ZAANDAM -Het weekend van 2 en 3 februari leverde de mannen van Zaanstad een achtbaan van emoties op. Op zaterdag 2 februari speelde de concurrentie en de uitslag bij Vocasa-SSS (3-2) betekende dat Zaanstad op zondag 3 februari tegen landskampioen Lycurgus minimaal één punt moest pakken om de mogelijkheid zich voor de kampioenspoule te plaatsen in eigen hand te houden. Geen makkelijke opgave, want we hadden nog nooit van Lycurgus gewonnen. De laatste keer dat we thuis tegen Lycurgus speelden was in december 2017 voor de beker en toen was Wytze Kooistra geweldig op dreef en werd het snel 0-3. Toch was de voorbereiding van de Zaanse mannen uitgebreid op de belangrijke mannen als Wytze Kooistra en Auke van der Kamp gericht. Bram Brouwer (onze video-scout, die ook voor Jong Oranje werkte) had zeer veel videobeelden aangereikt, er was een tactisch plan uitgewerkt en getraind en we hoopten Lycurgus-coach Arjan Taaij met zijn eigen lijfspreuk – ‘wat niet kan is nog nooit geweest’ – te bestrijden.

In de eerste set startte Sandor Rieuwers met Ferdy Wever, Lesley Kef, Lars de Boer, Jannes van der Ham, Daniel Hoonhout, Daniel Homburg en libero Rueben Schoones. Lycurgus nam een lichte voorsprong: 4-6, maar op een serviceserie van Daniel Hoonhout werd Wytze Kooistra tweemaal afgeblokt en sloeg hij tweemaal uit. Het bracht Zaanstad op 10-6. Oud-Zaanstadspeler Sam Gortzak bracht met 2 aces Lycurgus dichterbij en op de serve van Frits van Gestel werd het 13-13. Via een time-out zette Sandor Rieuwers zijn team weer op scherp. Daarna ging Daniel Homburg los: met 2 aanvalspunten en 2 aces bracht hij 18-14 op het scorebord. Toen bleek Auke van der Kamp kwetsbaar, want hij maakte vier fouten in korte tijd. Zaanstad bouwde via Lars de Boer de voorsprong verder uit: 21-15. Een killblock van Jannes van der Ham bracht de bevrijdende setwinst met 25-20. Daniel Homburg was met zes punten het meest waardevol.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde opstelling door. Dankzij twee aces van Ferdy Wever en Jannes van der Ham had Zaanstad een lichte voorsprong tot 10-9, maar op 14-15 startte Wytze Kooistra met zijn serve en door een mindere fase bij Zaanstad werd het 14-20. Op de serve van Joris Berkhout kwam Zaanstad terug naar 17-20, maar Lycurgus pakte de set met 19-25. Deze set was Jannes van der Ham de Zaanse topscorer met vier punten.

Ook in de derde set startte Zaanstad met dezelfde basis. Auke van der Kamp was bij Lycurgus vervangen door Chris Voth. Via Daniel Homburg kwam Zaanstad op voorsprong: 7-4. Die voorsprong bleef bestaan en op de serve van Daniel Hoonhout kon vanaf 17-13 een goed serve/blokdefense-spel worden gespeeld, waarbij Jannes van der Ham en Lesley Kef belangrijke blokpunten pakten: 20-13. Zaanstad verdedigde met veel inzet, terwijl Wytze Kooistra even rust kreeg en Zaanstad kon de bevrijdende 25-17 scoren. Er was 1 wedstrijdpunt binnen. Deze set waren de belangrijkste Zaanse scoorders Daniel Homburg (5), Jannes van der Ham (4), Lars de Boer (4).

Natuurlijk wilde Zaanstad voor meer punten doorgaan. In de vierde set werd met dezelfde basis gestart. Lycurgus had even een kleine voorsprong: 4-6, maar daarna bleven beide teams in evenwicht tot 10-10. Een zwakke fase bij Zaanstad bracht de stand op 10-13. De voor Daniel Hoonhout ingevallen Marijn van Gool bracht met zijn servicebeurt Zaanstad weer langszij: 18-18. Wytze Kooistra en Dennis Borst brachten de stand op 19-21. Na een Zaanse time-out haalde Jannes van der Ham met zijn aanval de serve terug. Lesley Kef zette met zijn serve de Lycurgus-aanval onder druk, maar die konden steeds door de Zaanse mannen worden verdedigd en in Zaanse aanvalspunten worden omgezet: 23-21. Op de serve van Kooistra scoorde Lars de Boer het matchpoint en Jannes van der Ham gaf met zijn service zoveel druk dat Wytze Kooistra daarna uitsloeg. 25-22 voor Zaanstad en drie punten binnen. Winst op Lycurgus bleek dus wel te kunnen, vooral omdat Lars de Boer deze set met 8 punten de belangrijkste bijdrage leverde. De zaal ontplofte van vreugde en de achtbaan van emoties kwam voor het moment op zijn pootjes terecht.

De steun van het Zaanse publiek was geweldig geweest. Ruim 250 toeschouwers die achter het team stonden, met ondersteuning via muziek en beeld verzorgd door het mediateam en de debuterende Marc van den Hurk als speaker. Maar meteen na de wedstrijd was er het besef: We zijn er nog niet, want er moeten nog wel de nodige punten in de laatste reguliere wedstrijd worden gehaald. Gelukkig heeft Sandor Rieuwers weer de beschikking over 12 fitte spelers en dan blijkt hoe sterk de Zaanstad-selectie eigenlijk is. De keerzijde is dat de keuze voor Sandor Rieuwers en Marc Donker soms heel moeilijk is, want ze willen allemaal spelen. Deze wedstrijd was er geen speelruimte voor kanjers als David Bes en Kjeld Broekema. Als we de play-offs halen zijn er nog weer 10 wedstrijden, waarin iedereen nodig zal zijn.

De punten bij Zaanstad werden gescoord door: Daniel Homburg (17, waarvan 4 aces), Lars de Boer (16, waarvan 2 blokpunten), Jannes van der Ham (15, waarvan 5 blokpunten), Lesley Kef (6, waarvan 2 blokpunten), Ferdy Wever (3, waarvan 1 ace), Daniel Hoonhout (3, waarvan 1 blokpunt), Erwin Huinen (2, waarvan 1 blokpunt), Joris (1)

De laatste wedstrijd van de reguliere competitie is de thuiswedstrijd tegen Corniche Zwolle op zondag 10 februari 16.30 uur. We weten dan de uitslagen van concurrenten Taurus en Vocasa die op 9 februari tegen elkaar spelen. We zullen dan alles moeten geven en aan de eindstreep kan er dan een vijfde of zesde plaats in de play-offs uitkomen.