen werd zichtbaar dat Lesley Kef in de voorgaande sets veel energie had verbruikt. Ook de set-ups werden wat minder nauwkeurig, waardoor Sliedrecht opeens vier killblocks op rij kon scoren: 14-10. Maar op de service van Robin Ottenhof herpakte Zaanstad zich. Het werd 16-15 toen Ray Espoza na een mooie pass een harde aanval kon scoren en dat gaf weer perspectief. Maar Niels Vermeulen (Sliedrecht-setter) wilde naar een snel einde en sloeg een serie riskante services (waren ze wel in?) Ja, ze werden gepakt en het leverde ketsers en mislukte Zaanse aanvallen op. Op 21-15 was de strijd gestreden. Zaanstad nam nog wel afscheid met een mooie lange rally, die met een mislukte aanval eindigde. Met 25-17 kwam het einde en was de Zaanse droom (een punt meenemen) mislukt. De Zaanse topscorer was deze set toch Lesley Kef (3 punten).

Wie scoorden de punten bij Zaanstad?
Lesley Kef (11), Erwin Huinen (8), Daniel Homburg (6), Ray Espoza (4), Robin Ottenhof (3), Max van Straten (2) en Marijn van Gool (2).

Het gevoel van de sterke periodes nemen we mee naar de belangrijke wedstrijd tegen Vocasa op zaterdag 2 november, want we willen punten pakken en van die laatste plaats af. Dat moet die wedstrijd haalbaar zijn.