ZAANDAM - Op zaterdag 21 november speelt het Dudok Kwartet tweemaal in de Vermaning in Zaandam: om 19.15 en om 21.00 uur. Dit concert zou oorspronkelijk op 15 november plaatsvinden maar is uitgesteld vanwege de nieuwste coronamaatregelen.

Op het programma staan het Eerste Strijkkwartet van Johannes Brahms, 12 Mikroludiën van György Kurtág en Oraison van Olivier Messiaen. Dat laatste stuk is oorspronkelijk geschreven voor 4 Ondes Martenot, maar later door Messiaen bewerkt tot de "Louange pour l'éternité de Jesus", als deel van het beroemde Quatuor pour la fin du Temps. Het programma is tot stand gekomen als reactie op de situatie die corona in Nederland heeft teweeggebracht: het is een programma dat binnen het uur wordt uitgevoerd en daarom twee keer op een avond, voor twee keer 30 mensen, kan worden gespeeld.

De muziek is zo gekozen dat ze de verbindingen in tijd en plaats belicht die de Europese (muziek)cultuur hebben gemaakt tot wat ze nu is. Het programma wil benadrukken dat er een sterk verband bestaat tussen de verschillende periodes en landen in Europa, waarin dat wat ons verbindt sterker is dan wat ons verdeelt.

Zaterdag 21 november, 19.15 en 21.00, Vermaning Zaandam: Dudok Kwartet speelt Brahms, Kurtág en Messiaenreserveren en info: www.nieuwehuysconcerten.nl