ZAANDAM - Zaterdag 23 november gaat Zaanstad van start in de beker tegen VcLimac in het Limburgse Linne. Daar probeert trainer Guido Görtzen, gesteund door een paar sponsors de tijden uit de gouden jaren voor VcLimac terug te brengen.

Dat speelde als VcLinne vanaf 1981 tot 1983 en van 1989 tot 1991 in de eerste divisie (dat was toen de op één na hoogste klasse) en Jong Oranje speelde er graag oefenwedstrijden. Later is dat afgezakt, spelen momenteel tweede divisie en de Limburgers dromen nu zelfs van eredivisie. Dat betekent dat de Zaanse mannen een 'warm welkom' mogen verwachten in een kolkende zaal. Echter Zaanstad is voornemens om er met de buit van door te gaan, waarna ze op zaterdag 21 december naar verwachting in eigen hal landskampioen Active Living Orion mogen ontvangen in de kwartfinale.

En laat Orion nu net in de opmaat naar zaterdag afgelopen weekend de tegenstander te zijn geweest in de reguliere competitie. Zoals gebruikelijk doet André Triep verslag:

"Zaanstad kon zaterdag 16 november tegen kampioen Active Living /Orion vrijuit spelen. Dat lieten de Zaanse mannen dan ook zien. Ze hebben het in ieder geval twee sets lang Orion moeilijk gemaakt. En daarna waren er delen van de derde en vierde set dat Zaanstad aardig meekwam, maar op het eind won Orion door de grotere aanvalskracht.

In de eerste set startte coach Sandor Rieuwers met Guido Spooren, Robin Ottenhof, Marijn van Gool, Daniel Homburg, Lesley Kef, Dmitrijs (Dima) Sekijevskis en libero Rueben Schoones. Al snel bouwde Orion een voorsprong van twee punten op, maar in het midden van de set begon Zaanstad lange rally's te winnen en op 18-17 moest Orion-coach Martijn van Goeverden een time-out nemen. Door servefouten bij Orion kwam Zaanstad op 22-20 en moest van Goeverden zijn tweede time-out nemen. Daarna bracht de Doetinchemse diagonaal zijn team terug in de race: 23-24. Zaanstad herpakte zich en legde zoveel passie in het spel dat de Doetinchemse sterspeler Saada Shalev op setpoint de bal uitsloeg, waardoor Zaanstad met 26-24 won. Orion had veel meer aanvalspunten gescoord, maar het Zaanse blok was sterk en de foutenlast was aan Zaanse kant extreem laag.

In de tweede set bleef de Zaanse basis staan. Orion startte voluit en op 1-4 volgde een Zaanse time-out. Dat verschil werd niet groter en bleef bestaan, omdat Zaanstad goed aanhaakte. Maar op 16-21 leek het pleit beslecht. Zaanstad herpakte zich echter en op 20-21 moest Orion weer in een time-out vluchten. Dat hielp, want op 20-23 moest Zaanstad naar de time-out grijpen. Weer een fout van Saada Shalev bracht de spanning terug: 23-24. Het blok van de Achterhoekers was daarna voor Zaanstad te machtig: met 23-25 haalde heel Orion opgelucht adem.

In de derde set bleef de Zaanse basis weer staan. Het eerste deel van de set leek een beetje op een spelletje op flipperkast. Orion schoot naar 0-3, waarop Zaanstad antwoordde met 5-4. Orion schoot daarna naar 5-8, wat tot een Zaanse time-out leidde. Omdat het verschil opliep tot 5 punten greep coach Sandor Rieuwers daarna naar de dubbele wissel. Die bracht het verschil terug naar 13-15. In een time-out van Orion zette de coach zijn spelers weer op scherp. Op 16-19 verloor Zaanstad een prachtige lange rally en daarna had de aanval van Orion vrij spel: 17-25.

In de vierde set bracht Zaanstad Ray Espoza in voor Robin Ottenhof. Zaanstad bleek nog niet verslagen, want kwam op 3-1. Orion liep toch naar 4-6 en bouwde dat verschil langzaam uit, mede door de ingebrachte Peter Ogink die nog fris was. Via 8-12 en 11-18 werd het onafwendbare einde zichtbaar. Op 13-21 spartelde Zaanstad nog even tegen; het werd 16-21 en Peter Ogink serveerde zijn team naar 16-24. Met 18-25 won Orion de vierde set en waren de volle drie punten toch weer een prooi voor de Doetinchemmers."