ZAANDAM - Hier heeft u het programma van de maand januari van het Zaantheater.

Vrijdag 4 januari – 15.00 uur – Forbo Flooringzaal Het Houten Huis – Muziek van beneden ( 5-105 jaar)
Kaarten: vanaf € 7,50 (Excl. transactiekosten: e-ticket € 2,50 post € 4,50)
Genre: JEUGD & FAMILI
E

Muziek van Beneden is een familievoorstelling vol humor, beeldende poëzie en meeslepende live muziek, bedoeld voor iedereen die buren heeft. In een straat ver weg van de natuur wonen mensen en andere dieren dicht op elkaar. Ze kennen elkaar en toch ook niet. Ze leven langs elkaar heen én zijn samen. De buurman beneden broedt op een reusachtig ei. Die van hiernaast is alle dagen ziek, maar heeft niemand nodig. ’s Nachts sluipt er een tijgermeisje door de straat. De pianoleraar op de hoek heeft geen werk en speelt alleen voor zichzelf. En ik, ik ben een konijn. Morgen geef ik een feest..

Zaterdag 5 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal Tineke Schouten – Highlights
Kaarten: € 16,65 (plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: CABARET

Al jaren behoort Tineke Schouten tot de absolute top van het Nederlandse theatercabaret. In ruim 35 jaar maakte ze meer dan 23 theatershows, ontwikkelde zij ontelbare typetjes, sketches, tv-shows en maakte ze prachtige liedjes. In Highlights maakt Tineke een reis langs de hoogtepunten uit haar schatkist. Hilarische sketches, typetjes en liedjes in ‘een nieuw jasje’ én nieuwe liedjes en sketches passeren de revue. Een monument van een show, gegarandeerd een fantastische avond uit!

Zaterdag 5 januari – 20.30 uur - Forbo Flooringzaal Jack Wouterse – De Laatste
Kaarten vanaf € 16,90 (plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: THEATER & TONEEL


Als Jack Wouterse een solovoorstelling maakt, moet die natuurlijk in het Zaantheater te zien zijn. In De Laaste speelt Jack een uitgerangeerd en bijna vergeten acteur, die samen met zijn hond op een zolderkamertje leeft. Hij heeft het gevoel dat hij totaal niet meer meetelt. Dan neemt hij een beslissing. Hij wil nog eenmaal alles uit de kast halen om te laten zien wat hij werkelijk in huis heeft. In deze melancholische en optimistische voorstelling kijkt acteur Jack terug op het leven, maar ook vooruit. Oscar van Woensel schreef de tekst, Maartje Teussink de muziek.

Zondag 6 januari – 13.30 uur & 16.00 uur – Albert Heijnzaal Woezel & Pip en de Tijdmachine (vanaf 2 jaar)
Kaarten vanaf € 8,15 (Plus € 3,60 voor drankje & garderobe )
Genre: JEUGD & FAMILIE


Zou jij ook willen weten hoe het is om groot te zijn? Woezel en Pip kunnen niet wachten. Als de Wijze Varen even niet kijkt, glippen ze stiekem zijn nieuwe tijdmachine in. Op naar het land van nog niet gebeurd. Op naar een nieuw avontuur samen met hun vriendjes Buurpoes en Charlie. Bam, boem, knars, zoem! Als dat maar goed gaat. Laat je meevoeren naar de bijzonderste plekken in de Tovertuin, zing en dans mee met nieuwe liedjes en knuffel na afloop met de levensgrote, pluchen Woezel en Pip in de foyer.

Zondag 6 januari - 15.00 uur – Forbo Flooringzaal Nieuwjaarsjazzaan – Jos van Beest & Mariëlle Koeman en Farmhouse Jazzband
Kaarten vanaf: € 12,40 (Plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: MUZIEK


Traditiegetrouw starten we het nieuwe jaar met een heerlijke middag jazz! Voor de pauze treden Jos van Beest & Mariëlle Koeman op. Mariëlle vertolkt met haar prachtige stem op geheel eigen wijze een breed repertoire uit het onuitputtelijke American Songbook, begeleid door pianist Jos van Beest. Na de pauze is het de beurt aan de Farmhouse Jazzband. Deze band heeft, geïnspireerd door Chris Barber, een eigen, moderne sound ontwikkeld, met behoud van de kenmerken van de Oude Stijl Jazz.

Donderdag 10 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal
The Dutch Eagles – Fly Like an Eagle Kaarten vanaf: € 11,65 (plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: MUZIEK

Ruim 40 jaar na dato staat de authentieke muziek van de Eagles en hun tijdgenoten nog altijd recht overeind. De Dutch Eagles zijn inmiddels tot ver buiten onze grenzen de onbetwiste ultieme vertolkers van dit muziekgenre en het tijdperk. Met ruim 25 gitaren, 6 loepzuivere vocalen, prachtige verhalen en vooral heel veel plezier en overtuiging brengen zij deze tijdloze muziek schijnbaar moeiteloos tot leven. Laat u meeslepen in een avond met superieure songs, meesterlijke samenzang en virtuoze muzikaliteit.

Vrijdag 11 t/m 13 januari – 18.30 uur – Forbo Flooringzaal
Dinsdag 15 januari – 12.30 uur – Forbo Flooringzaal Faulty Towers – The Dining Experience Kaarten vanaf: € 59,90 (plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: SHOW


Faulty Towers The Dining Experience is terug in Zaandam! De formule: u gaat dineren in het hotel en laat u bedienen door Sybil, Basil en Manuel, het illustere trio uit één van de beste televisiekomedies ooit: Fawlty Towers. ‘s Werelds beste imitatoren van het illustere trio sleuren u mee in de hilarische wereld van het hotel- en restaurantwezen. Geniet van de chaos, hilariteit en herkenbaarheid met Sybil, Basil en Manuel!

Zaterdag 12 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal Isabelle Beernaert – Le Temps perdu
Kaarten vanaf: € 15,65 (plus € 3,60 voor drankje & garderobe)
Genre: DANS & BEELDEND THEATER


Na het enorme succes van haar acht voorgaande theaterproducties, keert gelauwerd choreografe Isabelle Beernaert in haar nieuwe dansvoorstelling le Temps perdu terug naar de essentie. In deze voorstelling brengt Isabelle een ode aan het alledaagse leven en laat ze door de ogen van vier koppels de rijkdom van het kleine, het ‘vanzelfsprekende ‘ zien. Authenticiteit en subtiliteit staan centraal en komen tot uiting in de danstechniek en puurheid van de bewegingen. De ziel spreekt door de dans heen. Zoals we gewend zijn van de choreografe zullen in een verfijnde vorm in le Temps perdu het alledaagse van de mens, het niet voor de hand liggende, de onderliggende emoties, het diepzinnige, de passie die ons doet leven, voelen, zien en horen tot uiting komen. Een zintuiglijke beleving.

Woensdag 16 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal Sjors van der Panne - Theatertour
Kaarten: vanaf € 11,15 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: Muziek


Zijn stem, zijn voorkomen, zijn passie voor tekst en muziek en de manier waarop hij daarmee de tijd stil zet. Wie bij een concert van Sjors van der Panne is geweest, zal dat niet snel vergeten. Zoals Liesbeth List zegt: “Wanneer Sjors een lied zingt, dan ís hij dat lied.” De chansonnier zingt eigen liederen en klassiekers van zijn grote voorbeelden zoals Shaffy, List en Boeijen. En dat doet hij het liefst in de theaters, voor een aandachtig luisterend publiek, dat samen met hem zijn lied wil beleven.

Woensdag 16 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Murth Mossel – Pauwer!
Kaarten: vanaf € 13,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: CABARET


Scherp, hilarisch en persoonlijk: deze ervaren comedian komt nooit met slappe hap. Altijd met power! En trots als een pauw, maar met beide benen op de grond (daar zorgt zijn moeder wel voor).
In zijn nieuwe voorstelling zet Murth Mossel de wereld op z’n kop. Hij is genadeloos, scherp, ontwapenend, daagt je uit en gaat de diepte in wanneer het niet wordt verwacht. Murth boeit van begin tot eind en zorgt er met zijn energieke stijl voor dat het publiek opgeladen de zaal weer verlaat. Murth geeft je Pauwer!


Donderdag 17 & 18 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Martijn Koning – Koning van de dieren
Kaarten: vanaf € 14,90 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: CABARET


Martijn Koning staat bekend om zijn hilarische en absurde comedy, bovenop de actualiteit. In zijn nieuwe programma is Martijn de Koning van de dieren. Dieren speelden altijd al een grote rol in zijn shows, maar nu is het echt tijd om een volledig programma te wijden aan onze beste vrienden. Honden, katten, olifanten, haaien, parkieten, naakte molratten en natuurlijk mensen. Alle dieren komen langs! Verwacht veel snelheid. Veel grappen. Veel absurdisme. Veel Martijn Koning. En vooral veel dieren.
  • “Het hoofd van Martijn Koning staat nooit stil.” (Het Parool)
Zaterdag 19 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal Het Zaans Showorkest – The Art of Music
Kaarten: vanaf € 13,90 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: STADSPROGRAMMERING


Het Zaans Showorkest heeft zijn status meer dan verdiend met de prestigieuze Nieuwjaarsshows.
Het orkest staat garant voor een wervelende en uitbundige show met een mix van muziekstijlen, zang en dans. In deze nieuwe show laat het orkest u kennis maken met de kunst van muziek (The Art of Music) waarbij entertainment de rode draad is. Ofwel een bruisende avond met onverwachte wendingen.

Zaterdag 19 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Firma MES – RISHI
Kaarten vanaf: € 13,90 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: THEATER & TONEEL

RISHI is een live-reconstructie geïnspireerd op de noodlottige gebeurtenis op station Hollands Spoor op 24 november 2012. Op perron vier werd die ochtend de Surinaams-Hindoestaanse Rishi Chandrikasing doodgeschoten door een politieagent. Hij was zeventien jaar en bleek ongewapend. Schrijver Kees Roorda liet zich inspireren door getuigenverslagen en politieverhoren en schreef een tekst waarin zesentwintig betrokkenen terugblikken op deze dramatische gebeurtenis. Theatergroep Firma MES geeft al deze mensen, elk met een eigen waarheid en perspectief, een stem.

  • ‘’Genialer en actueler werd theater dit jaar niet’’ (De Volkskrant)
  • ‘’Een zinderende, zeldzaam mooie performance’’ (Theaterkrant)
Zondag 20 januari – 16.15 uur – Forbo Flooringzaal
De Flux op locatie: Dayna Kurtz
Kaarten: vvk: €19,25 / Aan de deur: €21,00
Genre: STADSPROGRAMMERING


Dayna Kurtz is een Amerikaanse singer-songwriter die al jaren intensief tourt. Haar stem is warm, krachtig, intens en grijpt enorm aan. Ze wordt tevens geroemd om haar indrukwekkende (slide) gitaarspel. Kurtz wordt vergeleken met grootheden als Nina Simone, Marianne Faithfull en Jeff Buckley. Ze trad op met wereldartiesten als Elvis Costello, Richard Thompson, Rufus Wainwright, BB King en Norah Jones. De laatstgenoemde is tevens een goede vriendin. Ze hebben samen diverse nummers opgenomen.


Dinsdag 22 januari – 14.00 uur – Forbo Flooringzaal So Long Cohen – Bas Steman, Ernest Beuving e.a.
Kaarten: vanaf € 17,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: DINSDAGMIDDAGSERIE


Leonard Cohen: wie was hij en waarom inspireerde hij zo velen? So long Cohen is een persoonlijke zoektocht door vijf artiesten naar het antwoord op deze vraag. Schrijver Bas Steman wil weten waarom Cohen zo belangrijk is in zijn leven als mislukte profwielrenner. Zanger/cabaretier Ernest Beuving zingt en laat karikaturale tafelgastheren meepraten, zoals Maarten van Rossum en Nico Dijkshoorn. Marlies Claassen en Ariane Greep zingen mee en vertolken ook een paar nummers van Cohen. Tom Klein begeleidt op gitaar. Een heerlijke muzikale middag Cohen-muziek met humor en ontroering.

Woensdag 23 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Jim van der Zee – The Voice, The Guitar & The Piano
Kaarten: vanaf € 16,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: MUZIEK


“Muziek houdt van jou,” zeiden publiek en jury van The Voice 2018 over Jim van der Zee en zijn uitzonderlijk diepe, warme stem. En hij won. Nu gaat hij voor het eerst de theaters in met zijn voorstelling The Voice, The Guitar & The Piano. Samen met meesterpianist Reinout Douma (o.a. Janne Schra, Noordpool Orkest, Jochem Myjer) deelt hij zijn liefde voor soul, jazz en folk. Naast de covers waarmee hij op televisie tienen scoorde, komt hij met nieuwe songs. Geniet van Jims rust en unieke sound!.

Donderdag 24 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal
Solo Stories – Emma wil leven (Première)
Kaarten: vanaf € 16,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: KAARTEN & TONEEL


Volgens haar ouders en artsen is Emma ernstig ziek. En hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen? Actrice Lisse Knaapen speelt Emma in dit intieme portret, gebaseerd op de gelijknamige en indrukwekkende documentaire van Jessica Villerius en op gesprekken met betrokkenen en (ervaring)deskundigen.

Vrijdag 25 t/m 27 januari – Forbo Flooringzaal
Nieuwste comedytalent – Nationaal Theaterweekend
Kaarten: € 10,00 (excl. Transactiekosten: e-ticket € 2,50, post € 4,50
Genre: CABARET

Na drie succesvolle edities vindt van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari de vierde editie van het Nationaal Theaterweekend plaats. Heel Nederland ademt theater en natuurlijk doet het Zaantheater ook weer mee! De deuren gaan wagenwijd open voor drie feestelijke dagen. Bezoek voorstellingen voor slechts € 10 of € 5 per kaart of ga mee op avontuur langs korte voorstellingen en acts in De NachtParade. Rondom de voorstellingen is ook allerlei extra's georganiseerd.

Zaterdag 26 januari – 20.00 uur – Rabobankfoyer De NachtParade – Nationaal Theaterweekend
Kaarten vanaf: €10, - (Excl. transactiekosten: e-ticket € 2,50 post € 4,50)
Genre: THEATER & TONEEL

Ook dit jaar is er weer een Nationaal Theaterweekend: het leukste weekend van het jaar waarin theaters laten zien hoe fijn een avondje theater kan zijn. Traditiegetrouw is er in het Zaantheater een feestelijke NachtParade, dit jaar op zaterdagavond. Jonge en ervaren theatermakers trakteren u op theatrale ontmoetingen en bijzondere acts in kleedkamers, artiestenfoyer, orkestbak, regie-cabine en op vele andere plekken. Het gezellige muzikale hart van de NachtParade is in de foyer. Een kaartje van € 10 geeft u toegang tot alle voorstellingen en festiviteiten.

Maandag 28 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal
Op Hoop van Zegen (première) – Een oer-Hollandse musical
Kaarten: vanaf € 17,90 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: MUSICAL


Op Hoop van Zegen, het beroemde stuk van Herman Heijermans over de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren, laat niemand onberoerd. Hun gevecht om te overleven leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald. De indrukwekkende musicalversie vol aangrijpende scènes en prachtige muziek laat zien dat het vissersdrama nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. Vanavond is de landelijke première bij ons in het Zaantheater.

Woensdag 30 januari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal
Freek de Jonge – De Suppoost
Kaarten: vanaf € 12,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: CABARET

Na de succesvolle Zaanse Freek-week in november 2017 komt de onvermoeibare cabaretier terug met een solovoorstelling. En wel in de gedaante van een suppoost, wiens avonturen als zaalwachter in het Groninger Museum we volgen. In najaar ‘18 zijn Freek en Hella de Jonge dagelijks in het Groninger Museum aanwezig, waar ze optredens geven bij de tentoonstelling over hun jarenlange samenwerking. Hier zal Freek ongetwijfeld genoeg inspiratie opdoen voor De Suppoost.

Woensdag 30 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Bram van der Vlugt en Nettie Blanken – Vasalis, altijd vandaag
Kaarten: vanaf € 18,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: THEATER & TONEEL


In de poëzieweek komen topacteurs Bram van der Vlugt en Nettie Blanken naar het Zaantheater met een prachtige concertvertelling over leven en werk van Vasalis, één van de meest geliefde dichters van ons land. Als psychiater, maar vooral als mens, kende zij onze zielenroerselen als de beste en haar poëzie leent zich bij uitstek om op muziek gezet te worden. Behalve haar gedichten spelen ook haar eigen worstelingen met het leven en met het schrijven een grote rol. Floris van der Vlugt – zoon van – begeleidt het theatrale vuurwerk met zelf gecomponeerde muziek.

Donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari – 20.15 uur – Albert Heijnzaal
Expeditie Eiland
Kaarten vanaf: € 19,40 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: MUSICAL


Drie compleet verschillende gezinnen geven zich op voor het splinternieuwe televisieprogramma Expeditie Eiland en gaan voor de hoofdprijs: het eiland én 1 miljoen euro. In een wirwar van beproevingen komen de kandidaten in steeds vreemdere situaties terecht. Als de opdrachten zo bizar worden dat niemand zijn leven nog zeker is, vliegt alles uit de bocht. Voor ze het weten hebben de kandidaten elkaar harder nodig dan ooit..

Donderdag 31 januari – 20.30 uur – Forbo Flooringzaal Tim Knol – Lost & Found 2 (try-out)
Kaarten: vanaf € 14,90 (plus € 3,60 voor pauzedrankje en garderobe)
Genre: MUZIEK

Na het verschijnen van zijn titelloze debuut in 2010 ging het hard met Tim Knol. Nederland was meteen overtuigd van zijn talent. Dit bevestigde hij met Days, zijn tweede album. Hij speelde op alle grote festivals, in talloze clubs en deed verschillende theatertours. Tim groeide uit tot een grote naam in de Nederlandse popmuziek. In Lost & Found 2 brengt hij veel werk van zijn nieuwste cd Cut the Wire, maar ook een aantal mooie covers. Natuurlijk vertelt hij er ook deze keer prachtige verhalen bij.
  • ‘…frisheid in de wiegende, elegante melodieën die Knol zo mooi kan schrijven én met zijn heldere stem zo mooi kan inkleuren…Gewoon mooie muziek maken, dat is nu het devies, maar hij doet hier meer dan dat.’ (de Volkskrant****)
  • ‘Het album biedt de liefhebber van muziek een mooi begin van 2018 en laat daarmee horen dat er anno 2018 nog echt muziek gemaakt kan worden!’ (Rockzine****)
  • 'een nieuwe kant van Tim Knol.’ (MusicMaker****)
  • ‘Het prachtige Cut the Wire staat vol liedjes om bij op adem te komen en je aan te warmen.’ (OOR)