ZAANDAM - Op zaterdag 19 december a.s. speelt de fameuze Russische klavierspeelster Olga Pashchenko een solorecital in de Zaandamse Vermaning. Olga Pashchenko is naar Nederland gekomen om historische uitvoeringspraktijk te studeren bij Richard Egarr, en is hier gebleven. Inmiddels heeft zij de positie van Egarr aan het Amsterdams Conservatorium overgenomen, en reist zij, voor zover dat nu gaat, over de hele wereld als pianiste, organiste, klaveciniste en fortepianiste, zowel in solorecitals als in kamermuziek- of begeleidingsrol, en als soliste met orkest. Onlangs nog nam zij pianoconcerten van Mozart op met het Vlaamse barokensemble "Il Gardellino". Zij won vele prijzen en nam verschillende cd's op, die allemaal jubelend werden besproken in vooraanstaande media.

In Zaandam speelt zij een programma dat een panoramische kijk geeft op de Russische romantiek. Maar nu niet met Tsjaikovski en Rachmaninoff, maar met Michail Glinka, de "vader van de Russische muziek", met zijn vriend en volgeling Mili Balakirev, en met Nikolai Medtner. Van Balakirev hoort u onder meer het wonderlijke stuk "Islamey", een oosterse fantasie, een buitengewoon veeleisend en een "crazy piece", zo zegt Olga Pashchenko zelf. Medtner is een grote liefde van de pianiste. Hij was een vriend van de beroemdere Rachmaninoff, die Medtner's werk hoger aansloeg dan dat van hemzelf. Medtner was een uitstekend pianist maar had een enorme hekel aan tournee's, aan het concertleven en alles daaromheen. Hij schreef bewust in zijn eigen persoonlijke stijl, voor een kleine kring intimi.

Het volledige programma staat op www.nieuwehuysconcerten.nl. U kunt daar ook reserveren, wat noodzakelijk is in verband met de gezondheidssituatie. De aanvangstijden van dit avondlijke concert worden nog bekend gemaakt.

zaterdag 19 december, Vermaning Zaandam: Russische Romantiek. Olga Pashchenko speelt Glinka, Balakirev en Medtner

info en reserveringen: www.nieuwehuysconcerten.nl