ZAANDAM - In december bestaat het Zaantheater 20 jaar en dat wordt gevierd met een grote, Zaanse jubileumvoorstelling: ‘De Notenkraker – Een wonderlijke komedie, met hier en daar een dansje’. Het beroemde ballet van Tsjaikovski wordt bewerkt tot een muziektheaterspektakel, waar heel veel Zaankanters aan meedoen: dansscholen, een enorm koor en natuurlijk ook een professionele cast en een grote Zaanse spelgroep. Vol trots presenteert het Zaantheater de professionele cast.

Als ‘BZ-ers’ (Bekende Zaankanters) doen Juvat Westendorp (Juvat Dance Academy, GTST, Onze Jongens) mee en - extra bijzonder - oud-burgemeester van Zaanstad Geke Faber. Zij komt veel in het Zaantheater en was vroeger zeer actief in het amateurtoneel. Geke Faber: “Ik verheug me er erg op om met een grote groep mensen te werken aan zo’n grote voorstelling. Het lijkt me heel boeiend daar deel van uit te maken. Het is een heel andere tak van sport, maar wel eentje die ik van vroeger ken”.

De cast bestaat verder uit Wivineke van Groningen (Soldaat van Oranje, Het Thrillertheater), Bart Klever (Mooi weer vandaag, Flikken Rotterdam, Klem), Sarah Bannier (Minoes, De Luizenmoeder), Sam Eggenhuizen (ooit horeca-medewerker van het Zaantheater, nu acteur en operazanger), Bruun Kuijt (regisseur, maar ook acteur in bv. Elif, een Bruynzeelverhaal en Echte Mannen), Sjoerd Beekes (Zaans kleinkunstenaar) en vijf jonge Zaanse talenten van de jeugdtheaterscholen (Simo El Badmoussi, Sterre Hammer, Hayley Trahair, Morrison Vet en Sven Hoopman).

De acteurs worden aangevuld met een groep Zaanse spelers die bestaat uit Ellen Jansen, Imbert Diepgrond, Laura Lourier, Lesley Geusebroek, Thijs Huppen, Yvon Jordans, Chris Boots, Els de Jong, Kirsten Wieland, Lisa Wit, Maritha Mul, Mette Blokland, Patrick Sins en Daan Breeschoten.

Donateurs gezocht
Voor een grote productie als ‘De Notenkraker’ is veel geld nodig. Het Zaantheater is in januari een crowdfundingsactie gestart en veel mensen hebben zich al aangemeld als donateur. Maar er zijn nog meer mensen nodig! Wilt u ook donateur worden, bijdragen aan een prachtig, groots, Zaans, verbindend project en profiteren van voordelen? Kijk dan op www.zaantheater.nl.

‘De Notenkraker’ is van 11 t/m 16 december te zien in de grote zaal van het Zaantheater. De kaartverkoop start op vrijdag 18 mei.