ZAANDAM - Het Dudok Kwartet is het meest succesvolle Nederlandse strijkkwartet van dit moment. Een volle concertagenda toont deze maanden concerten en masterclasses in verschillende delen van Nederland, maar ook in Cork, Hamburg, Baden Baden en Wenen. Pers en publiek zijn zeer lovend over het spel van dit jonge ensemble. Ook de jury’s van internationale concoursen zijn onder de indruk: "niet alleen van hun talent en virtuositeit, maar ook van hun creativiteit en verbeeldingsrijke benadering van het musiceren” (uit het juryrapport van de Borletti- Buitoni Award 2018).

Volgend weekend komt het Dudok Kwartet naar de Zaandamse Vermaning, samen met pianist Wataru Hisasue. Ook die laatste heeft op zijn 24ste al een stevige internationale reputatie opgebouwd, en studeert momenteel aan de Freiburger Musikhochschule. Samen spelen zij het pianokwintet op. 57 van Dmitri Sjostakovitsj; voorts staat het Derde Strijkkwartet van Mieczyslaw Weinberg op het programma. Weinberg’s muziek is hier niet hee bekend, maar Sjostakovitsj was een groot pleitbezorger van zijn jongere collega, die, ondanks vervolging en persoonlijke tragedie enorm produktief was: hij schreef onder meer 22 symfonieën en 17 strijkkwartetten.

za. 9 juni 20.15 uur, Vermaning Zaandam: Dudok Kwartet met Wataru Hisasue, piano, in werken van Sjostakovitsj en Weinberg.