AMSTERDAM - Chocoa 2020, het grootste chocoladefestival van Nederland, staat dit jaar in het teken van bijzondere chocolade. Bijzonder lekker, bijzonder duurzaam of gewoon allebei: lekker én duurzaam. Bezoekers worden van 19 tot en met 23 februari meegenomen in de hele keten; een leerzame en lekker reis van cacaoboon tot de chocolade. Dit jaar is er niet alleen aandacht voor de repen: er is ook een speciale prijsuitreiking voor de beste Hot Chocolate. Uit de hele wereld komen cacaoboeren, chocolademakers en consumenten samen in de historische Beurs van Berlage in Amsterdam.


Chocoa 2020

Naast de vele informatie over duurzame chocolade, is er met meer dan 2.000 vierkante meter aan chocoladebeleving nog veel meer te ontdekken over de wereld van chocolade. Er zijn verschillende proeverijen, een grote chocoladequiz en verschillende seminars over hoe je zelf chocolade kan maken. Als dit nog niet genoeg chocolade is, mag je ook nog deelnemen aan de jury van de Hot Chocolate Awards. Proef van alle heerlijke warme chocoladedrank en stem op jouw favoriet. De winnaar wordt op zondag 23 februari bekend gemaakt.

100% duurzame chocolade in 2025
Duurzame chocolade is een belangrijk thema tijdens het festival. De Nederlandse cacaosector heeft tien jaar geleden afgesproken dat vanaf 2025 alle chocolade op de markt duurzaam moet zijn. Op het festival kom je erachter wat er allemaal gedaan wordt om dit doel te bereiken. Organisator Jack Steijn geeft aan dat er de afgelopen jaren flinke stappen zijn gezet op het gebied van duurzaamheid. "De cacaosector heeft lang achtergelopen als het gaat om duurzaamheid, maar ze zijn nu toch wel hard op weg om die achterstand helemaal in te halen. Tijdens Chocoa zal de sector laten zien waar ze voor staat." Tijdens deze dagen is er de mogelijkheid om alles te leren over de verduurzaming van de keten en natuurlijk ook te proeven van deze heerlijke chocolade.

Meet the maker
Van over de hele wereld komen er chocolademakers naar Chocoa. Genoeg kans om de maker van jouw favoriete reep te ontmoeten en te horen waar de chocolade vandaan komt. "We zien dat de herkomst en duurzame productie steeds belangrijker worden in de chocolademarkt. Net als bij wijn en koffie wordt het belangrijk om te weten waar de cacao in je favoriete chocoladereep vandaan komt. Chocoa brengt de keten en de makers dichter bij elkaar, dat is uniek en heel inspirerend", aldus organisator Caroline Lubbers.

Ben je enthousiast geworden van al deze chocolade? Entreetickets zijn te verkrijgen van €13,50 tot €17,00 per persoon. Kijk voor de kaartverkoop en meer informatie op www.chocoa.nl

Over Chocoa
Chocoa is een initiatief van Caroline Lubbers en Jack Steijn van Equipoise en van de Stichting Chocolade Festival. Het is een jaarlijks cacao- en chocolade evenement met als doel het vergroten van de markt voor duurzame en goede cacao en chocolade. Daarom brengt Chocoa de stakeholders uit de hele keten in Amsterdam samen en fungeert het als kraamkamer voor vernieuwende projecten in de keten. Amsterdam is de grootste cacaohaven ter wereld en ligt in de regio waar wereldwijd de meeste cacao wordt verwerkt. Chocoa is het grootste evenement ter wereld dat volledig aan de verduurzaming van de cacaoketen is gewijd. Het zet Nederland nóg steviger op de kaart als het gaat om innovatie en verduurzaming van cacao.