ZAANDIJK - Live de Passion bij de Zaanse Schans. Het evangelie wordt op muzikale en eigentijdse wijze verteld in De Ontmoeting, inclusief rondgang met levensgroot verlicht kruis door de straten van Koog en Zaandijk. 'En het mooiste is: iedereen kan meedoen', stelt projectleidster Mirjam Sloots. Zij is dominee van De Ontmoeting in Zaandijk, de kerk die in samenwerking met de Stichting Samenwerkende Projecten Zaanstreek De Zaanse Passion organiseert. 'Dit is een project voor iedereen. Want alle mensen die wat voelen voor het bijzondere verhaal over vriendschap en hoop zijn welkom', zegt ze.

Herkenbaar

Dat er vorig jaar 3,2 miljoen mensen naar de tv-uitvoering van de ‘grote’ Passion keken, vindt Mirjam Sloots het bewijs dat het verhaal van de lijdensweg van Jezus nog springlevend is. ,,Zijn verhaal is ons verhaal geworden. Het is net zo herkenbaar en actueel als toen. Het handelt over leven en dood. Over afscheid nemen. De gevoelens van een moeder voor haar kind. Het is ook het verhaal van een groep vrienden waarvan er één een andere weg inslaat. En wat doe je als je vriend in de problemen raakt?” 

Bløf, Queen en U2

Coverband The Challenge uit West-Friesland speelt een belangrijke rol. Samen met de Zaanse cast spelen/zingen de muzikanten het verhaal waarbij Partyzaan voor professionele belichting zorgt. De scènes worden- net als op tv - door de verteller aan elkaar gepraat. ,,Muziek vormt de prachtige drager van een verhaal dat 2000 jaar overbrugt. Dat doen we met bekende nummers van muzikanten als onder meer Coldplay, Trijntje Oosterhuis en Pink Floyd.”

Filmen op locatie

Zo filmt Steven Geldof (bekend van zijn Youtube-vlogs inspirerende Hutspot) vooraf een aantal scènes op locatie.Te denken valt aan het moment waarop Jezus en zijn gevolg in Jeruzalem aankomt. ,,We kunnen dat filmen bij het gemeentehuis. Of op de Zaanse Schans waar de werkplaats van Jezus als timmerman in beeld wordt gebracht bij houtzaagmolen Het Jonge Schaap”, filosofeert Steven hardop. De filmopnamen zijn tijdens de uitvoering op een levensgroot scherm in en buiten de kerk te zien.

Zaankanters met lef

Zaankanters spelen zelf een belangrijke rol in de uitvoering. ,,Naast de bandleden doen 70 streekgenoten mee als acteur/zanger. Er zijn scènes waarbij wordt gezongen en/of (straat)toneel plaatsvindt. Er zijn solorollen maar ook in groepsverband wordt er opgetreden. Meest belangrijke wat we aan ‘gewone’ Zaankanters vragen is enthousiasme. En natuurlijk een beetje lef als je op locatie optreedt”, vertelt Mirjam.

Meer weten? Mirjam Sloots, 06 - 3177 8282. Contact voor pers: Dirk Karten: 06 - 45 97 08 81 en info@dk-media.nl