ZAANDAM - Na de feestelijke opening van het Social Sofa atelier in het Zaantheater door Wethouder Mutluer op 1 oktober jongstleden is de allernieuwste social sofa vrijdag gepresenteerd aan het publiek.


Na twee maanden, meer dan 30.000 stukjes mozaïek en ruim 350 door Zaanse vrijwilligers gewerkte uren is de kleurrijke bank af. En het resultaat mag er zijn! Vrijdag 4 december is de sofa, een cadeau van de Provincie Noord-Holland en bouwbedrijf Heijmans aan de bewoners van Zaanstad ter gelegenheid van het gereedkomen van de Wilhelminasluis, onthuld. Het ontwerp van ‘de sluisbank’ is van Olivier Rijcken.

Medio december wordt er begonnen aan een nieuwe sofa
Door de landelijke coronamaatregelen is het Zaantheater op zoek gegaan naar aanvullende mogelijkheden om mensen bij elkaar te brengen. Met het idee dat cultuur verbindt heeft het Zaantheater het project Social Sofa naar Zaandam gehaald. Vandaag is de eerste social sofa uit eigen atelier gerold en feestelijk onthuld op het plein voor het Zaantheater. De ‘sluisbank’ blijft daar staan tot de herinrichting rondom de sluis compleet is en krijgt dan zijn definitieve plek toegewezen.

Na de afronding van deze allereerste Zaanse social sofa zal medio december worden gestart met het mozaïeken van de tweede bank waarvan de gemeente Zaanstad de opdrachtgever is. Het atelier van Social Sofa Zaanstad verhuist voor deze bank naar maakgemeenschap De Hoop. Nu het theater weer geopend is en veel voorstellingen voor 30 bezoekers op de agenda heeft staan wordt de laad- en losruimte van de kleine zaal weer gebruikt door de bezoekende artiesten. Het team van Social Sofa Zaanstad verhuist mee en zal als ervaringsdeskundigen de oude en nieuwe deelnemers begeleiden tijdens het maakproces van de nieuwe social sofa.

U kunt Social Sofa Zaanstad volgen via Facebook ‘Social Sofa Zaanstad’ en op Instagram onder dezelfde naam. Wilt u in een vrijwilligersteam meewerken of als opdrachtgever een Social Sofa tot stand laten komen? Mail dan naar socialsofa@zaantheater.nl

.