ZAANDAM - Exclusief voor het Zaantheater maakt Freek de Jonge de voorstelling ‘Reikhalzend Verlangen - Zaansch Veem 2’. Een unieke combinatie van cabaret, Zaanse verhalen en muziek. Deze grootse voorstelling met Freek de Jonge én een 11-mans-orkest is van dinsdag 21 november tot en met zaterdag 25 november alleen in het Zaantheater te zien.

Dertig jaar geleden verscheen ‘Zaansch Veem’, het autobiografische romandebuut van Freek. Een boek vol persoonlijke belevenissen gebaseerd op feiten en fantasieën uit de periode 1951-1962, toen het gezin De Jonge in de Parkstraat in Zaandam woonde. Half oktober verscheen ‘Reikhalzend Verlangen’, waarin ‘Zaansch Veem’ is aangevuld met nieuwe verhalen over Freeks jongensjaren in Zaandam.

Eind november worden de verhalen op het podium gebracht in de gelijknamige voorstelling, een vervolg op het succes van Freeks optreden tijdens Midzomerzaan 2016. Het is een voorstelling vol herkenbare situaties en dolkomische herinneringen, die Freek exclusief voor het Zaantheater samenstelt. Op het podium wordt hij begeleid door een 11-mans-orkest op piano, bas, slagwerk, gitaar, trompet, trombone, klarinet, saxofoon, cello en viool. De mooiste en leukste Zaanse foto’s en filmbeelden komen op het toneel voorbij. Uiteraard is het boek na afloop van de voorstelling te koop en zal Freek signeren.

november Freek de Jonge-maand

Er gebeurt in november nog meer in de Zaanstreek rond en met Freek de Jonge. Het Gemeentearchief Zaanstad verzorgt in november een foto-expositie met Freek de Jonge als gastcurator. Hij koos hiervoor foto's uit zijn eigen collectie en uit die van het archief uit de jaren '50 rond thema's als voetbal, de Zaansch Veem-brand en de Paaskerk. De expositie is vanaf 3 november te zien in de publiekshal van het stadhuis. Op woensdag 15 november presenteert Freek twee favoriete films uit zijn jeugd in Filmtheater De Fabriek: ‘Fanfare’ van Bert Haanstra en ‘Les vacances de Monsieur Hulot’ van Jacques Tati. Aangevuld met unieke beelden van Zaandam uit het archief van het Eye Filminstituut verandert De Fabriek voor een avond in een nostalgische Cineac-bioscoop onder leiding van Freek De Jonge zelf.

Op zaterdag 18 november lanceert Freek de Zaanse Verhalenbank in het Zaans Museum. Meer informatie hierover is te vinden op www.zaanseverhalenbank.nl.

Kaarten bestellen voor Freek de Jonge (vanaf 12,50 euro plus 3,50 euro voor drankje & garderobe) kan via www.zaantheater.nl of aan de kassa van het Zaantheater. De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur en telefonisch bereikbaar via 075 – 6 555 333. Als er ‘s avonds een voorstelling is, is de kassa tot 19.30 uur geopend.