ZAANDAM - Deze week in Filmtheater de Fabriek: De Zaanse Pophistorie Live, KunstFilmFabriek: Leaning into the Wind, Maria by Callas en deze zondag weer kinderactiviteit bij Gordon & paddy en de zaak van de gestolen nootjes

De Zaanse Pophistorie Live is te zien op zaterdag 10 november 16.30 uur
De Zaanse pophistorie leeft! Op 10 november organiseert De Fabriek samen met het Gemeentearchief Zaanstad, het Zaans Museum en de Vereniging Zaans Erfgoed De Zaanse Pophistorie Live. Het middagprogramma vanaf 16.30 uur is gratis toegankelijk, met ontmoetingen tussen Zaanse artiesten en publiek als onderdeel van het verhalencafé van het Zaanse Museum. Het avondprogramma, vanaf 20.00 uur, bestaat uit een talkshow over de Zaanse popgeschiedenis en een filmprogramma met clips en optredens. Achteraf zullen The Streetrollers in het café covers spelen van Zaanse acts uit de jaren 60 en 70.

Let op: bij het kopen van de kaarten kan men kiezen tussen de talkshow en het filmprogramma. Het is helaas niet mogelijk beide bij te wonen.

Zaanse pophistorie | Zaterdag 10 november | 16.30 uur - gratis toegang | 20.00 uur - € 17,50

KUNSTFILMFABRIEK | Vrijdag 9 november | 19.30 uur | € 11,00 (Filmfans € 9,00)
Kunstfilms in De Fabriek met films over beeldende kunst, literatuur, muziek. Vrijdag 9 november een kunstfilm in De Fabriek met een inleiding door Martijn Couwenhoven

Leaning into the Wind: Andy Goldsworthy is te zien op vrijdag 9 november 19.30 uur
De kunst van de Schotse landschapskunstenaar Andy Goldsworthy heeft een spirituele schoonheid en is tegelijkertijd aards en zintuiglijk. Hij rangschikt bladeren, maakt een spiraal van takken of bergen van stenen, en werkt met bloemblaadjes, rietstengels en regendruppels. Totdat de wind of het water de elementen weer meeneemt en alles weer wordt zoals het was.

In Leaning into the Wind volgt de Duitse regisseur Thomas Riedelsheimer de kunstenaar op zijn persoonlijke verkenningstocht naar de impact die de tijd op hemzelf en zijn kunst hebben gehad. “You can walk down the path, or you can walk through the hedge,” aldus de kunstenaar. Een wonderschone onderdompeling in de wereld van Andy Goldsworthy, die je onderdeel maakt van de natuur op een ongekend bezielde wijze.

Een film van Thomas Riedelsheimer | Verenigd Koninkrijk, Duitsland, 2018, 97 minuten
Met Andy Goldsworthy, Holly Goldsworthy

Maria by Callas is te zien op donderdag 8 november 20.15 uur, vrijdag 9 november 19.15 uur, zondag 11 november 20.15 uur, maandag 12 november 20.15 uur en dinsdag 13 november 20.15 uur
Maria Callas groeide halverwege de vorige eeuw tot uit de beroemdste operazangeres van haar generatie. Dat kwam niet alleen door haar unieke zangtalent, maar ook door haar turbulente liefdesleven dat uitgebreid besproken werd in de internationale roddelpers. Voor de documentaire Maria by Callas reisde regisseur Tom Volf vier jaar lang de wereld af op zoek naar nog nooit vertoonde archiefbeelden, operafragmenten en interviews. Hierdoor vertelt La Divina met terugwerkende kracht haar eigen verhaal. Naast unieke fragmenten van de gevierde operadiva, komen ook wereldsterren als Marilyn Monroe, Grace Kelly en Yves Saint Laurent voorbij in deze onvergetelijke documentaire.

Een film van Tom Volf | Frankrijk, 2017, 113 minuten

Kinderactiviteit, zondag 11 november 13.00u
Elke zondagmiddag om 14.00 uur draait er een fijne kinderfilm in De Fabriek. Eens per maand, elke tweede zondag van de maand, wordt er voorafgaand aan die film een uur lang gezamenlijk geknutseld in de foyer van het filmtheater.
Aanmelden voor de activiteit kan tot één dag van te voren via: kinderfilmdefabriek@gmail.com.

Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes is te zien op zondag 11 november 14.00 uur
In deze spannende Zweedse animatiefilm heeft inspecteur Gordon jarenlang gewerkt als inspecteur op het politiebureau van het Sprookjesbos. Vlak voor zijn pensioen worden echter alle nootjes gestolen van een eekhoorn. De dieren van het bos wijzen al snel naar de gevreesde vos, maar lust die eigenlijk wel nootjes? Gelukkig staat Gordon er in deze lastige zaak niet alleen voor. In zijn zoektocht naar de dader krijgt de speurneus van de slimme muis Paddy!

Gordon & Paddy en de zaak van de gestolen nootjes is gebaseerd op het kinderboek van Ulf Nilsson en de Nederlandse illustrator Gitte Spee.

Een film van Linda Hambäck| Zweden, 2017, 62 minuten