ZAANDAM - Woensdag 4 april werd het FluXlab, de eerste makerspace in de Zaanstreek, officieel geopend door de Zaanse wethouder cultuur Sanna Munnikendam en FluXus directeur Otto Berg. Een makerspace is een ruimte waar creatieve makers elkaar ontmoeten en machines delen.

Iedereen, van jong tot oud en van professional tot hobbyist, is welkom om kennis en ideeën uit te komen wisselen en aan de slag te gaan met onder andere 3D printers, een lasercutter en een vinylsnijder. Otto Berg: “Niemand weet hoe de toekomst eruit zal zien. De technologische ontwikkelingen gaan zo snel. We zullen een leven lang moeten leren om die toekomst zelf vorm te kunnen geven. Creatief denken is daarbij van levensbelang. In het FluXlab kan jong en oud die creativiteit ontwikkelen en combineren met technologie.”

Maakclub en Maakteam voor jeugd

Het FluXlab biedt elke woensdagmiddag tussen 14.30 en 16.00 uur de Maakclub. Tijdens de Maakclub bedenken kinderen van 8 tot en met 12 jaar wat ze willen maken. Daarna gaan ze aan de slag met allerlei verschillende materialen en gereedschappen: van timmeren tot 3D printen en coderen. Vanaf 16.30 uur gaat het Maakteam van start voor jongeren vanaf 12 jaar. Samen met vakdocenten leren ze ontwerpen en vormgeven met behulp van nieuwe technologie en software, maar ook met handgereedschap en low tech materiaal.

Vanaf 19.00 uur is het FluXlab geopend voor alle makers. Iedereen die de mogelijkheden van het lab wil komen ontdekken of zelfstandig wil maken, is welkom. Ook als je nog geen ervaring hebt. Om te beginnen in het FluXlab heb je geen speciale kennis nodig. Alles wat je moet weten leer je tijdens de basiscursus. Heb je al ervaring dan kan je ook zonder de basiscursus aan de slag.

Zelf verzinnen, zelf maken

Een plek waar iedereen in de Zaanstreek terecht kan om te (leren) maken. Dat is wat de denktank - ontstaan op initiatief van onderneemster Muriel Warners – voor ogen had. Door technologische ontwikkelingen is het ontwerpen en maken van producten niet langer voorbehouden aan bedrijven. Met gratis software en machines als 3D printers kan iedereen ontwerper en producent zijn en er ontstaan dan ook overal creatieve hubs waar mensen zelf aan de slag gaan. Naast zelf maken, gaat het daarbij om samen leren, samen werken en samen problemen oplossen.

FluXlab vormt zo’n creatieve hub en biedt in samenwerking met Zaanse ondernemers en scholen de mogelijkheden ieders maak-talenten te ontwikkelen. De denktank achter het FluXlab bestond naast initiatiefneemster Warners ook uit Jolien Duin (PETZ), Geertje van der Klei (Lab Z), Olivier Rijcken, Linda Willemszoon en Ester Stoelinga (FluXus) en makers Alex Olivet, André Linnenbank, Daan Uttien, Jacco Visser, Nathalie Prins en Paul Vermeulen.