ZAANDAM - De Duits-Nederlandse mezzosopraan Antje Lohse verzorgt zaterdag 15 september de opening van het 10de seizoen Nieuwe Huys Concerten. Zij zingt, begeleid door de Japanse pianiste Keiko Shichijo, een programma rond Franz Schubert en Bertold Brecht, getiteld “Eenzaamheid, Volzinnen en Kanonnen”.

Brecht was een lichtend voorbeeld voor thatermakers die zich het lot en de armoede van de gewone mens aantrokken, en werd wereldberoemd met zijn “Driestuiversopera” op muziek van Kurt Weill. Brecht schreef teksten voor Kurt Weill, maar ook voor Hanns Eisler. Beide componisten vonden een geheel eigen stijl, waarin zij beiden eenvoud en beknoptheid koppelden aan een grote diepgang en zeggingskracht. Daarin lijken zij enorm op hun grote voorbeeld Franz Schubert.

Naast deze drie horen wij nog muziek van onze eigen muzikale duizendpoot Guus Janssen. Ook hij past met zijn heldere, directe stijl goed in het programma. De kleine cyclus “Enkele Volzinnen” schreef hij op teksten van de Friese schoenmaker Evert Rinsema, die grote levensvragen op een ontwapenende, speelse manier bespreekt.