ZAANDAM - In de herfstvakantie is het smullen in de Zaanstreek. In het kader van oktober Cacaomaand verzamelde Marketing Zaanstreek tal van activiteiten rond Zaanse smaken als cacao en chocolade op de site Zaansmaken.nl. Met extra veel lekkere familie-activiteiten in de herfstvakantie.

Kom cacaoproefjes doen in het Zaans Museum, maak zelf chocolade, bouw een snoepstad, bezoek een chocolademusical in een oude chocoladefabriek of kijk binnen bij een fabriek die nog altijd chocolade maakt. Je hoeft je niet te vervelen komende vakantie. Er gebeuren zelfs heel bijzondere dingen. Oliemolen De Bonte Hen op de Zaanse Schans verandert bijvoorbeeld voor even in Chocolademolen en op 28 oktober kun je tijdens een rondje molen zien hoe van cacaobonen cacaoboter wordt geslagen. Daarnaast kun je aanmonsteren voor de Chocolate River Tour, die je letterlijk en figuurlijk van de Zaanse cacaohistorie laat proeven.

Historisch cacaohart
Zaansmaken vertelt het verhaal van de smaken van de Zaanstreek, ooit de provisiekast van Nederland, maar is ook een ode aan het ‘maken’ waar de Zaanstreek bekend om staat. Op Zaansmaken.nl staan de leukste activiteiten verzameld van Zaanse ondernemers en organisaties in oktober, de maand die bekend staat als Cacaomaand. De Zaanstreek was het historisch hart van de Nederlandse cacao-industrie en in oktober wordt nog altijd de komst van de nieuwe oogst cacaobonen gevierd.

Kom proeven van de Zaanstreek
Marketing Zaanstreek wil het met de verzamelde activiteiten extra aantrekkelijk maken om de Zaanstreek te komen ontdekken. Voor bezoekers, maar zeker ook voor de Zaankanters zelf. Marketing Zaanstreek directeur Lex Kruijver: “Veel Zaankanters hebben geen idee hoe bijzonder hun streek is. Ik hoop van harte dat Zaansmaken ook hen uitdaagt hun eigen streek verder te ontdekken.”

Op Zaansmaken.nl zijn onder andere activiteiten te vinden van CacaoLab Zaans Gedaan, Windmill Cruises, Zaans Museum, Smells like Chocolate, De Zaansche Molen, Hoop op d’Swarte Walvis, Brouwerij Hoop en Lab-44, Hemlab, Dutch Tourism, de Zaanse Schans en chocoladefabriek De Euforij.