AMSTERDAM - Met Richard Strauss’ Salome deed de moderne psychologie haar intrede op het operatoneel. Centraal staat de verwende prinses Salome van Judea, die, als ze zijn liefde niet kan krijgen, het hoofd van Johannes de Doper eist. Een korte maar krachtige opera, een lavastroom van religie, seks en geweld.

Ivo van Hove (eerder bij DNO: De zaak Makropulos, Iolantha, Der Schatzgräber) regisseert deze nieuwe productie. Daniele Gatti keert terug met zijn Koninklijk Concertgebouworkest, na zijn succesvolle DNO-debuut met Falstaff.

Malin Byström debuteert in Amsterdam als Salome, Doris Soffel (Das Rheingold, Die Walküre, Die Frau ohne Schatten, Dialogues des Carmelites) vertolkt haar doortrapte moeder Herodias. De rol van Herodes wordt gezongen door Lance Ryan en de Russische bas-bariton Evgeny Nikitin zingt Jochanaan.

De opera is gebaseerd op Oscar Wildes gelijknamige toneelstuk. Strauss werd er meteen door gegrepen: Cosima Wagner verweet hem dat vooral het ‘duivelse element’ hem aansprak. Ook Keizer Wilhelm II had zijn bedenkingen: “(Strauss) zal zich hiermee zeer veel schade berokkenen.” Welnee. Later zei de componist: “Van deze schade kon ik de villa in Garmisch laten bouwen!”

Salome van Richard Strauss is te zien bij De Nationale Opera van 9 juni t/m 5 juli 2017

Meer informatie: www.operaballet.nl/salome