ZAANDAM - In de voorstelling ‘De Vreemdeling’ van Orkater reconstrueert kunstenaar Michiel Voet zijn reis naar Algerije. Voet reisde met een oude Peugot 504 (staat op het podium) naar Algerije, op zoek naar zijn vriend Karim Ramtani. De voorstelling is een gefictionaliseerde reconstructie van deze roadtrip met o.a. de Zaanse actrice Meral Polat. Op 4 november is ‘De Vreemdeling’ te zien in het Zaantheater.

‘De Vreemdeling’ is een verhaal over de vriendschap tussen een Algerijn en een Nederlander. Maar ook over de koloniale geschiedenis van Europa en de verloren onschuld van het Europees migratiebeleid dat ver weg, in de Sahel, haar eigen grenzen overschrijdt. De Algerijn Karim Ramtani woonde gedurende 22 jaar illegaal in Amsterdam en inspireerde de kunstenaar Michiel Voet tot het maken van een fototentoonstelling en een theaterproductie bij Orkater onder de titel ‘De Onzichtbare Man’. Van 2014 tot 2018 was de voorstelling te zien op festivals en in theaters in binnen- en buitenland. Karim Ramtani keerde drie jaar geleden gedesillusioneerd terug naar Algerije. Het illegale leven in Europa bood hem geen perspectief.

In de voorstelling treedt Voet zelf op als verteller, naast de acteurs Meral Polat, Adam Kissequel en Ozan Aydogan. Voor actrice Meral Polat is het optreden in het Zaantheater een thuiswedstrijd. De actrice die het grote publiek vooral zal kennen door haar rol in ‘De Luizenmoeder’ groeide op in Zaandam.

Quotes van publiek dat de voorstelling zag:
‘Indringende mooie voorstelling door de persoonlijke, aangrijpende verhalen die de achterliggende drijfveren voor migratie en gebrek aan keuzes daarbij invoelbaar maken.’ Korrie Hopstaken.‘De voorstelling zet je aan het denken. Prachtig gespeelde roadtrip waar de video extra dimensie geeft.’ Rob de RidderZin in een spannende roadtrip door de Sahara? Kijk voor tickets en meer info op www.zaantheater.nl