ZAANDAM - Deze week in Filmtheater de Fabriek: Isle of Dogs, Lean on Pete, Zama

Isle of Dogs is te zien op donderdag 14 juni 20.15u, vrijdag 15 juni 19.45u, zaterdag 16 juni 16.30 en 21.30u, zondag 17 juni 20.15u en maandag 18 juni 20.15u
De gelauwerde regisseur Wes Anderson (Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel) is terug met het sciencefictionsprookje Isle of Dogs. In Andersons tweede animatiefilm na Fantastic Mr. Fox volgen we de avonturen van de twaalfjarige Atari. Hij gaat op zoek naar zijn trouwe hond Spots, alle huisdieren zijn namelijk verbannen naar een vuilnisbelt genaamd Trash Island.

Isle of Dogs bevat alle ingrediënten die het werk van Wes Anderson zo geliefd maken, waaronder oogstrelende vormgeving, gortdroge humor en een absolute sterrencast met onder anderen Bill Murray, Scarlett Johansson, Edward Norton en Frances McDormand. Winnaar van de publieksprijs op het Amsterdamse Imagine Filmfestival.
Een film van Wes Anderson| Verenigde Staten, 2018, 102 minuten
Met Scarlett Johansson (stem), Bryan Cranston (stem), Frances McDormand (stem)


Lean on Pete is te zien op donderdag 14 juni 20.30u, vrijdag 15 juni 21.30u, zaterdag 16 juni 19.00u, zondag 17 juni 20.30u en dinsdag 19 juni 20.15u
De vijftienjarige Charley vindt een bijbaantje op een manege. Daar ontwikkelt hij een bijzondere band met Lean on Pete, een afgeschreven renpaard. Wanneer zijn baas echter besluit dat Lean on Pete rijp is voor het abattoir, trekt Charley met het paard de uitgestrekte wildernis in.

Lean on Pete is een rauw coming-of-agedrama met mooie bijrollen voor onder meer Steve Buscemi (Fargo) en Chloë Sevigny (Boys Don’t Cry). Maar het is Charlie Plummer die in zijn doorbraakrol het meeste indruk maakt. Op het filmfestival van Venetië won Plummer dan ook de Marcello Mastroianni Award voor beste jonge acteur of actrice.
Een film van Andrew Haigh| Verenigd Koninkrijk, 2017, 122 minuten
Met Charlie Plummer, Chloë Sevigny, Travis Fimmel


Zama is te zien op zaterdag 16 juni 16.45u, zondag 17 juni 16.45u en dinsdag 19 juni 20.30u
Aan het eind van de achttiende eeuw is het hedendaagse Paraguay gekoloniseerd door Spanje. De ambitieuze Don Diego de Zama zwaait namens de Spaanse kroon de scepter, maar hij verlangt naar een overplaatsing naar Buenos Aires en een hereniging met zijn gezin. Maar als deze uitblijven, begint Don Diego steeds meer zijn grip op de realiteit te verliezen in de afgelegen Spaanse kolonie.

Op het International Film Festival Rotterdam werd Zama bekroond met een KNF Award, de prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Kring van de Nederlandse Filmjournalisten. Gebaseerd op de gelijknamige roman van de Argentijnse schrijver Antonio di Benedetto.
Een film van Lucrecia Martel | Argentinië, Spanje, Nederland, Frankrijk, 2017, 115 minuten
Met Daniel Gimenez Cacho, Lola Dueñas, Mariana Nunes