ZAANDAM - Zaterdag 15 juli gaat de rode loper uit en is er champagne bij FluXus aan de Westzijde 148 in Zaandam. Reden is het feestelijke Talentengala van de Talentenklas in de Verkadezaal. De muziekleerlingen van deze klas spelen tijdens het gala de compositie Tierkreis (Dierenriem) van de componist Stockhausen. Het concert begint om 19.00 uur en de toegang is gratis.

Het afgelopen jaar heeft de Talentklas zich ondergedompeld in Tierkreis, een compositie van de beroemde Duitse componist Karlheinz Stockhausen (1928 – 2007). Stockhausen wordt beschouwd als één van de invloedrijkste componisten uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Niet alleen klassieke musici waarderen hem, ook popartiesten zoals Frank Zappa en John Lennon waren bewonderaars. Zo inspireerde Stockhausen Lennon tot het schrijven van Revolution 9 en is Stockhausen te zien op de hoes van Sgt. Pepper´s Lonely Hearts Club Band.

Sterrenbeelden
De compositie Tierkreis (dierenriem) bestaat uit 12 melodieën en iedere melodie staat voor een teken uit de dierenriem, een sterrenbeeld. Naast het instuderen van het stuk, is de Talentklas naar het Duitse Kürten afgereisd, de plaats waar Stockhausen woonde en werkte. Tijdens deze studiereis bezochten de vijftien leerlingen de werkruimte en het graf van de componist. De klas werd gecoacht door Kathinka Pasveer, de muze van Stockhausen. Teruggekomen is de Talentklas is er helemaal klaar voor om het publiek te verrassen!

Talentklas
Ieder jaar geeft FluXus, het centrum voor de kunsten in Zaanstad, getalenteerde jonge muziekcursisten de kans om in de Talentenklas te komen. FluXus vindt het belangrijk dat er oog is voor talent en wil er samen met de docenten, die lesgeven onder het dak van FluXus, alles aan doen om het aanwezige talent tot bloei te laten komen. Daarom is er jaarlijks plaats voor maximaal 20 talentvolle leerlingen in de Talentklas. Na een auditie en een gesprek kunnen leerlingen worden toegelaten. De talenten krijgen ieder een beurs van 500 euro om te besteden aan hun muzikale ontwikkeling, zoals extra lessen, workshops, concerten en studiereizen.
Dat deze formule succesvol is blijkt: maar liefst drie leerlingen zijn dit jaar toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam. Tijdens het gala spelen cellist Alex Sao, violiste Teddy Sicking en pianist Joël Hillebrandt daarom voor de laatste keer mee.

Het Talentengala vindt plaats in de Verkadezaal van FluXus, Westzijde 148 in Zaandam. Voor meer informatie: www.fluxus.nl.