ZAANDAM - Gisteren werd de nieuwe expositie van Zaans Hout, de enige openluchttentoonstelling van Zaanstad onthuld. Invulling van deze nieuwe expositie kwam van Nathalie Prins-van Duin, eigenaresse van atelier Tanade en docente beeldende kunst bij FluXus. Nathalie en haar mode-cursisten lieten zich voor het werk dat te zien is in deze expositie inspireren door de collectie van het Zaans Museum.


Met de opdracht ‘laat je inspireren door de collectie van het Zaans Museum’ stuurde Nathalie Prins van Duin haar cursisten op pad. Na een bezoek aan het museum en een modeshow van kostuumgroep “de Zaanse Kaper” hadden zij genoeg ideeën opgedaan om aan de slag te gaan. Ambachtelijke technieken vindt Nathalie in haar werk en cursussen heel belangrijk. Het leuke is dat deze technieken veel voorkomen in de klederdracht die te zien is in het Zaans Museum. Een stukje geschiedenis werd zo vertaald naar het nu. Dit resulteerde in tien prachtige foto’s van de mode- en textielcreaties die zij maakten en die te zien zijn in tien houten “huisjes” langs een route door de woonwijk Zaans Hout.

Foto’s in sfeer portretten Zaans Museum
Iedere cursist heeft haar eigen invulling gegeven aan de opdracht; opvallende materialen, vormen en verschillende technieken zijn in de creaties verwerkt. Van accessoires als tassen en kussens tot volledige outfits: niets is te gek. Lang niet alle creaties zijn te zien in deze expositie, maar je krijgt wel een goed beeld van waar de groep mee bezig is geweest. Om een eenheid te krijgen maakte fotografe Tabitha van Duin foto’s van de collectie in de sfeer van de portretten in het Zaans Museum. De makers staan zelf model in hun eigen creatie en het werk van Nathalie.

Mode-creaties ook bij Artzaanstad
Wie de mode-creaties uit deze tentoonstelling in ‘levende lijve’ wil bewonderen kan tijdens de amateurkunstmaand ‘ik toon’ terecht bij Artzaanstad op het Hembrugterrein in Zaandam. Heel juni worden de creaties daar tentoongesteld. Meer informatie over de ontwerpers, het project en cursussen kun je vinden op www.tanade.nl en www.fluxus.nl. Nathalie geeft bij FluXus de cursussen ‘Mode I Love Handmade‘ en ‘Draagbare Kunst’.

Tentoonstellingen Zaans Hout
Dit is de zesde expositie in Zaans Hout. Meerdere lokale kunstenaars gaven al invulling aan de enige openluchttentoonstelling van Zaanstad. Met de expositie wil Zaanstad de nieuwe woonwijk op een creatieve manier zichtbaar en aantrekkelijk maken voor de rest van de stad. De route bestaat uit 10 huisjes die, als je ze allemaal langsloopt, een goede indruk geven van de ontwikkelingen in de wijk. De route start bij de uitgang van het station aan de Houtveldweg en loopt vervolgens door de wijk.