ZAANDAM - ‘Jihad van Liefde’ is een rauwe, muzikale en inspirerende voorstelling gebaseerd op het gelijknamige boek en bestseller van Mohamed El Bachiri. El Bachiri verloor bij een terreuraanslag in de Brusselse metro in 2016 zijn grote liefde en moeder van zijn drie kinderen. Op donderdag 6 april om 20.30 uur is deze door de pers bejubelde voorstelling te zien in het Zaantheater.

Als het noodlot toeslaat en je leven verwoest, word je dan bitter of kun je vergeven? Regisseur Eran Ben Michaël (40) en acteur Mohammed Azaay (46) maakten met ‘Jihad van Liefde’ een aangrijpende voorstelling over een man die de kracht vindt om zelfs voor de moordenaar van zijn vrouw compassie op te brengen. Een man die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.

Voor ieder mens herkenbaar
Dat klinkt als zware kost en daarom heeft de regisseur hier en daar wat licht in de voorstelling aangebracht. Regisseur Eran Ben Michaël: “Anders wordt het onmogelijk om naar te kijken én te spelen.” Hier en daar wordt er dus ook een grapje gemaakt en de muziek van het Amsterdams Andalusisch Orkest speelt een grote rol. Bovendien is het verhaal voor iedereen herkenbaar. Hoofdrolspeler Mohammed Azaay: “De liefde en het verdriet dat Mohamed El Bachiri beschrijft, herkennen we allemaal. Dat gaat voorbij de hokjes waarin we vaak denken: oh, een Marokkaanse moslim, daarmee heb ik geen enkele overeenkomst. Wel dus.”

Emotionele rollercoaster
Mohammed Azaay vindt het een interessante rol om het spelen. Hij zegt: “Het is een van de meest intensieve stukken waarin ik heb gespeeld. Een soort bergbeklimmen, maar dan van de top naar beneden, alsof je aan het abseilen bent. Een emotionele rollercoaster met pauzemomenten ergens op die berg. Dat moet wel, anders stort je gelijk naar beneden, de afgrond in.”

Kaarten & info
Voor iedereen die deze voorstelling wil zien; er zijn nog kaarten. ‘Jihad van Liefde’ speelt op donderdag 6 april om 20.30 uur in het Zaantheater. Kaarten en meer info vind je op www.zaantheater.nl