ZAANDAM - Wie kent De Speld niet? Het satirische nieuwsplatform neemt sinds jaar en dag het nieuws op de hak. Soms schuurt het zo dicht aan tegen de werkelijkheid dat je twee keer moet kijken of het wel klopt. Nu waagt het collectief de sprong naar het podium. Op donderdag 9 juni staat ‘De Speld Theater’ om 20.00 uur in het Zaantheater.

“De Speld staat bekend als kort: een pakkende kop, drie alinea’s tekst, boven op de actualiteit. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als je een langere lijn probeert te maken, met een spanningsboog, hoe zou dat werken?” vertelt Jochem van den Berg, oprichter van De Speld. Regisseur Leopold Witte (Orkater, Gooische Vrouwen, De Verleiders) reageerde enthousiast toen Jochem zich bij hem meldde met zijn idee en nu staat De Speld dan echt op de planken. Voor de voorstelling hoef je de actualiteit niet nauwlettend in de gaten te hebben gehouden, de voorstelling gaat namelijk over de toekomst.

Vier acteurs – Anne Lamsvelt, Xander van Vledder, Alex Hendrickx en Linde van den Heuvel – komen terecht in een wonderlijke wereld. Op een beeldscherm vertelt algoritme GPT-3 wat ze dienen te spelen. De Speld zou De Speld niet zijn als het niet behoorlijk ontspoort en al snel bevindt het publiek zich in een absurde wereld die toch herkenbaar is.

Leopold Witte: “Bij goede satire wordt je denkpatroon omgegooid. Je denkt: ik snap iets en door een grap wordt het omgedraaid en geeft het je een kijkje in je eigen beperking. De lach wordt veroorzaakt doordat je denkt: verrek, zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Of er worden twee dingen aan elkaar gekoppeld waarvan je het niet verwacht. Maar nu geef ik er grote woorden aan, het is vooral: moet je lachen of niet?”

Het resultaat van De Speld op het podium is een voorstelling als een confettikanon aan satirische scenes, dilemma’s waarvan je nooit dacht dat ze bestonden en hilarische nieuwsflitsen.

De bonte verzameling scènes en sketches zijn grappig en een beetje pijnlijk tegelijk. Op zijn ‘Spelds’ worden ze vet aangezet. Leopold: “Het is echt een avond die jij wil. Alleen, dat wéét je nog niet.”


Heb je zin in een avond vol verrassingen en grappen? Op donderdag 9 juni om 20.00 uur staat ‘De Speld Theater’ in het Zaantheater. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.zaantheater.nl