ZAANDAM - In het laatste weekend van mei kan men zich weer drie dagen lang onderdompelen in kunst tijdens de zevende editie van het Artzaanstad Event. Zo’n 100 kunstenaars en ontwerpers uit het hele land betrekken de industriële Projectfabriek waar zij zelf hun werk laten zien. Onder het motto “be smart, rent art” zijn de werken van de kunstenaars niet alleen te koop, maar ook te huur via Artzaanstad.

Tijdens het driedaagse kunstevent biedt Art Zaanstad elk jaar een podium aan zowel gevestigde namen als talentvolle startende professionele kunstenaars en ontwerpers. Op de beurs zijn onder meer schilderijen, fotografie, sculpturen en sieraden te zien. De feestelijke opening is op vrijdag 25 mei door schrijver, columnist en huisdichter van het televisieprogramma De Wereld Draait Door, Nico Dijkshoorn, die een aantal van de kunstwerken op zijn eigen(wijze) manier onder de loep zal nemen.

Vermaak je met kunst
Tijdens de beurs kan men zich ook op andere manieren vermaken met kunst. Zo is er een bijzondere retro video-art show te zien, worden er ter plekke etsen gemaakt, kan de de donkere kamer met lichtkunst bezocht worden en kunst maken op het eiland van de participatiekunst. Muziek speelt ook het hele weekend een prominente rol met onder meer optredens van verschillende DJ’s, talentvolle jongeren en kun je op zondag genieten van een klassiek lunchconcert met een duo op de cello. Kijk voor het volledige programma op de website.

Educatie en kunst
In samenwerking met de Rabobank Zaanstreek organiseren we dit jaar het educatieproject “De meester en zijn pupil”. Twintig basisschoolleerlingen van verschillende Zaanse scholen werken onder leiding van een vakdocent gezamenlijk aan het op hun eigen wijze naschilderen van het indrukwekkende kunstwerk “Guernica” van Pablo Picasso. Op een doek van meer dan 3 meter groot zullen zij het schilderij op de vrijdagmiddag van de beurs afronden. Tijdens de feestelijke opening van het evenement wordt het resultaat onthuld waarna het doek gedurende het hele evenement te bewonderen is.

Praktische informatie
Het Artzaanstad Event is geopend op vrijdag 25 mei van 16:00-21:00 uur en op zaterdag 26 en zondag 27 mei van 12:00 tot 18:00 uur. De entreeprijs bedraagt € 7,50 in de online voorverkoop en € 10,- aan de deur (kinderen tot 18 gratis). De officiële, feestelijke opening vindt plaats op vrijdagmiddag 25 mei om 18:00 uur. Parkeren op het terrein is gratis. Er rijdt tijdens het evenement een gratis pendelbus van het NS-station in Zaandam. Het Hembrugterrein is ook heel gemakkelijk te bereiken met de fiets. Kom je uit de richting van Amsterdam? Neem dan de Hempont (fietsers gratis) vanaf Amsterdam Westpoort of de leuke Zaanferry vanaf Amsterdam Centraal (retour € 7,50).

Locatie:
Hembrugterrein Zaandam, gebouw 72 (Projectgebouw)
Middenweg 12
1505 RK Zaandam